Entrevista de L'Informatiu - Albert Cazalilla, dtor del Centre Cultural Sant Josep Reproduir video

30/01/2023 Entrevista de L'Informatiu - Albert Cazalilla, dtor del Centre Cultural Sant Josep

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 30/01/2023

  30/01/2023

  Entrevista de L'Informatiu - Albert Cazalilla, dtor del Centre Cultural Sant Josep

 • Video: 27/01/2023

  27/01/2023

  Entrevista de L'Informatiu - Àlex Arenas, físic i matemàtic URV

 • Video: 26/01/2023

  26/01/2023

  Entrevista de L'Informatiu - Merche García, Síndica de Greuges de L'Hospitalet

 • Video: 28-01-2023

  28-01-2023

  Aula L'H 25 gener - Erasmus + a l'Institut Europa

 • Video: 25/01/2023

  25/01/2023

  Entrevista de L'Informatiu - Karina Gibert, centre recerca intel·ligència artificial IDEA-UPC

 • Video: 24/01/2023

  24/01/2023

  Entrevista de L'Informatiu -Javier Baratech, comissió indicadors econòmics Fòrum Empresarial

"Viatge" de l'actor i dramaturg Rubèn Arroyo s'estrena al CC. Santa Eulàlia

L'espectacle se centra en les peripècies d'un jove que fa un viatge en una embarcació històrica

El congrés audiovisual més gran del món engega a Fira Granvia L'H

L'ISE espera rebre més de 55.000 visitants

La Fundació Cruyff inaugura un espai creatiu i esportiu als Blocs Florida

Un projecte que s'emmarca en les iniciatives del Pla Integral les Planes-Blocs Florida

El Pessics de Ciència enceta el cicle "Nobels"

A l'Entrevista parlem amb el nou director del Centre Cultural de Sant Josep, Albert Cazalilla

La Farga acull un concert en solidaritat amb el Kurdistàn

Es reclama l'autodeterminació del poble kurd i la llibertat d'Abdullah Öcalan i tots els presos polítics

Ser cívic és guai!, campanya per fomentar el civisme entre l'alumnat

Nou taller amb alumnes de 6è de primària de l'Escola Joaquim Ruyra

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 02. 12. 2022

Espanya s'estanca a l'hora d'aplicar mesures de control del tabac

Segons un estudi presentat al simposi per revisar les polítiques vigents que s'ha fet a l'ICO

L’Estat espanyol se situa entre els països que més treballen per tal d’enfortir les polítiques de control del tabac, però no ha millorat respecte la darrera avaluació de 2019. Aquesta és una de les principals conclusions de la Tobacco Control Scale 2021 que s’ha presentat avui dins el simposi organitzat per l’Institut Català d’Oncologia (ICO).

Aquest estudi s’ha presentat avui dins el simposi organitzat per l’Institut Català d’Oncologia (ICO) amb la col•laboració de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i que ha servit per a revisar polítiques vigents i proposar reptes de futur amb la comunitat científica i responsables d’aquesta àrea vinguts d’arreu.

La Tobacco Control Scale va ser creada l’any 2006 per experts internacionals i és basa en sis polítiques que serveixen per avaluar el nivell d’aplicació de les polítiques de control del tabac a cada país. Les puntuacions poden arribar a la puntuació màxima de 100 punts i es determina gràcies a informació amb contribució d’experts en tabaquisme d’organitzacions nacionals i internacionals.

Des de 2016, la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia participa, en col•laboració amb l’entitat europea SmokeFree Partnership, en la seva elaboració.

Quina és la situació actual?

En l’edició d’aquest any de la Tobacco Control Scale es pot veure l’evolució de les polítiques de control del tabac des de la seva última edició l’any 2019 i mostra que, en l’actualitat, encara hi ha 17 països que han obtingut menys de 50 punts, molt indicatiu que cal actuar amb urgència per tal de revertir aquesta situació. Així doncs, Irlanda i el Regne Unit són els països amb la puntuació més alta (tots dos amb 82 punts sobre 100) juntament amb França que ocupa el tercer lloc amb 71 punts.

A aquests països els va molt bé amb les seves polítiques de control del tabac. Així doncs, per exemple, Irlanda té el preu del paquet de cigarrets més alt de tot Europa (15,40€ per paquet). Per contra, Suïssa i Bòsnia-Hercegovina són els països amb la puntuació més baixa (35 i 25 punts respectivament). Entre els països que han millorat significativament la seva posició hi podem trobar els Països Baixos i Dinamarca, amb un augment de 9 punts respecte l’edició 2019.

Això és deu bàsicament a l’augment dels impostos del tabac i la implementació de l’envasat neutre o genèric del tabac. Important, altres 11 països (Regne Unit, França, Irlanda, Noruega, Turquia, Eslovènia, Bèlgica, Israel, Hongria, Països Baixos i Dinamarca) també han implementat l’empaquetat neutre i, sembla ser que Finlàndia, ho farà el proper 2023.

L’Estat espanyol podria millorar el seu posicionament

L’Estat espanyol tot i mantenir 58 punts en l’escala, com en l’edició de 2019, perd una posició en el rànquing i se situa en l’11ena posició. “Espanya és exemple d’un estat que tot i haver progressat en control del tabac en les darreres dècades s’ha quedat estancat” comenta Esteve Fernández, cap de la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia i coautor de l’informe, que afegeix que “tenim assignatures pendents per al control del tabac, com l’increment de preus i l’empaquetat neutre, mesures demandades per les societats científiques i civils del país repetidament i teòricament contemplades en el Pla Integral de Tabaquisme i la nova legislació sobre tabac retinguda des de fa més d’un any al Ministeri de Sanitat”.

La puntuació d’Espanya no ha progressat ja que “tot i millorar en aspectes com el suport al fumadors per deixar-ho o les experiències de platges lliures de fum, gairebé no van augmentar els impostos del tabac durant els darrers 10 anys” afirma Ariadna Feliu, investigadora de la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia i de la IARC, i co-autora de l’informe.

Feliu també destaca la manca de recursos per al control del tabac a Espanya i resta de països, possiblement a causa de la pandèmia de COVID-19 ja que “cap dels 37 països que apareixen al llistat arriba a gastar 2 euros per càpita en el control del tabac i, en alguns països, s’ha reduït fins i tot el finançament en aquests últims anys”.

Els autors de l’informe afegeixen que un altre obstacle important per al control del tabac continua sent la interferència de la indústria tabaquera en les seves polítiques públiques que impedeix als països fer progressos significatius