L'Informatiu - 20-10-2021 Reproduir video

20-10-2021 L'Informatiu - 20-10-2021

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 20-10-2021

  20-10-2021

  Aula L'H 20 d'octubre - El programa STEAM als instituts Bisbe Berenguer i Can Vilumara

 • Video: 20-10-2021

  20-10-2021

  L'Informatiu - 20-10-2021

 • Video: 19-10-2021

  19-10-2021

  Veïns - El Club de Robòtica CortoCircuito i Dormir i Dolor, amb Marta de Bolós

  I el nou Casal de Gent Gran de Can Serra

 • Video: 19-10-2021

  19-10-2021

  L'Informatiu - 19-10-2021

 • Video: 18/10/2021

  18/10/2021

  Entrevista de L'Informatiu - Aránzazu García, pta de la Feceal'H

 • Video: 18-10-2021

  18-10-2021

  L'Informatiu - 18-10-2021

L'Ajuntament assumirà la reparació dels espais exteriors de l'escola Prat de la Manta

Ja fa més d'un any que van començar a caure rajoles de la façana del centre escolar

María Caso, exemple de com l'educació pot transformar la societat

La jove ha estat la ponent de la lliçó inaugural del curs

El Barcelona Beer Festival torna a La Farga

El 17, 18 i 19 de desembre de 2021

Els poliesportius municipals ofereixen la matrícula i un mes gratuït als exabonats

Per tal de fomentar la pràctica esportiva com a hàbit saludable

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 07. 10. 2021

Taula rodona sobre l'afectació de la pandèmia en l'aspecte psicològic

A l'Auditori Barradas, en el sí de la Setmana de la Salut Mental a L'Hospitalet

La pandèmia ha afectat psicològicament moltes persones que veuen com la seva salut mental ha patit alteracions. Això ha posat de manifest la importancia de la salut mental i, al voltant d’aquesta problemática, ahir es va celebrar una taula rodona a l’Auditori Barradas que va comptar amb la participació de personal sanitari i també d’algunes entitats de la ciutat que treballen per la salut mental.

La pandèmia ha afectat de moltes maneres a una gran part de la població. Però un dels aspectes que més ha empitjorat durant els darrers 18 mesos ha estat el psicològic. Sensació d’opressió pels nervis, por, angoixa i la incertesa de no saber com acabarà tot allò que estem vivint. La salut mental ha estat durant molt de temps amagada i feia vergonya parlar-ne.

Més de la meitat de la societat afirma que el seu estat de salut mental ha empitjorat a causa de la pandèmia. El nombre de casos de nous trastorns mentals s’ha disparat i, a més, el benestar dels qui ja en patien ha empitjorat. La psicòloga Montserrat Balcells destaca que “sense una bona salut mental no podem tirar endavant” i afegeix que per garantir-la “cal un programa educatiu a les escoles de prevenció i promoció de la salut”.

Aquestes alteracions de la nostra psique no son només una afectació clínica. Cal revertir situacions com l’aïllament social que algunes persones han patit amb canvis a la feina o en el seu entorn més proper. Gerard Ruiz és psicòleg de la Unitat Mental de l’ICS i explica que “ha estat un canvi d’hàbits global i la desvinculació amb allò conegut i les rutines de sempre. Això provoca desprotecció i per això hi ha persones que han afirmat sentir-se soles”.

La primera onada de la pandèmia la va marcar la incertesa davant la situació. Les restriccions, les quarantenes i el distanciament físic i social ha generat frustració. I ara, un any i mig després de l’inici de la crisi sanitària, les emocions que predominen són el desànim i l’apatia. L’OMS afirma que fins a un 60% de la població europea pateix fatiga pandèmica: insomni, estrès, depressió i/o ansietat.

La gent jove és la que s’ha vist més afectada. Segons les dades del Departament de Salut, durant la primera onada de la pandèmia les consultes per trastorns d’ansietat es van disparar un 127%. Les relacionades amb el suïcidi i les conductes autolesives, un 74%.

La salut mental i la seva cura és un dret essencial per a tothom. Estem en el sí de la societat de la informació però és ara quan hi ha més gent sola i no té amb qui comunicar-se, tal com afirma el responsable del CSMA i CAS de L’Hospitalet, Oscar Pino. “Qualsevol de nosaltres podem patir un trastorn mental al llarg de la nostra vida. Les estadístiques diuen que una de cada quatre persones pot patir un problema mental al llarg de la seva vida”.

Aquestes dades que ens deixa la pandèmia també han deixat palès que hi ha una gran mancança de recursos públics per prevenir i tractar els problemes de salut mental.