• Cultura, gastronomia, humor, música i poesia, els ingredients del 'Taquilla Inversa'

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia cultura 15. 09. 2016

Cultura, gastronomia, humor, música i poesia, els ingredients del 'Taquilla Inversa'

Dijous, s'estrena el nou programa de cultura de TV L'H

Tot ja està enllestit perquè a les 20h del vespre d’aquest dijous comenci a caminar 'Taquilla Inversa', la nova aposta cultural setmanal de TV de L’Hospitalet. De la mà de la Laura Alsina coneixerem les diferents propostes cultural de la ciutat, amb concursos, teatre, música, llibres, gastronomia, art i actuacions a plató.

Avui dijous, la primera convidada serà la cantant Lidia Guevara que també farà una actuació en directe. A més, i de la mà de la secció 'L’H gastronòmic', que es farà un cop al mes, s’estrenarà un concurs que vol i interactuar amb el telespectador a través de les xarxes socials. Se sortejarà una tapa i una canya al Celler 1912 entre tots aquells que facin un “m’agrada” i segueixin la pàgina del Facebook del programa o bé facin un retweet, a la pàgina de Twitter.

També s'estrena la secció “Instagramers” que vol recollir imatges de la ciutat i les seves diferents cares, de la mà de @instalhospi.

Podreu estar informats de totes les estrenes de cinema i a la secció de llibres, les biblioteques de la ciutat ens faran recomanacions.

El Pren-ne Nota, l'agenda d'activitats,  es manté a la graella de programació els dimarts, dimecres i divendres a les 19:45h en un format més breu.

El programa es podrà consultar a la carta a L'Hdigital.

Imprimir
« Enrere

Primeres iniciatives ciutadanes per confeccionar material sanitari d'urgència

  • Primeres iniciatives ciutadanes per confeccionar material sanitari d'urgència
  • Primeres iniciatives ciutadanes per confeccionar material sanitari d'urgència
  • Primeres iniciatives ciutadanes per confeccionar material sanitari d'urgència

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 24. 03. 2020

Primeres iniciatives ciutadanes per confeccionar material sanitari d'urgència

Mascaretes i material de protecció

Entitats i ciutadans de L’H s’estan organitzant per produir material sanitari que pugui ajudar a pal·liar la seva escassetat als hospitals i residències. La comunitat de gent interessada en la impressió 3D ja treballa en produir viseres d’aïllament i l’Associació Dones de Sant Josep està confeccionant mascaretes.

Algunes desenes d’hospitalencs estan treballant en la confecció de peces amb la tecnologia 3D per a suplir les carències de materials de la sanitat catalana per culpa de la crisi del coronavirus.

Des de l’acadèmia de robòtica Nubótica, al Centre, el seu director Javier Picornell treballa de forma coordinada amb grups de col·laboració o makers, creats espontàniament a través de les xarxes socials, que creen materials a través de la tecnologia 3D, entre ells un anomenat Coronavirus Makers. A tota Espanya ja són centenars de persones en el grup, que s’estructura a nivell territorial. A L'Hospitalet, el grup està coordinat per Daniel Cruz.

En aquest grup estan desenvolupant diversos materials, “en coordinació amb hospitals i amb les autoritats sanitàries”, segons Picornell, i de moment estan fabricant unes viseres a les que es pot afegir unes pantalles plàstiques d’acetona molt barates i que, en conjunt, serveixen per posar una superfície aïllant entre el sanitari i el pacient. Es un dispositiu semblant a les viseres de protecció dels soldadors. A més, han organitzat un sistema de recollida de viseres amb l’ajuda desinteressada d’algunes empreses de missatgeria.

Javier Picornell té treballant fins a cinc impressores 3D que triguen entre dues hores i mitja i sis hores i mitja en fer cada peça. Quan arriben a cinc, les pot enviar al centre logístic del grup, a Barcelona, des d’on es distribueixen. Picornell també ha organitzat un petit centre logístic a L’Hospitalet per a què la quinzena de persones amb les que té contacte i que estan col·laborant també les puguin enviar encara que no arribin a les cinc unitats.

Segons Picornell, al nucli de Coronavirus Makers treballen en altres projectes, com respiradors, que podran posar en marxa properament. El responsable de Nubótica creu que el pròxim projecte seran peces per a respiradors.

Aquesta iniciativa s’ha conegut una mica abans que el Consorci de la Zona Franca hagi anunciat la creació d’un dispositiu de respiració mecànica dissenyat per ser fabricat amb aquesta tecnologia de forma industrialitzable i supervisat per un expert mèdic del Centre d’Innovació de l’hospital Parc Taulí de Sabadell, el doctor Lluís Blanch, que a més és expert en ventilació mecànica. També col·laboren en el projecte el centre d’innovació tecnològica Leitat, el Consorci Sanitari de Terrassa i empreses com Airbus, Navantia o HP. Aquest primer respirador rep el nom de Leitat 1, i ja es treballa en un de millorat, el Leitat 2.

Mascaretes de les Dones de Sant Josep
Una altra iniciativa ha estat la de les Dones de Sant Josep, que ja han lliurat les primeres mascaretes de protecció confeccionades amb tela. Les sòcies s’han organitzat i les més destres han ajudat a fer un disseny de mascareta i a confeccionar-lo de la forma més senzilla possible.

El problema aquí és el material de confecció. Segons explica la presidenta de l’associació, Montserrat Arroyo, els estan arribant donacions de llençols de cotó i també compten amb la col·laboració d’algunes merceries de la ciutat. El destí de les mascaretes és “personal no sanitari, sobre tot de diferents tipus de residències així com per a persones que han d’anar a treballar obligatòriament i no tenen cap material de protecció”.

A banda, a l’Associació Dones de Sant Josep també tenen una bossa de persones voluntàries que estan col·laborant amb persones que no poden sortir al carrer per fer les compres o per recollir aliments de la xarxa de solidaritat de la ciutat.