L’euribor es dispara i s’apropa a l’1 per cent, un màxim al qual no arribava des del 2012. Això farà encarir les hipoteques i afectarà a les economies domèstiques. Un exemple de com algunes famílies s’han vist enxampades per una hipoteca és el del Jacinto i la Irene. Viuen a Bellvitge i després d’intentar negociar amb el banc una possible sortida, ara es podrien quedar sense el seu pis i també el dels seus pares que els hi van fer d’avalistes.  

Durant deu anys el Jacinto i la Irene van pagar la hipoteca del seu pis a Bellvitge…van arribar a tenir una quota de mil sis-cents euros al mes, aleshores es van quedar a l’atur i van deixar de pagar. Quan van recuperar-se, i van voler reactivar la hipoteca, el seu banc, el BBVA, els hi va posar entrebancs, com no lliurar-los el contracte de refinançament.

“Ells es van negar i vam insistir però res. Fins que un dia vam anar amb els diners i ens van dir que no paguéssim més” explica Jacinto Torres. “Nosaltres demanem una negociació justa i no ens neguem a pagar” afegeix Irene Apolo.

Des d’aleshores han entrat en una espiral de judicis i el banc ha impulsat un procediment d’execució hipotecària. El resultat és que el Jacinto i la Irene han de pagar al banc 280 mil euros, més diners dels que havien demanat el 2006 amb la hipoteca. Però el que més mal els fa és que el banc, a més del seu pis de Bellvitge, demana l’habitatge dels seus pares que van fer d’avalistes hipotecaris.

“Ara volen desnonar els meus pares que són grans, estan jubilats i es troben malalts” explica emprenyat Jacinto. “Veig injust perquè ells no vulguin negociar o agafar més pastís, deixin al carrer a dues persones grans, són els meus pares, això em fa mal”.

L’advocat de la família no ha pogut negociar amb el BBVA, i l’empresa gestora que porta el cas no accepta els diners d’un pis, sinó que vol els dos. “I la darrera notícia és que van demanar la petició de subhasta per adjudicar-se els dos habitatges i deixant els avalistes al carrer, de setanta anys. Aquesta és la negociació que pretén el BBVA” destaca Matías Martínez, advocat de la família.

I en aquesta situació complicada, la família ha rebut el suport de l’Associació de Veïns Independent de Bellvitge. “Amb tres fills, volen treballar i ningú els dona suport…almenys que l’Ajuntament els faci alguna mena de pressió perquè el banc s’assegui a negociar. Els escolti” demana Jaume Llagostera, membre d’AVVIB.

Després de setze anys vivint a Bellvitge, no saben si hauran de marxar del seu pis. El que tenen ben clar és que lluitaran fins al final perquè els pares del Jacinto no vagin al carrer per la seva hipoteca.