Entrevista de L'Informatiu - Daniel López, investigador grup BIOCOM-UPC Reproduir video

23/09/2022 Entrevista de L'Informatiu - Daniel López, investigador grup BIOCOM-UPC

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 23/09/2022

  23/09/2022

  Entrevista de L'Informatiu - Daniel López, investigador grup BIOCOM-UPC

 • Video: 22/09/200

  22/09/200

  Entrevista de L'Informatiu - Francesc Grifé, tècnic biblioteques municipal

 • Video: 21-09-2022

  21-09-2022

  Aula L'H 21 de setembre - El Plató de Cinema. Coneixem dos dels seus alumnes

 • Video: 21/09/2022

  21/09/2022

  Entrevista de L'Informatiu - José Luis Casanova, cap Salut Ambiental Ajuntament L'H

 • Video: 21/09/2022

  21/09/2022

  L'Informatiu - 21-09-2022

 • Video: 20-09-2022

  20-09-2022

  Veïns - Nova secció "Els nostres drets, el nostre destí" i Avismón i la gent gran

  I la Festa Major del Blocs Ciutat Comtal

El CB L'Hospitalet a un pas de les semifinals de la Lliga Catalana

Necessita vèncer al CB Salou als quarts de final (diumenge, 12:45h)

L'Hospitalet celebra el dia Europeu Sense Cotxes

Amb tall de trànsit i activitats diverses

El programa ‘Nexe Jove' ofereix redreçar el perfil acadèmia de 130 joves

Obertes les inscripcions d'una nova edició de la Llançadora ‘Connecta Ocupació'

L'Hospi vol esvair els dubtes guanyant a domicili

S'enfronta a la Pobla de Mafumet (diumenge 12h)

 • L'Hospital de Bellvitge incorpora un dispositiu pioner en diagnòstic per la imatge en oncologia
 • L'Hospital de Bellvitge incorpora un dispositiu pioner en diagnòstic per la imatge en oncologia

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 09. 08. 2022

L'Hospital de Bellvitge incorpora un dispositiu pioner en diagnòstic per la imatge en oncologia

Es tracta d'una gammacàmera única a Espanya que permet avançar en l'assistència de diferents càncers

El Servei de Medicina Nuclear-PET ha adquirit una gammacàmera. Aquesta nova eina permetrà diagnosticar amb més precisió gràcies a una excel·lent millora en la qualitat de la imatge i la captació d’imatges en 3D. Suposa un avanç en l'assistència de la teragnosi, el tractament dirigit per la imatge que ha obert noves esperances en oncologia i amb resultats prometedors en càncers neuroendocrins o de pròstata amb metàstasi.

L'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha incorporat una gammacàmera única a Espanya als seus dispositius de diagnòstic per la imatge. Aquesta nova eina permetrà avançar en l’assistència i en la recerca en l’àmbit de la oncologia, especialment en la teragnosi, però també en la patologia no oncològica com els estudis cerebrals de trastorns del moviment i la patologia infecciosa.

La teragnosi aborda el tractament dirigit per la imatge, un camp que ha obert noves esperances en oncologia i amb resultats prometedors en càncers neuroendocrins o de pròstata amb metàstasi. L’equipament tecnològic en qüestió, adquirit gràcies als fons Next Generation de la Unió Europea, és una gammacàmera SPECT/CT (Veriton-CT) amb dotze detectors CZT digitals. Aquests sensors, amb la tecnologia més avançada que existeix actualment, permeten envoltar el cos del pacient i ajustar-los a una posició òptima amb una precisió mil·limètrica. A més, compta amb escàner digital híbrid 3D.

“La millora en la resolució de la imatge i el fet de poder treballar amb imatges en tres dimensions ens permetrà ser més precisos en el diagnòstic”, segons la Dra. Montse Cortés, coordinadora de Medicina Nuclear-PET de l’HUB. “També ens permetrà dissenyar tractaments personalitzats amb radioteràpia molecular”, afegeix.

A més de l’impacte en el diagnòstic, la millor qualitat d’imatge d’aquest equipament pioner reduirà el temps d’adquisició de l’estudi i la dosi de radiofàrmac. Ambdues són millores substancials per al pacient, ja que impliquen menys temps d’espera i menor radiació. El dispositiu funcionarà a ple rendiment amb una càrrega assistencial de més de 3.500 estudis cada any. Aquest equipament híbrid de medicina nuclear és el primer del seu tipus que s’instal·la a Espanya.

Bellvitge, referència a Europa en teragnosi

La teragnosi és una estratègia de tractament que combina la teràpia amb el diagnòstic, i es considera present i futur de la Medicina Nuclear. A partir de les imatges moleculars que es poden obtenir a partir de les gammagrafies, es podran desenvolupar tractaments que permetin dirigir-se directament les cèl·lules tumorals, respectant el teixit sa. La base per a la teragnosi es troba en poder disposar d’imatges que permetin marcar bé el tractament a realitzar i disposar d’aquestes mateixes imatges per al diagnòstic. Amb aquestes imatges i la informació genètica, es podran desenvolupar assajos i noves teràpies dirigides amb un benefici-risc adequat pels pacients. De fet, és un pas endavant cap a la medicina personalitzada i de precisió. La nova gammacàmera de l’HUB permet obtenir imatges que ofereixen paràmetres quantitatius. “Podrem correlacionar la captació de les lesions amb el valor pronòstic i resultat final”, ha explicat Gabriel Reynés, radiofísic de l’ICO. “Serà una base molt important per dur a terme investigació al Campus Bellvitge i afinar encara més la resposta als tractaments dels pacients en procés oncològic en un futur”, ha assegurat l’especialista.

Recentment, l’equip del servei de Medicina Nuclear de Bellvitge ha rebut una beca de la Societat Espanyola de Medicina Nuclear i Imatge Molecular (SEMNIM) per fer estudis de dosimetria, una disciplina que mesura la quantitat de radiofàrmac que es deposita a les lesions tumorals dels pacients oncològics.