Entrevista de L'Informatiu - Daniel López, investigador grup BIOCOM-UPC Reproduir video

23/09/2022 Entrevista de L'Informatiu - Daniel López, investigador grup BIOCOM-UPC

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 23/09/2022

  23/09/2022

  Entrevista de L'Informatiu - Daniel López, investigador grup BIOCOM-UPC

 • Video: 22/09/200

  22/09/200

  Entrevista de L'Informatiu - Francesc Grifé, tècnic biblioteques municipal

 • Video: 21-09-2022

  21-09-2022

  Aula L'H 21 de setembre - El Plató de Cinema. Coneixem dos dels seus alumnes

 • Video: 21/09/2022

  21/09/2022

  Entrevista de L'Informatiu - José Luis Casanova, cap Salut Ambiental Ajuntament L'H

 • Video: 21/09/2022

  21/09/2022

  L'Informatiu - 21-09-2022

 • Video: 20-09-2022

  20-09-2022

  Veïns - Nova secció "Els nostres drets, el nostre destí" i Avismón i la gent gran

  I la Festa Major del Blocs Ciutat Comtal

El CB L'Hospitalet a un pas de les semifinals de la Lliga Catalana

Necessita vèncer al CB Salou als quarts de final (diumenge, 12:45h)

L'Hospitalet celebra el dia Europeu Sense Cotxes

Amb tall de trànsit i activitats diverses

El programa ‘Nexe Jove' ofereix redreçar el perfil acadèmia de 130 joves

Obertes les inscripcions d'una nova edició de la Llançadora ‘Connecta Ocupació'

L'Hospi vol esvair els dubtes guanyant a domicili

S'enfronta a la Pobla de Mafumet (diumenge 12h)

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 10. 08. 2022

Entren en vigor les mesures estatals d'estalvi energètic

El comerç ha de tenir l'aire condicionat a 27 graus i les portes tancades

Els establiments han d'apagar els llums dels aparadors a partir de les 22.00 hores i mantenir l'aire per sobre dels 27 graus. Hi ha disparitat d'opinions entre empresaris i consumidors davant les noves normes establertes pel Govern espanyol per estalviar energia. Els comerciants es queixen del poc temps per adaptar-se a les noves mesures i apunten que passaran calor mentre treballen i que poden perdre clients. 

Aquest dimecres ha entrat en vigor el decret llei d'estalvi energètic aprovat pel Govern espanyol. L’aire condicionat no pot superar els 27 graus als comerços i equipaments públics i les llums dels aparadors han d'estar apagades a partir de les 22 hores. La norma també estableix l'obligatorietat de tancar les portes dels locals quan tinguin l'aire condicionat o la calefacció encesos per evitar el malbaratament de l'energia. Això sí, tenen fins al setembre per adaptar les seves portes si és necessari.

Aquestes noves normes que no han agradat a tots els empresaris i consumidors. "Per nosaltres és morir de calor", assegura Sandra Marques, treballadora d'un forn de pà i cafeteria. "Açò és una panaderia i, per tant, hem de tenir el forn, planxes i fogons. I l'aire condicionat de la cuina és el mateix que hi ha a la sala. Llavors, si aquí estema  27 graus, dintre puc estar a 40 graus", explica Marques.

També hi ha comerciants que es queixen del poc temps per adaptar-se a la normativa. "Venim d'un any on les vendes han caigut molt i ara hem d'invertir en canviar la porta. En el meu cas tinc la porta oberta perquè convida als clients a entrar, amb una porta tancara la gent no entra", indica  Mayte Puertas, propietària d'una botiga de mobles.

Però també hi ha qui entén que davant els preus de l’energia i la crisi desencadenada amb la guerra a Ucraïna, no hi ha més remei que reduir el consum. "Si no hi ha prou energia, em sembla bé estalviar. No tenim un altre remei", diu Lai Zhang, propietari d'un bar que ha obtat per tenir una terrassa exterior i no té aire condicionat al seu local. "Hem sembla correcte. Els 27 raus corresponen a la temperatura de comford per a una persona", afirma el veí del Centre Àngel Pasqual.
 
L’Ajuntament de L’Hospitalet també se suma a l’estalvi energètic i deixa d’il·luminar les façanes dels edificis públics i les fonts ornamentals de la ciutat. També han limitat la temperatura de refrigeració a 27 graus en les dependències administratives, equipaments esportius i biblioteques.
 
Des del del Govern han destacat que el decret no té un objectiu sancionador i que d'entrada no hi haurà multes als establiments que encara no compleixin amb totes les normes. El pla de mesures d’estalvi energètic està previst que estigui en vigor fins al novembre del 2023. Amb aquest decret, l’executiu de Pedro Sánchez espera reduir el consum d’energia un 7%.