• Cultura, gastronomia, humor, música i poesia, els ingredients del 'Taquilla Inversa'

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia cultura 15. 09. 2016

Cultura, gastronomia, humor, música i poesia, els ingredients del 'Taquilla Inversa'

Dijous, s'estrena el nou programa de cultura de TV L'H

Tot ja està enllestit perquè a les 20h del vespre d’aquest dijous comenci a caminar 'Taquilla Inversa', la nova aposta cultural setmanal de TV de L’Hospitalet. De la mà de la Laura Alsina coneixerem les diferents propostes cultural de la ciutat, amb concursos, teatre, música, llibres, gastronomia, art i actuacions a plató.

Avui dijous, la primera convidada serà la cantant Lidia Guevara que també farà una actuació en directe. A més, i de la mà de la secció 'L’H gastronòmic', que es farà un cop al mes, s’estrenarà un concurs que vol i interactuar amb el telespectador a través de les xarxes socials. Se sortejarà una tapa i una canya al Celler 1912 entre tots aquells que facin un “m’agrada” i segueixin la pàgina del Facebook del programa o bé facin un retweet, a la pàgina de Twitter.

També s'estrena la secció “Instagramers” que vol recollir imatges de la ciutat i les seves diferents cares, de la mà de @instalhospi.

Podreu estar informats de totes les estrenes de cinema i a la secció de llibres, les biblioteques de la ciutat ens faran recomanacions.

El Pren-ne Nota, l'agenda d'activitats,  es manté a la graella de programació els dimarts, dimecres i divendres a les 19:45h en un format més breu.

El programa es podrà consultar a la carta a L'Hdigital.

Imprimir
« Enrere

El càncer serà una malaltia crònica en el futur?

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 03. 02. 2023

El càncer serà una malaltia crònica en el futur?

Determinats tipus incrementen molt la supervivència

Aquest dissabte, 4 de febrer, es commemora el Dia Mundial contra el Càncer per sensibilitzar sobre aquesta malaltia, amb una incidència especial en l'àmbit de la prevenció. A TV de L’H us acostem el cas del Xavier que pateix un tipus de càncer hematològic i que forma part d'un assaig clínic que li ha millorat la seva qualitat de vida.

La Sociedad Española de Oncología Médica, a Catalunya, la incidència del càncer el 2022 ha estat de 37.736 nous diagnòstics, 21.285 en homes i 16.451 en dones. Aquestes xifres mostren un augment dels casos del 14,47% respecte a 2021, on la incidència va ser de 32.967 casos. La taxa de supervivència a 5 anys ha estat del 56% en homes i del 64% en dones.

A TV de L’Hospitalet parlem amb el Xavier que pateix un mieloma múltiple, un càncer, juntament amb la leucèmia i el limfoma, dels anomenats hematològics, que tenen el seu origen a la sang o a les cèl•lules del sistema immunitari.

El Xavier, que és veí del Prat i feia de pastisser, diu que aquest càncer se li estava menjant els ossos. El tractament inicial no donava resultat i llavors li van proposar d’entrar en un assaig clínic. L’any 2022, l’Institut Català d’Oncologia va tenir més d'un miler d'assajos clínics en actiu en els que van participar més de 1.000 pacients.

Justament, amb motiu del 4 de febrer, Dia Mundial Contra el Càncer, l’ICO posa l’accent en la necessitat de comptar amb prou recursos i prou persones voluntàries per fer assajos clínics per investigar nous fàrmacs i noves estratègies terapèutiques per millorar els tractaments que rep la ciutadania.

Segons la Societat Espanyola d’Hematologia, la supervivència en determinats tipus de limfomes i leucèmies ha millorat de forma significativa. En el cas del mieloma múltiple, el tipus de càncer que pateix el Xavier, el 35% dels pacients tractats amb cèl•lules T, un tipus de glòbuls blancs estan potencialment curats i es pot considerar que pateixen una malaltia crònica però no mortal.

Tot i així, l’ICO recorda que hi ha pacients que per les característiques del seu càncer o per la reacció negativa a la toxicitat dels fàrmacs, entre d’altres raons, no poden participar en assajos clínics. Però una condició indispensable és informar dels avantatges i dels possibles efectes secundaris.

Pel que fa als càncers associats a òrgans vitals, la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica calcula que en 2023 hi haurà prop de 280.000 casos nous. Entre els homes, els més nombrosos seran els de pròstata, còlon i recte i pulmó; i entre les dones, mama, còlon i recte i també pulmó.