La prevenció i el diagnòstic precoç amb mamografies periòdiques continuen sent les principals eines contra el càncer de mama, el tumor més freqüent entre les dones arreu del món. Aquest 19 d’octubre, Dia Mundial de la Lluita Contra el Càncer de Mama, l’Organització Mundial de la Salut recorda que l’any 2020 es van registrar més de 2,2 milions de casos.

Els especialistes preveuen que gairebé 1 de cada 12 dones patirà un càncer de mama al llarg de la seva vida. A Catalunya aquesta incidència del càncer de mama és d’una de cada 8, segons l’Institut català d’Oncologia. A casa nostra, es diagnostiquen al voltant de 6.000 nous casos anuals de càncer de mama, 30.000 a tot Espanya.

L’OMS i altres organismes internacionals fan una crida sobre tot a les dones d’entre 50 i 69 anys a fer-se una mamografia cada dos anys, ja que els tractaments som més efectius en fases inicials. Si és així, l’índex de suprevivència arriba al 90%.

La doctora Sònia Pernas Simón, responsable del programa de Càncer de Mama de l’Institut Català d’Oncologia, ha fet una crida “a participar en els programes de cribatge a fer-se mamografies i si noten que un tumor no marxa, sobretot en els dies posteriors a la menstruació, tant si hi ha dolor com si no, que consultin al ginecologia”.

L’Institut Català d’Oncologia també ha posat el focus el càncer de mama després d’haver sortit de l’hospital, una jornada que ha comptat amb professionals de diverses especialitats i també pacients.

La doctora Pernas Simón ha explicat que és cabdal tractar les seqüeles de la cirurgia, els efectes secundaris de la quimioteràpia i dels tractaments hormonals i altres situacions, com cansament, alteracions cognitives, pèrdua de memòria, manca d’atenció i augment de pes, entre d’altres, perquè “afecten la qualitat de vida”.

Tot i que no es coneixen les causes exactes del càncer de mama, en l’àmbit de la prevenció es recomana mantenir un pes saludable i evitar l’obesitat, particularment després de la menopausa, fer activitat física de forma regular, evitar l’alcohol i el tabac i practicar la lactància materna.

En aquest dia rosa mundial del 19 d’octubre, l’Associació de Lluita Contra el Càncer ha tornat a instal•lar un punt informatiu a la seu de l’Institut Català d’Oncologia per fer sensibilització sobre la necessitat de la prevenció i per reclamar recursos per als tractaments i també en investigació.