Entrevista de L'Informatiu - Aurora Pujol, metge genetista IDIBELL Reproduir video

21/01/2022 Entrevista de L'Informatiu - Aurora Pujol, metge genetista IDIBELL

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 21/01/2022

  21/01/2022

  Entrevista de L'Informatiu - Aurora Pujol, metge genetista IDIBELL

 • Video: 19-01-2022

  19-01-2022

  Aula L'H 19 de gener - 25 anys de l'Institut Rubió i Ors

 • Video: 19-01-2022

  19-01-2022

  Clip Aula L'H - D'aula en aula. Scape Room científic amb l'Institut Bellvitge

 • Video: 19-01-2022

  19-01-2022

  Clips Aula L'H - Dones de Ciència. Laia Alemany

 • Video: 19-01-2022

  19-01-2022

  Clip Aula L'H - A fons. Mapathon amb l'Institut Santa Eulàlia

 • Video: 19/01/2022

  19/01/2022

  Entrevista de L'Informatiu - Liliana Reyes, coordinadora local CCOO

José Montilla: "Catalunya no és una colònia i no te el dret a l'autodeterminació"

L'expresident va participar en el cicle de converses "Refer Catalunya" de L'H Espai de Debat

STOP Massificació denuncia irregularitats en el projecte Cosme Toda

Creuen que no hi garanties que tots els pisos rebin la llum solar que marca la normativa legal

El PSC de L'H creu que el bo jove facilitarà l'emancipació dels joves

Es farà efectiu en dos mesos amb caràcter retroactiu

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 24. 11. 2021

Les llistes d'espera d'operacions oncològiques a l'ICO han recuperat la normalitat

Un de cada cinc càncers no es van detectar a causa de la pandèmia

La pandèmia ha afectat seriosament la dignosi del càncer. Segons un informe de l'Agència Catalana de Salut Pública, el 2020 es van deixar de diagnosticar una cinquena part dels pacients amb càncer. Ara, però, des de l'Institut d'Oncologia de Catalunya afirmen que les llistes d'espera oncològiques han recuperat la normalitat.

L'any 2020 es van deixar de diagnosticar aproximadament un 20% dels pacients amb càncer, segons un informe de l'Agència Catalana de Salut Pública. "Nosaltres vam deixar de diagnosticar amb la pandèmia uns 1.700 casos", indica el doctor Jordi Trelis, director territorial de l'ICO Hospitalet.

Aquest centre sanitari ha fet un esforç per poder atendre i diagnosticar aquests pacients aquest 2021. La conseqüència més negativa és que els metges constaten un augment de diagnòstics en estats més avançats de la malaltia.

Ara per ara, una persona diagnosticada amb un tumor maligne a la pròstata triga una mitjana de 27 dies a ser operat. Una amb un càncer de mama espera actualment uns 18 dies. I un pacient amb una neoplàsia maligna a l’estómac és intervingut en dos dies. Des de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) asseguren que les llistes d’espera han recuperat la normalitat després del pic de la pandèmia

L'ICO també recorda que la detecció precoç és clau per sobreviure al càncer. Destaquen la importància de participar dels programes de cribratge del càncer de mama, de còlon i de cèrvix, els tres protocols actius a Catalunya. "Qualsevol persona que tingui accés a un d’aquests programes no ha de dir que no. Gràcies a ells estem descobrint càncers incipients. Abans que siguin clínics ja els podem detectar.", explica Trelis. 
 
També aconsellen a qualsevol persona que es trobi malament, amb per exemple més tos de l’habitual o malestar constant en fer de ventre, acudir al seu centre d’atenció primària o a urgències i explicar el seu cas al personal sanitari.
 

La vacunació ha estat clau per recuperar el correcte funcionament a l’ICO i que tot el sistema sanitari estigui menys tens. Durant els mesos on la incidència de la Covid-19 era major va haver professionals que es van haver de dedicar a atendre als malalts Covid perquè no hi havia prou mans. "Ara es poden dedicar al que han de fer, a fer proves complementàries per poder diagnosticar millor les malalties", conclou el doctor.