Els sanitaris treballen per recuperar la valoració dels seus pacients i de proves que estaven pendents a causa de la saturació que va patir l’atenció primària a principi de juliol per l’augment de casos Covid. Destaquen la importància de seguir amb la campanya de vacunació per evitar que futures onades col·lapsin els CAPs.

Els sanitaris de l’atenció primària comencen a notar la baixada de casos positius de la cinquena onada de la Covid-19. Una onada que gràcies a vacunació ha tingut menys casos greus i això va fer que la pressió es notés molt més als CAPs a principis de juliol.

Els CAPs comencen a recuperar la seva normalitat i volen centrar-se en augmentar l’atenció presencial de pacients. “Els professionals necessiten recuperar els seus pacients crònics, els seus controls i la seva valoració”, afirma Rocío Moreno, metgessa de l’atenció primària. “Ara a l’octubre també comencem amb la campanya de vacunació de la grip, una immunització que també és molt important”, afegeix la doctora Moreno.

Amb la millora de la situació epidemiològica, Salut ha activat un nou protocol aquesta setmana que recupera les proves de diagnosi a les persones que han estat en contacte amb un positiu. Es canvia la data en què es fan les PCR (4-6 dies després del contacte) per millorar la detecció de la variant Delta que té el pic viral més a l’inici. També es faran proves PCR o test d’antígens a persones vacunades donat que s’han detectat casos positius entre elles.

La vacunació, vital per evitar el col·lapse
Els centres d’atenció primària seguiran amb la vacunació de la Covid-19. A més de la vacunació a La Farga, continuaran els punts especials per facilitar l’accés a la vacuna. Dijous, 16 de setembre, hi ha un punt al CAP del Gornal i diumenge, 19 de setembre, al mòdul de La Florida.
 
La doctora destaca que cal que tothom s’administri la segona dosi del vaccí si encara no ho ha fet per “estar totalment immunitzats”.  “Cada cop que hi ha una onada ens hem de reorganitzar perquè som el mateix personal per atendre els casos de Covid i per realitzar l’atenció d’altres pacients”, explica Moreno.
 
Des dels centres d’atenció primària assumeixen que poden haver-hi noves onades i demanen a la població que segueixin les mesures que funcionen: distància, mascareta i vacunació. Tot per evitar que l’atenció primària es col·lapsi de nou, perquè l’atenció i la prevenció que ells fan també salva vides. 
 
Nous punts dispositius de vacunació sense cita prèvia
 
Aquest, divendres 17 de setembre, el Centre Cultural Bellvitge Gornal acull un nou punt de vacunació sense cita prèvia, de 9 a 14h a partir dels 12 anys i sense cap dosi administrada. Aquest punt s’afegeix a la resta que ja hi ha repartits per diferents barris de la ciutat, a més del recinte firal de La Farga
Punts i horaris de vacunació sense cita prèvia a L’Hospitalet durant aquest mes:
 
Florida nord

EAP (Equip d’Atenció Primària), al parc dels Ocellets. Vacunes Pfizer i Janssen. Horari: de 9.30 a 13.30 h i de 15.15 a 19.15 hores. Dia: 16 de setembre.

Florida i Pubilla Cases
Mòdul sanitari a la plaça dels Ocellets. Vacunes Pfizer i Janssen. Horari: de 10 a 14 hores. Diumenge, 19 de setembre.

Pubilla Cases
EAP de la plaça de la Bòbila, s/n. Vacunes Pfizer i Janssen. Horari: d’11 a 19.30 hores. El dimecres i dijous tot el dia, i el divendres, d’11 a 14 hores. Dies 17, 22, 23, 29 i 30 de setembre.