Entrevista de L'Informatiu - Josep Mª Huguet, delegat a L'H Gremi Hotels de Barcelona Reproduir video

Entrevista de L'Informatiu - Josep Mª Huguet, delegat a L'H Gremi Hotels de Barcelona

Destaquem Tots els vídeos

 • Video:

  Entrevista de L'Informatiu - Josep Mª Huguet, delegat a L'H Gremi Hotels de Barcelona

 • Video:

  L'Informatiu 04-06-2020

 • Video: 03-05-2020

  03-05-2020

  Aula L'H 3 de juny - Entrevista Jaume Graells i novetats FP

 • Video: 03-06-2020

  03-06-2020

  Entrevista de L'Informatiu - Pepe Castro, tinent alcalde Convivència i Seguretat

 • Video: 03-06-2020

  03-06-2020

  L'Informatiu - 03-06-2020

 • Video: 02-06-2020

  02-06-2020

  Veïns - Canvi climàtic i medi ambient amb José Luis Casanova

  I Manuel Domínguez parla de la pèrdua dels terrenys de La Marina

 • El problema no és el transvassament, sinó les promeses a l'Aragó encara pendents

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 09. 10. 2000

El problema no és el transvassament, sinó les promeses a l'Aragó encara pendents

Dues terceres parts del cabdal de l'Ebre van a parar directament al mar

"Aragó, aigua i futur". La manifestació del diumenge 8 d'octubre a Saragossa ha posat el projecte de Pla Hidrològic Nacional al centre del debat sobre la planificació dels recursos hidràulics en els propers anys.
Trescents mil manifestants són una quarta part de la població d'Aragó. És com si parlessim d'un milió i mig de manifestants a Catalunya o de 10 milions de manifestants a l'Estat espanyol. Una manifestació, doncs, històrica, ni que aprofités la proximitat de la festa del Pilar.

Hi van participar casi tots els partits, menys el PP, i totes les entitats aragoneses, menys les comunitats de regants de l'Ebre i l'associació d'agricultors Asaja.

Catalunya, una de les més afectades
Catalunya és una de les comunitats beneficiàries del Pla, perquè aquest preveu el tan anyorat i reclamat transvassament de l'Ebre. A costa d'Aragó? ¿Condemna el Pla l'Espanya més despoblada i desertitzada (Bárdenas, Monegros, la plana de Caspe) a favor de la més rica i desenvolupada (llegeixis Catalunya i les altres comunitats mediterrànies de l'Estat), tal com denunciava el crit del periodista Luís del Val en l'alocució final d'aquella manifestació?

El PHN posa 1.000 hectòmetres cúbics de l'Ebre en joc, ja que està previst que passin a l'interior de Catalunya i a les conques del Segura i el Júcar. Segons dades del govern central, l'Ebre té un cabdal anual de 17.000 hectòmetres cúbics, dels quals les dues terceres parts van a parar directament al mar. Comn a mínim, un excedent de 5.000 hectòmetres cúbics faria perfectament compatible el transvassament amb un millor aprofitament de l'aigua a Aragó.

El PP crida a 100 experts per explicar-se
Doncs? El problema és que fa 7 anys que es va signar el Pacte de l'Aigua, amb projectes que després van ser recollits pel Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre, i que a hores d'ara, tal com denuncia el govern d'Aragó, "cap de les obres de regulació recollides en aquell Pacte està operativa".

Sembla, doncs, que el gran error ha estat, per part del govern central, de no vincular la posada en marxa del PHN amb la resolució definitiva de les ancestrals i legítimes reivindicacions aragoneses.

El PP ha convocat un gran fòrum de debat amb més d'un centenar d'experts convidats, a l'entorn del Pla. Veurem si, com ha avançat algún diputat, la protesta originada pel PHN és un problema de "desinformació" o si, com reclamen les forces vives aragoneses, es tracta d'un incompliment manifest de comnpromisos anteriors.

Podeu seguir la informació a les webs dels diaris que us recomanem, però us aconsellem de seguir les opinions i, sobretot, la posició oficial del govern aragonès.