El sector industrial de la ciutat treballa per superar les dificultats generades per l’encariment de les matèries primeres i els costos de producció. Des de l’Associació Patronal de l’Hospitalet i el Baix Llobregat demanen més formació, la digitalització i l’aposta pels aspectes vinculats a l’energia i la mobilitat com a vies per millorar un sector que genera més de 40.000 de treball a la comarca. 

La dificultat de trobar personal qualificat, però sobretot l’augment dels preus de les matèries primeres i l’energia, són els alguns dels problemes que el sector industrial i del metall es troben en els darrers mesos. Sobrecostos que estan afectant de manera important a les empreses.

El president d’UPMBALL, Santi Ballesté ha incidit en aquesta qüestió, tot assenyalant que “en matèria de transport s’han produït augments de fins al 300%, i aquests increments no es poden carregar amb els preus pactats amb els clients”. Això, assegura “fa que les empreses estiguin patint moltíssim”.

Ballesté ha reiterat que les empreses han d’avançar en la digitalització i l’eficiència energètica. Empreses com RC Microelectrònica, distribuïdora de components per a projectes d’enginyeria, com el transport ferroviari, avions o per la generació d’energia fotovoltaica.

Apunten que l’actual situació ha demostrat que cal incentivar les empreses del territori, que generen ocupació i no dependre de conjuntures polítiques. Jordi Rubio és el director comercial de l’empresa. Explica que “nosaltres som els primers que busquem l’eficiència per als nostres clients, i és que cal canviar a tecnologies 4.0, i reduir la contaminació”.

Un exemple de producció local que s’exporta arreu d’Europa és Premium SA, empresa ubicada a l’Hospitalet i que fa més de quaranta anys que s’hi dedica a l’electrònica de potència, és a dir, fan possible la transformació elèctrica pel seu us, com per exemple la càrrega de bateries pel cotxe elèctric.

Jordi Aznar és el ‘business development manager’ de Premium. Apunta que “fa un any que hem apostat per la mobilitat elèctrica individual, després d’anys treballant per al sector ferroviari. Hem obert una nova divisió dedicada a la recàrrega del vehicle elèctric.” Per Aznar, es tracta d’una decisió estratègica i que es tradueix amb “més inversió en personal i maquinària i amb l’objectiu d’anar un pas més enllà, construint els nostres carregadors d’alta potència”.

Un sector metal•lúrgic que compta amb 2.000 empreses i que dona 40.000 llocs de treball a l’Hospitalet i el Baix Llobregat, el que representa un 15% del PIB de la comarca.