• Cultura, gastronomia, humor, música i poesia, els ingredients del 'Taquilla Inversa'

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia cultura 15. 09. 2016

Cultura, gastronomia, humor, música i poesia, els ingredients del 'Taquilla Inversa'

Dijous, s'estrena el nou programa de cultura de TV L'H

Tot ja està enllestit perquè a les 20h del vespre d’aquest dijous comenci a caminar 'Taquilla Inversa', la nova aposta cultural setmanal de TV de L’Hospitalet. De la mà de la Laura Alsina coneixerem les diferents propostes cultural de la ciutat, amb concursos, teatre, música, llibres, gastronomia, art i actuacions a plató.

Avui dijous, la primera convidada serà la cantant Lidia Guevara que també farà una actuació en directe. A més, i de la mà de la secció 'L’H gastronòmic', que es farà un cop al mes, s’estrenarà un concurs que vol i interactuar amb el telespectador a través de les xarxes socials. Se sortejarà una tapa i una canya al Celler 1912 entre tots aquells que facin un “m’agrada” i segueixin la pàgina del Facebook del programa o bé facin un retweet, a la pàgina de Twitter.

També s'estrena la secció “Instagramers” que vol recollir imatges de la ciutat i les seves diferents cares, de la mà de @instalhospi.

Podreu estar informats de totes les estrenes de cinema i a la secció de llibres, les biblioteques de la ciutat ens faran recomanacions.

El Pren-ne Nota, l'agenda d'activitats,  es manté a la graella de programació els dimarts, dimecres i divendres a les 19:45h en un format més breu.

El programa es podrà consultar a la carta a L'Hdigital.

Imprimir
« Enrere

Troben un refugi de la guerra civil durant les obres de la nova escola Ernest Lluch

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia ciutat 07. 08. 2020

Troben un refugi de la Guerra Civil durant les obres de la nova escola Ernest Lluch

Els estudis arqueològics n'hauran de determinar les característiques i l'estat de conservació

Les obres de construcció de la nova Escola Ernest Lluch, entre el carrer Montseny i el passatge Colom, han posat al descobert la part superior d'un refugi de la Guerra Civil. En concret, es tracta de la secció d'una galeria construïda a uns 5 metres sota la superfície, una profunditat major de l'habitual, i que fa 2 x 1,20 metres.

La runa que s'hi ha trobat, però, fa que el passadís sigui impracticable pels dos extrems, amb la qual cosa encara no s'ha pogut constatar quin és l'abast de la troballa i la importància que tenia el refugi.

La descoberta s'ha produït durant la fase d'excavació dels fonaments de la nova escola, i després d'haver-se notificat i documentat per l'equip responsable de les obres, una unitat de subsòl dels Mossos d’Esquadra ha accedit a la galeria per avaluar-la.

Segons Josep Maria Solías, director del Museu de L'Hospitalet, la troballa no obligarà a aturar les obres, almenys per ara. "Les restes estan en un extrem del solar, tocant al passatge Colom, i per tant es poden avançar altres treballs".

En funció d'allò que determinin els estudis arqueològics es podria valorar l'opció de museïtzar les restes. "Hem de veure quines són les condicions de seguretat i si el refugi val la pena de ser visitat", explica Solías. "Probablement hi ha altres refugis al barri amb millors perspectives de museïtzar-se", afegeix.

I és que el districte de Collblanc-la Torrassa va ser la zona de la ciutat més castigada pels bombardejos de l'aviació feixista i per tant també on s'hi van construir més refugis antiaeris. De la possible existència d’aquest refugi se’n parla en els estudis de Josep Ribas "Bombardeigs i refugis a L’Hospitalet" (2007) i d'Iris Teruel "Els refugis antiaeris a L'Hospitalet de Llobregat" (2018). Segons indiquen els investigadors, el refugi es podria haver construït per iniciativa popular dels veïns.

Abans de començar les obres de la nova escola, i en previsió que es localitzés aquest refugi, l'Ajuntament va encarregar la realització d'un estudi del subsòl per comprovar-ne l'existència. La gran profunditat de les restes descobertes van fer que no fossin detectades pel georadar, tot i que sí van trobar-se estructures superficials que no es van poder relacionar directament amb el refugi.

Les obres de la nova escola Ernest Lluch van començar el passat mes de maig en un solar el solar cedit per l’Ajuntament. Un fet llargament esperat per la comunitat educativa del centre, que permetrà resoldre els problemes d'espai dels barracons on de manera provisional des del 2011 hi estudiaven els alumnes.