Entrevista de L'Informatiu - Ricard Mesia, director de Recerca de l'ICO Reproduir video

23-09-2021 Entrevista de L'Informatiu - Ricard Mesia, director de Recerca de l'ICO

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 23-09-2021

  23-09-2021

  Entrevista de L'Informatiu - Ricard Mesia, director de Recerca de l'ICO

 • Video: 23-09-2021

  23-09-2021

  L'Informatiu - 23-09-2021

 • Video: 22-09-2021

  22-09-2021

  Clip Aula L'H 22 de setembre - De Barri en Barri. Sant Josep

 • Video: 22-09-2021

  22-09-2021

  Aula L'H 22 de setembre - Martí Canet i Helena Tejero. Dues de les millors notes de selectivitat a L'H

 • Video: 22-09-2021

  22-09-2021

  Entrevista de L'Informatiu - Laura García Manota, regidora d'Igualtat

 • Video: 22-09-2021

  22-09-2021

  L'Informatiu - 22-09-2021

Inspeccions policials conjuntes detecten irregularitats administratives i sanitàries

A sis establiments de la ciutat amb infraccions d'estrangeria i manca de permisos d'activitat

Detingut el conductor d'un patinet que va intentar apunyalar a un agent dels Mossos d'Esquadra

També va intentar agredir els agents amb dos gossos després que li requisessin el vehicle

S'impulsa la Declaració Mundial per la Recerca en Càncer

Entitats, institucions i líders de diferents àmbits s'hi han implicat

Treball i sacrifici. La recepta del Can Pi per a la nova temporada

Els quadribarrats competeixen a la 3a Catalana

L'Atlètic Club Hospitalense somia amb fites importants

El conjunt del barri del Centre s'ha estrenat amb un empat fora de casa

El Fòrum de les Cultures mostra les variades tradicions populars presents a L'H

Setena edició, entre el 25 de setembre i el 3 d'octubre

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 09. 09. 2021

Una parella de refugiats afganesos residents a L'H demana poder portar als seus familiars

Mitjançant l'Associació d'Afganesos i Catalans fan una crida a ajudar a les persones més vulnerables

Narges Alizadeh i Bashir Eskandari són una parella d'afganesos que viuen a Pubilla Cases. Les darreres setmanes han vist amb molta preocupació com els talibans han aconseguit el poder al seu país. Anhelen poder portar els seus pares i germans. Han fundat l’Associació Cultural d’Afganesos a Catalunya i ofereixen la seva ajuda a aquelles persones que han aconseguit arribar a Espanya.

La Narges Alizadeh i el Bashir Eskandari són una parella de refugiats afganesos que viuen a L’Hospitalet, concretament a Pubilla Cases. Van arribar a la ciutat ara fa tres i deu anys, respectivament. El camí fins aquí va ser molt llarg, primer van emigrar a l’Iran, on ella va poder treballar d’infermera, però van decidir demanar asil a Espanya pel temor a ser deportats a l’Afganistan.

Ara fa quatre mesos va néixer la seva filla, l’Helena, i el matrimoni, que segueix amb molta preocupació l’actualitat al seu país d’origen, no es vol ni imaginar com seria la seva vida allí. “Les dones a l’Afganistan viuen amb pànic, no saben res sobre el seu futur. És horrible”, assegura la Narges.
 
Quan els Estats Units van anunciar la seva retirada de l’Afganistan, els talibans van aconseguir el poder en només onze dies. La Narges i el Bashir tenen clar que això suposa una regressió pel país. “Els talibans són un grup terrorista. Viuen com fa mil anys i no respecten a les dones ni a les altres ètnies del país”, lamenta Bashir. El matrimoni opina que és vital que els governs occidentals no reconeguin el nou Emirat i no els hi donin suport, ja que no respecten els drets humans.
 
El Bashir porta tota la vida fugint de la repressió dels talibans, que ja van ostentar el govern afganes de l’any 1996 al 2001. Pertany a l’ètnia hazara, molt perseguida pels terroristes i fàcilment identificable pels seus trets. Això comporta un perill per tota la seva família i per això li agradaria aconseguir portar els seus familiars directes. “El meu pare ja és ancià, m’agradaria tenir aquí els meus pares i que almenys puguin viure uns anys en pau”, explica. Han fugit amb la resta de familiars a l’Iran, però fa unes setmanes la policia iraniana va detenir un germà i un cunyat del Bashir i els van deportar a l’Afganistan. Això fa que ell temi per la seva seguretat.
 
La Narges té la seva família a la capital de l’Afganistan, Kabul, i està especialment preocupada per les dones i els infants. “Les dones de la meva família no poden ni sortir de casa i, per tant, no podran treballar a partir d’ara”, lamenta.
 
A la preocupació pels seus éssers estimats sumen algunes seqüeles físiques de la seva fugida. Al Bashir l’impacte d’una bomba li va danyar les cames i la visió d’un ull. Ella també té ferides a les cames i li costa caminar. Situació que complica molt el seu dia a dia, ja que cada dia han de pujar cinc plantes per accedir al seu pis de Pubilla Cases. El Bashir està estudiant a la universitat i actualment cobra la renta mínima. “Ens agradaria poder treballar i poder aconseguir un habitatge més accessible”, indica.
 
La parella ha fundat l’Associació Cultural d’Afganesos a Catalunya i ofereixen la seva ajuda per donar la benvinguda i fer de traductors d’aquelles persones que han aconseguit arribar a Espanya les darreres setmanes. L’entitat està recollint donacions per poder evacuar més persones vulnerables. La parella anhela poder retrobar-se aviat amb els seus familiars i que puguin començar plegats una nova vida lluny del conflicte. “El que més ens alegra és que la nostra filla és catalana”, assevera el Bashir.