L'agrupació integra ja més de 60 empreses i es podran continuar adherint societats durant les pròximes setmanes, abans de la publicació dels plecs al setembre. Són majoritàriament empreses industrials i PIMES, tot i que també hi ha grans empreses i de diferents sectors. Des d'AEBALL també reclamen a l'administració l'eliminació de les limitacions d'accés a les PIMES a les tarifes d'alta tensió i més ajuts.
L'increment del preu de l'energia, que fa un any que bat rècords històrics, i la creixent inflació estan dificultant la producció a moltes empreses. Per això AEBALL ha reactivat el seu Grup de Compra d'Energia. L'objectiu de l'associació d'empreses de L'Hospitalet el Baix Llobregat és que les empreses del grup tinguin més poder de negociació del preu de l'electricitat i el gas i aconseguir rebaixes ofertes i rebaixes immediates.
"Hi ha empreses que han vist com la seva factura de la llum s'ha doblat", afirma Neus Olea, responsable del relacions externes i el departament tècnic i d'AEBALL. També han notat un increment fort en la factura del gas. "Poques empreses tenen gas, però és un cost important per aquestes", ha afegit Olea.
Des de l'entitat destaquen la importància de negociar el preu de l'energia en l'actual context on el seu cost està reduint els marges de beneficis. "Les empreses catalanes són les que paguen l'energia més cara de tota Europa i això es deu a que tenen més dificultat per accedir a tarifes d'alta tensió", ha explicat la responsable.
De moment, ja s'han adherit més de 60 empreses. Es tracta majoritàriament i d'empreses industrials, i PIMES, tot i que també hi ha micropimes i grans empreses, de diferents sectors. Les societats es poden sumar a l'agrupació fins al setembre.
Des de l'AEBALL també han aprofitat la presentació d'aquesta iniciativa per reclamar a l'administració més responsabilitat davant la urgent necessitat de modificar els mecanismes que perjudiquen greument la competitivitat energètica de les PIMES. Demanen l’eliminació de les limitacions d’accés de les petites i mitjanes empreses catalanes a les tarifes d’alta tensió. També l’agilització dels tràmits per facilitar ajuts i subvencions pels projectes d’eficiència energètica i autoconsum, així com per proporcionar llicències i permisos per aquestes instal·lacions.
Des de la patronal assenyalen que cal "una aposta real per la sostenibilitat i l’eficiència energètica", amb un context normatiu que faciliti la compartició de generació i consum d’energia entre diferents empreses. Així com "revisar els actuals mecanismes de fixació del preu de l’energia".
AEBALL està treballant també en alguns projectes de creació de comunitats energètiques, entitats que tenen com a objectiu principal de compartir col·lectivament les mateixes instal·lacions de generació o altres mesures situades a l'entorn d'aquesta comunitat. "El grup de compra ajudarà a impulsar aquests projectes, doncs és el primer pas per consolidar una agrupació d’empreses que comparteixen poder de negociació i compres, que comencen per l’energia, però que en breu ampliaran també a les instal·lacions de les plaques fotovoltaiques, i solucions per l'optimització del consum energètic”, ha dit Neus Olea.