Entrevista de L'Informatiu - Aurora Pujol, metge genetista IDIBELL Reproduir video

21/01/2022 Entrevista de L'Informatiu - Aurora Pujol, metge genetista IDIBELL

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 21/01/2022

  21/01/2022

  Entrevista de L'Informatiu - Aurora Pujol, metge genetista IDIBELL

 • Video: 19-01-2022

  19-01-2022

  Aula L'H 19 de gener - 25 anys de l'Institut Rubió i Ors

 • Video: 19-01-2022

  19-01-2022

  Clip Aula L'H - D'aula en aula. Scape Room científic amb l'Institut Bellvitge

 • Video: 19-01-2022

  19-01-2022

  Clips Aula L'H - Dones de Ciència. Laia Alemany

 • Video: 19-01-2022

  19-01-2022

  Clip Aula L'H - A fons. Mapathon amb l'Institut Santa Eulàlia

 • Video: 19/01/2022

  19/01/2022

  Entrevista de L'Informatiu - Liliana Reyes, coordinadora local CCOO

José Montilla: "Catalunya no és una colònia i no te el dret a l'autodeterminació"

L'expresident va participar en el cicle de converses "Refer Catalunya" de L'H Espai de Debat

STOP Massificació denuncia irregularitats en el projecte Cosme Toda

Creuen que no hi garanties que tots els pisos rebin la llum solar que marca la normativa legal

El PSC de L'H creu que el bo jove facilitarà l'emancipació dels joves

Es farà efectiu en dos mesos amb caràcter retroactiu

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 25. 11. 2021

Com han patit les llars residència la Covid-19?

Van arribar a tenir un 47% d'afectació en el servei

Les llars residència són serveis d’acolliment residencial per a persones amb discapacitat intel•lectual que tenen una funció substitutòria de la llar familiar. La ciutat de L’Hospitalet compta amb sis pisos tutelats que ofereixen aquest servei.

Les llars residència són nuclis de convivència per a persones adultes amb discapacitat intel·lectual sense família o dels quals aquesta no se’n pot fer càrrec. A la llar residència de la Plaça Europa, gestionada per Asproseat, hi conviuen 12 persones i l’arribada de la Covid-19 els va suposar una aturada total de la seva activitat diària.

Sandra Vega, psicòloga i directora tècnica del servei residencial d’Asproseat, ha assegurat que “els inicis de la pandèmia van ser moments molt complicats, ja que va ser una situació sobrevinguda. Realment cada dia ha estat un repte i continuem treballant amb l’objectiu de minimitzar el màxim possible l’afectació en les persones que atenem normalitzat el seu dia a dia.”

Des d’Asproseat asseguren que l’afectació del servei en plena pandèmia va ser de fins a un 47%, però que gràcies a l’aplicació dels plans de contingència o la vacunació han aconseguit reduir a zero el nombre de positius des de fa mesos.

Els usuaris de les llars residències assisteixen fins a les cinc de la tarda a centres ocupacionals i, a partir de llavors, el personal d’atenció directa d’Asproseat els dona suport a l'hora de fer les seves activitats diàries. Però amb la pandèmia l’activitat dels centres ocupacionals es va aturar i tampoc podien fer activitats de grup o veure a les seves famílies.

En aquest sentit, David Rodríguez, usuari de la llar residència de la Plaça Europa, ha explicat que no tot va ser dolent durant el confinament, “van venir educadors i monitors a entretenir-nos, a fer activitats i a ajudar-nos perquè estiguéssim el millor possible”. Tot i això, ja fa mesos que es va plantejar una tornada a la normalitat progressiva i els usuaris ja han pogut tornar als seus centres ocupacionals.

Gràcies a això i a la relaxació dels protocols Covid “Estem tornant a fer activitats a l’aire lliure en grup i les sortides terapèutiques. Intentem fomentar la comunicació amb les famílies i comencem a planificar també les trobades amb aquestes”, afegeix Sandra Vega. Els usuaris han reprès també activitats de la vida diària com passejar, anar al cinema o anar a prendre un refresc.

La psicòloga i directora tècnica del servei residencial d’Asproseat també ens explica que tot i la complexitat de la situació les persones usuàries de les llars residències s’han adaptat molt bé a la situació pandèmica i que gràcies a haver viscut aquesta experiència han après noves maneres de relacionar-se i establir comunicació.