• Cultura, gastronomia, humor, música i poesia, els ingredients del 'Taquilla Inversa'

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia cultura 15. 09. 2016

Cultura, gastronomia, humor, música i poesia, els ingredients del 'Taquilla Inversa'

Dijous, s'estrena el nou programa de cultura de TV L'H

Tot ja està enllestit perquè a les 20h del vespre d’aquest dijous comenci a caminar 'Taquilla Inversa', la nova aposta cultural setmanal de TV de L’Hospitalet. De la mà de la Laura Alsina coneixerem les diferents propostes cultural de la ciutat, amb concursos, teatre, música, llibres, gastronomia, art i actuacions a plató.

Avui dijous, la primera convidada serà la cantant Lidia Guevara que també farà una actuació en directe. A més, i de la mà de la secció 'L’H gastronòmic', que es farà un cop al mes, s’estrenarà un concurs que vol i interactuar amb el telespectador a través de les xarxes socials. Se sortejarà una tapa i una canya al Celler 1912 entre tots aquells que facin un “m’agrada” i segueixin la pàgina del Facebook del programa o bé facin un retweet, a la pàgina de Twitter.

També s'estrena la secció “Instagramers” que vol recollir imatges de la ciutat i les seves diferents cares, de la mà de @instalhospi.

Podreu estar informats de totes les estrenes de cinema i a la secció de llibres, les biblioteques de la ciutat ens faran recomanacions.

El Pren-ne Nota, l'agenda d'activitats,  es manté a la graella de programació els dimarts, dimecres i divendres a les 19:45h en un format més breu.

El programa es podrà consultar a la carta a L'Hdigital.

Imprimir
« Enrere

El melanoma és el càncer de pell menys freqüent, però més agressiu

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia ciutat 28. 06. 2022

El melanoma és el càncer de pell menys freqüent, però més agressiu

L'exposició al sol sense protecció és un dels factors de risc

Tot i que el melanoma només representa el 5% dels casos de càncer de pell és el tipus més agressiu per la seva facilitat de propagació a altres parts del cos. Els oncòlegs recomanen protegir-se de sol i autoexplorar-se sovint les taques de la pell. 

El Josep María Cañete és un veí de Santa Eulàlia de 77 anys diagnosticat de melanoma. Un tipus de càncer que sovint s'associa a l'exposició perllongada als rajos ultraviolats. Explica que mai li ha agradat prendre el sol a la platja, però sempre ha gaudit practicant esports a l'aire lliure.

Fa dos anys va acudir al metge per una taca a la cama que li havia començat a sagnar i va ser quan li van detectar un melanoma que li havia fet metàstasi als ganglis regionals del genoll. Des de llavors ha passat per 4 operacions i un any de tractament d'immunoteràpia per superar-ho.

"Penso que la gent no és gaire conscient de la gravetat que pot comportar un càncer de pell. És el que penso cada vegada que veig la platja plena de gent torrant-se al sol a les 12 del migdia". Explica el pacient.

De fet, a Espanya es diagnostiquen cada any 70.000 casos de càncer de pell i el melanoma és el tipus menys freqüent, però també el més maligne, donada l'alta probabilitat que s'acabi propagant a altres parts del cos.

Segons detalla l'oncòloga de l'ICO especialitzada en càncer de pell, Laura Jiménez, "gràcies a la immunoteràpia la supervència ha augmentat fins als 5 anys en el 50% dels casos. Ja que amb aquest tractament aturem la recaiguda. Una fita que no havien assolit amb la quimioteràpia".

Aquests avenços en el tractament són molt importants, però els oncòlegs recorden que la millor prevenció és evitar exposar-se al sol, sobretot sense protecció, durant les hores de màxima radiació (de 12 h a 16 h).

"Hem d'evitar les cremades, sobretot, en els més petits, ja que la pell és un òrgan que té memòria. Per això la incidència d'aquest tipus de tumor és més elevada en persones d'edat més avançada. Quan la pell ha acumulat moltes hores d'exposició solar", afegeix l'oncòloga.

Per prevenir també es recomana fer-se una autoexploració de la pell per identificar les taques amb marges irregulars o amb canvis de coloració i demanar una cita al dermatòleg abans que augmentin de mida.