El Departament de Sanitat i Seguretat Social posa en marxa a partir del propvinent 2 d’octubre, i fins al 17 de novembre, la campanya de vacunació antigripal 2000-2001 a la qual es podran acollir, de forma gratuïta, persones de tot Catalunya que es podran vacunar a qualsevol centre vacunal d’atenció primària. Els centres seran els encarregats d’establir l’operativa vacunal de forma individualitzada.

Per a la campanya de vacunació antigripal 2000-2001, el Departament de Sanitat i Seguretat Social ha adquirit més de 910.000 dosis. Les unitats adquirides en la campanya 1999-2000 van ser 837.150 i la cobertura es va situar en el 71,5% de la població objecte. Durant l’epidèmia a Catalunya es van declarar un total de 192.000 casos de grip.

Les vacunes que s’administraran en la temporada 2000-2001 són per combatre el virus A (H3N2), A (H1N1) i B. Es tracta d’una vacuna diferent a l’administrada en campanyes anteriors, per la qual cosa el Departament de Sanitat està elaborant un programa informatiu sobre la nova vacuna adreçat als professionals sanitaris.

La campanya de vacunació antigripal s’adreça a:

– La població per a la qual patir la grip pugui representar un risc important per a la seva salut:
– Persones majors de 65 anys.
– Persones internades en institucions tancades: residències geriàtriques, de malalts crònics, mentals, etc.
– Adults i nens amb malalties pulmonars o cardiovasculars cròniques, incloent-hi l’asma.
– Adults i nens que han estat sotmesos a vigilància mèdica o hospitalització durant l’any anterior a causa de malalties cròniques metabòliques (inclosa la diabetis mellitus), disfuncions renals, hemoglobinopaties o immunosupressió (inclosa la causada per medicaments o per l’HIV).
– Nens i adolescents (6 mesos – 18 anys d’edat) tractats durant un temps prolongat amb àcid acetilsalicílic i que, per tant, puguin desenvolupar una síndrome de Reye, després de la grip.
– Dones que es trobin en el segon o tercer trimestre de l’embaràs, durant la temporada gripal.
– Individus o grups que poden transmetre la grip a persones d’alt risc: personal mèdic, d’infermeria i altres treballadors hospitalaris i extrahospitalaris;
empleats de llars d’infants o residències geriàtriques o cuidadors de malalts crònics que tinguin contacte amb pacients o residents;
empleats de residències i centres d’acollida per a persones d’alt risc.
personal que presta assistència domiciliària a individus d’alt risc (infermers, visitadors, treballadors voluntaris, etc.)
contactes domiciliaris (inclosos els nens) de persones d’alt risc.