Aula L'H Resum d'estiu (3) Reproduir video

10-08-2022 Aula L'H Resum d'estiu (3)

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 07-08-2022

  07-08-2022

  Veïns - Programa especial monogràfic sobre la "Història de la migració a L'H"

  Documental de l'historiador Quim Solias

 • Video: 06-08-2022

  06-08-2022

  Veïns Resum Estiu (4)

 • Video: 03-08-2022

  03-08-2022

  Aula L'H Resum d'estiu (2)

 • Video: 30-07-2022

  30-07-2022

  Veïns Resum Estiu (2)

 • Video: 26-07-2022

  26-07-2022

  Veïns Resum Estiu (1)

 • Video: 22/07/2022

  22/07/2022

  Entrevista de L'Informatiu - Clara Prats, investigadora grup BIOCOM-UPC

El juvenil de la Unificación Bellvite, en marxa

El conjunt de Quim Ruiz prepara la nova temporada, enguany a la Lliga Nacional

Les biblioteques obren a la tarda durant l'agost

Tecla Sala i La Bòbila amenitzen la calor amb diferents exposicions

David Romero, Premi Desplante 2022 de flamenc

L'hospitalenc ha estat guardonat al Festival Internacional de Cante de Las Minas, a Múrcia

Gerard Sevillano, incorporació de renom per al CB L'Hospitalet

L'aler procedeix del Girona, equip amb què enguany ha aconseguit l'ascens a ACB

La Salamandra acollirà la primera edició del festival 'Fanàtik' de música en català

El 2 i 3 de setembre Hospitalet reunirà el millor del pop-rock i de la música urbana

L'Hospital de Bellvitge dona menús a entitats socials de la ciutat

Àpats i plats envasats sense obrir es destinaran a persones en situació de vulnerabilitat

 • Amics de la Gent Gran atén persones grans isolades i amb manca d'autonomia física o psíquica

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 24. 10. 2000

Amics de la Gent Gran atén persones grans isolades i amb manca d'autonomia física o psíquica

És una fundació privada que porta 13 anys desenvolupant aquests serveis

A la nostra societat, la gent gran se sent, en gran mesura, isolada. La situació és més greu per a persones grans que ténen problemes específics de manca d'autonomia física o psíquica. Hi ha una fundació que basa la seva existència en l'atenció a aquestes persones. Us la presentem amb un article publicat a "Senderi", revista d'educació en valors.
Amics de la Gent Gran és una fundació privada, una entitat de voluntariat, que té com a objectiu l'atenció de persones grans que viuen a casa seva, amb manca d'autonomia física i psíquica, i pateixen de solitud i aïllament.

L'atenció dels voluntaris cap a les persones grans es realitza a través de diferents activitats i serveis continuats al llarg de tot l'any: Acompanyaments continuats, acompanyaments esporàdics, tertúlies de tarda, acompanyament a persones grans terminals, festa de primavera, dinar de Nadal, vacances d'estiu, sortides de dia, etc.

Les persones grans que atenem tenen una mitjana d'edat de 85 anys, amb dificultats de realització de les activitats quotidianes (rentar-se, fer-se el menjar, anar a comprar, etc.) i, sobretot, són persones força isolades pel propi estat físic o psíquic i per les barreres arquitectòniques que els impedeixen sortir al carrer i participar en la vida pública (pisos sense ascensor, escales estretes, etc.).

La nostra entitat, a través dels seus voluntaris s'apropa a aquest col.lectiu, a cada persona gran necessitada, com un amic, d'aquí el nom d'Amics de la Gent Gran.

Amb un amic, t'hi pots veure cada setmana per fer petar la xerrada encara que no ho facis en una cafeteria, sinó a casa d'ell perquè no pot sortir, amb un amic te'n vas de vacances a l'estiu i per Nadal el visites i li portes regals… Amb aquesta naturalitat, amb aquestes condicions d'igualtat en el tracte i de respecte a la persona malgrat el seu deteriorament i els seus anys és com treballen els voluntaris de totes les edats d'Amics de la Gent Gran. D'aquesta manera ens agradarà que ens tractin a nosaltres mateixos quan siguem grans.

