• Cultura, gastronomia, humor, música i poesia, els ingredients del 'Taquilla Inversa'

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia cultura 15. 09. 2016

Cultura, gastronomia, humor, música i poesia, els ingredients del 'Taquilla Inversa'

Dijous, s'estrena el nou programa de cultura de TV L'H

Tot ja està enllestit perquè a les 20h del vespre d’aquest dijous comenci a caminar 'Taquilla Inversa', la nova aposta cultural setmanal de TV de L’Hospitalet. De la mà de la Laura Alsina coneixerem les diferents propostes cultural de la ciutat, amb concursos, teatre, música, llibres, gastronomia, art i actuacions a plató.

Avui dijous, la primera convidada serà la cantant Lidia Guevara que també farà una actuació en directe. A més, i de la mà de la secció 'L’H gastronòmic', que es farà un cop al mes, s’estrenarà un concurs que vol i interactuar amb el telespectador a través de les xarxes socials. Se sortejarà una tapa i una canya al Celler 1912 entre tots aquells que facin un “m’agrada” i segueixin la pàgina del Facebook del programa o bé facin un retweet, a la pàgina de Twitter.

També s'estrena la secció “Instagramers” que vol recollir imatges de la ciutat i les seves diferents cares, de la mà de @instalhospi.

Podreu estar informats de totes les estrenes de cinema i a la secció de llibres, les biblioteques de la ciutat ens faran recomanacions.

El Pren-ne Nota, l'agenda d'activitats,  es manté a la graella de programació els dimarts, dimecres i divendres a les 19:45h en un format més breu.

El programa es podrà consultar a la carta a L'Hdigital.

Imprimir
« Enrere

Es dispara el nombre de menors denunciats per violència masclista

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 23. 05. 2022

Es dispara el nombre de menors denunciats per violència masclista

L'any passat el nombre de dones víctimes de violència masclista va créixer un 3,2 per cent

Les denúncies per violència masclista contra nois menors d'edat es van disparar l'any passat a tot l'Estat. Se'n van registrar 123, davant les 72 de l'any anterior, segons les dades que ha recollit l'informe de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) sobre violència domèstica i violència de gènere 2021. En parlem amb Cristina Cerro, alumna del Cicle Formatiu de Grau Superior Promoció d’Igualtat de Gènere de l’Institut Can Vilumara.

Les denúncies per violència masclista contra nois menors d'edat es van disparar l'any passat a tot l'Estat en més del 70%. El segon increment més alt es va donar en el grup de 18 i 19 anys, amb un 15,7%. En total, en aquesta edat es van registrar 524 denúncies. També és en la franja d'adolescents on creix més el nombre de víctimes. N'hi va haver un 28,6% més (de les 514 del 2020 a les 661 de l'any passat). És un increment molt per sobre dels altres grups d'edat.

Per a Cristina Cerro, alumna del Cicle Formatiu de Grau Superior Promoció d’Igualtat de Gènere de l’Institut Can Vilumara, afirma que cal buscar l’explicació en “l’educació que rebem que perpetua un sistema patriarcal. Cal un reforç a la família a l’escola i a l’entorn per tal que la figura masculina no es cregui que pot exercir violència”.

El segon grup en què va pujar més la xifra de víctimes va ser el de 18 a 19 anys, amb una variació del 8%.
L'edat mitjana de les víctimes va ser de 36,9 anys. De fet, El 47,5% del total tenien entre 30 i 44 anys.

Repunt del 3,2% després de recular l'any passat

El 2020 hi va haver un descens en els registres de víctimes de violència masclista, atribuït al confinament i la pandèmia. Era el primer cop en sis anys que baixaven les xifres, però la tendència es va tornar a capgirar l'any 2021. El nombre de dones víctimes va créixer un 3,2%, fins a les 30.141.

Per comunitats autònomes, a Andalusia (6.720), el País Valencià (4.909) i Madrid (3.624) és on es van registrar més víctimes, tot i que els increments més grans van ser a Ceuta i La Rioja, amb un 25,8 i un 21,7% més.

A Catalunya, en canvi, hi va haver una disminució, i es va passar de 2.848 víctimes registrades a 2.782, un 2,3% menys.

Segons Cristina Cerro aquesta situació només “es pot revertir amb educació i prevenció i amb més recursos des d’una edat molt primerenca”.

Per què hi ha més agressors menors?

El fet que creixin les denúncies i les víctimes entre els més joves pot respondre, alhora, al fet que hi ha més sensibilització per detectar i alertar de casos, i també a un repunt de les actituds masclistes o al discurs d'odi de l'extrema dreta contra el feminisme a les xarxes. En aquest sentit, Cristina Cerro afirma precisament “l’augment de la sensibilització , de més recursos i d’informació són vitals per posar denúncies, tot i que aquest és un procés que segueix sent hostil i de revictimització”.

Com demanar ajuda en cas de violència masclista

Les dones que creguin que poden estar patint violència per part de la seva parella o exparella, tenen diversos recursos per demanar ajuda.

Hi ha el telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120. Funciona les 24 hores del dia tots els dies de l'any, atén consultes i urgències; és gratuït; la trucada no queda registrada al mòbil, i és confidencial.

En cas d'emergència davant d'una agressió, també es pot trucar al 112.

Des de l'abril de 2021 també funciona el WhatsApp 601 00 11 22 per oferir informació i assessorament a les dones que són víctimes de violència masclista.