• Cultura, gastronomia, humor, música i poesia, els ingredients del 'Taquilla Inversa'

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia cultura 15. 09. 2016

Cultura, gastronomia, humor, música i poesia, els ingredients del 'Taquilla Inversa'

Dijous, s'estrena el nou programa de cultura de TV L'H

Tot ja està enllestit perquè a les 20h del vespre d’aquest dijous comenci a caminar 'Taquilla Inversa', la nova aposta cultural setmanal de TV de L’Hospitalet. De la mà de la Laura Alsina coneixerem les diferents propostes cultural de la ciutat, amb concursos, teatre, música, llibres, gastronomia, art i actuacions a plató.

Avui dijous, la primera convidada serà la cantant Lidia Guevara que també farà una actuació en directe. A més, i de la mà de la secció 'L’H gastronòmic', que es farà un cop al mes, s’estrenarà un concurs que vol i interactuar amb el telespectador a través de les xarxes socials. Se sortejarà una tapa i una canya al Celler 1912 entre tots aquells que facin un “m’agrada” i segueixin la pàgina del Facebook del programa o bé facin un retweet, a la pàgina de Twitter.

També s'estrena la secció “Instagramers” que vol recollir imatges de la ciutat i les seves diferents cares, de la mà de @instalhospi.

Podreu estar informats de totes les estrenes de cinema i a la secció de llibres, les biblioteques de la ciutat ens faran recomanacions.

El Pren-ne Nota, l'agenda d'activitats,  es manté a la graella de programació els dimarts, dimecres i divendres a les 19:45h en un format més breu.

El programa es podrà consultar a la carta a L'Hdigital.

Imprimir
« Enrere

Dues noves variants genètiques associades amb el risc de suïcidi expliquen el factor de risc

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 15. 10. 2021

Dues noves variants genètiques associades amb el risc de suïcidi expliquen el factor de risc

Una d'elles no està relacionada amb els trastorns psiquiàtrics

Un estudi genètic de més de mig milió de pacients del International Suicide Genetics Consortium amb participació de l’IDIBELL i l’Hospital de Bellvitge ha identificat dues noves variants relacionades amb el risc d’intent de suïcidi. Un d’elles no està relacionada amb problemes psiquiàtrics i sí amb factors com el tabaquisme, l’insomni o la propensió a prendre riscos.

S’estima que entre un 0,5 i un 5% de la població realitzarà un intent de suïcidi al llarg de la seva vida, Entre els factors hi ha alguns trastorn psiquiàtrics, com l’esquizofrènia, la depressió endògena o els trastorns alimentaris però també juguen un paper important les alteracions de la son, el tabaquisme o les situacions estressants, tot ells condicionats per la genètica.

Ara, l’anàlisi de tot el genoma de més de mig milió de persones ha identificat dues noves variants genètiques associades amb els intents de suïcidi. Corresponen a un gen dosificant per un important receptor del sistema immunitari i estan situades a una regió de la qual encara se’n desconeix la funció.

En aquest estudi del suïcidi han participat els Drs. Fernando Fernández-Aranda i Susana Jiménez investigadors principals de l’IDIBELL i caps de la Unitat de Trastorns Alimentaris i de la Unitat d’Addiccions Conductuals de l’Hospital de Bellvitge. El treball vol diferenciar les causes genètiques del suïcidi de les dels trastorns psiquiàtrics.

Entre el 17 i el 55% del risc de suïcidi tindria una etiologia genètica i es podria heretar de pares a fills. Una part d’aquest percentatge estaria relacionat amb l’heretabilitat de trastorns psiquiàtrics, però una altra part desconeguda podria estar relacionada amb altres factors de risc encara per determinar com factors ambientals i trets de la personalitat.

Els Dr. Fernández-Aranda i la Dra. Jiménez han explicat que “conèixer quins gens estan relacionats ens permet anar dibuixant el mapa de mecanismes biològics associats als intents de suïcidi. La informació que extraguem d’aquest i d’estudis futurs ens ajudaran a avaluar la seva utilitat clínica”.