Perquè, des de quan hem de fer compartiments estancs si la vida és un fluir, com un riu que després de saltar muntanyes, rocs, i còdols desemboca a mar?

Acceptar que la persona envelleix des que neix
Per aquest motiu nosaltres mateixos ens hem de començar a preparar per afrontar la vellesa amb alegria, amb serenitat, amb disponibilitat, de forma activa i acceptant les limitacions que ens vagin arribant. L'home envelleix des que neix, està en la nostra mà anar canviant les nostres formes i el nostre caràcter per a viure una vellesa el màxim de plena i enriquidora possible.

Coneixedors de tot això, els nostres voluntaris són persones (joves,jubilades, mestresses de casa, professionals, etc.) que, sentint-se identificades amb l'organització, decideixen oferir de forma lliure i responsable part del seu temps a la gent gran.

L'any passat 1999 es va celebrar l'Any Internacional de la Gent Gran i d'una societat per a totes les edats. En aquest sentit Amics de la Gent Gran hem fet, des que vam néixer fa 13 anys, sempre honor a aquesta celebració. La convivència intergeneracional és del tot enriquidora.

Convivència intergeneracional
L'enfocament d'aquest 1999 "una societat per a totes les edats" volia significar el desenvolupament permanent de la persona al llarg de la vida, i la possibilitat d'afavorir les relacions multigeneracionals. Tots hi som i tots hi vivim.

Això, la nostra entitat ho ha comprovat en els darrers anys. És cada cop més freqüent trobar gent jove que vol treballar pel benestar de la gent gran.

Amics de la Gent Gran s'ha rejovenit en els darrers anys: voluntaris i voluntàries ofereixen el seu temps i el seu afecte a persones grans en situació de precarietat enmig de les anades i vingudes universitàries, les seves primeres feines, els seus amics i famílies, l'esport, els idiomes…

Gent jove amb nosaltres
Aquests nois i noies estan satisfets d'oferir amistat, companyia i alegria a persones grans que habitualment es troben molt soles i aïllades. Alhora, per a aquestes persones grans és un privilegi conviure amb gent jove amb la qual creen una conxorxa i complicitat, amb la qual comparteixen les seves penes i els seus records, amb la qual comparteixen, de fet, les seves pròpies vides.

A vegades els voluntaris no han tingut l'ocasió d'haver viscut aquest tipus de situacions en les seves pròpies famílies perquè els avis van morir joves, perquè viuen lluny uns dels altres, per manca de relacions familiars, etc. En aquests casos el voluntariat ofereix aquesta oportunitat de sentir-se "família" de veritat d'aquella persona gran, amb tots els valors que això comporta.

Al mateix temps, no només s'aprenen els valors pel contacte amb la gent gran, sinó també tots aquells que aporta el propi treball en una entitat sense afany de lucre, que no disposa de gaires recursos ni mitjans a part de la força de les persones. Així és ben freqüent veure reflectits parcialment o totalment en les accions dels voluntaris els següents valors: solidaritat, creença en la humanitat, llibertat, aprendre a treballar en equip, innovació, creativitat, constància, austeritat, paciència, enriquiment en experiència i en coneixements…

En la història d'Amics de la Gent Gran hem vist una noia jove que ha sortit de l'escola per passar a la Universitat, que ha trobat la seva primera feina i s'ha casat, i que ha visitat, setmanalment, durant aquests anys la mateixa senyora gran. Han estat, ben segur, uns anys de convivència i de canvis de vida importants que han compartit plegades.

Per als voluntaris oferir el temps per a la gent gran no sempre és senzill i a més requereix compromís i constància, però alhora és molt gratificant, ja que pel perfil de persona gran, desvalguda i sola, una mostra d'afecte, una visita és corresposta amb escreix, amb el seus somriures, els seus agraïments, la seva amistat i les seves paraules afectuoses i d'enyorança.


SALUT CAMPS I RUSSINÉS
Responsable de Projectes i Innovació d'Amics de la Gent Gran