L'Informatiu - 25-05-2022 Reproduir video

25-05-2022 L'Informatiu - 25-05-2022

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 25-05-2022

  25-05-2022

  Aula L'H 25 maig - 50 anys de l'Hospital Universitari de Bellvitge

 • Video: 23/05/2022

  23/05/2022

  Entrevista de L'Informatiu - Felipe Campos, dtor gral AEItaca

 • Video: 20/05/2022

  20/05/2022

  L'Informatiu - 20-05-2022

 • Video: 20/05/2022

  20/05/2022

  Entrevista de L'Informatiu -Cristina Cerro, alumna CFGS Promoció Igualtat de Gènere

 • Video: 19/05/2022

  19/05/2022

  Entrevista de L'Informatiu - Dr. Pol Andrés Benito, campanya "Elles contra l'ELA"

 • Video: 18/05/2022

  18/05/2022

  L'Informatiu. 18-05-2022 Edició 17h

Hispack i Graphispag presents a Fira Granvia fins al 27 de maig

Mostren el poder del packaging per innovar processos industrials i hàbits de consum

Pas decisiu per fer el nou CUAP i l'ambulatori de Sant Josep

Acord unànime de Ple, que cedirà el solar de Josep Tarradellas a la Generalitat

La plantilla de Rosich exigeix garantia de transport abans de marxar a Terrassa

Fan mobilitzacions de protesta per no estar d'acord amb les condicions que marca l'empresa

L'escola Pau Sans guanya un dels premis Baldiri Reixac pel Tàndem amb el Centre d'Art Tecla Sala

Aquest curs el projecte s'ha centrat en l'exposició "Redonda redonda" d'Alberto Peral

Es presenten les conclusions del procés participatiu del PDU Biopol-Granvia

Està previst allargar-lo en una segona fase per trobar més consens

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 19. 08. 2021

Crit d'alerta sobre la salut mental dels més joves

L'Associació d'Estudiants de L'Hospitalet lamenta l'estigma davant la salut mental i el suïcidi

La pandèmia ha agreujat considerablement la salut mental dels adolescents, que segueixen patint els efectes de les restriccions. Tanmateix, el suïcidi s’ha convertit en la principal causa de mort en els joves per primera vegada des que es registren dades. L’Associació d’Estudiants de L’Hospitalet ha volgut visibilitzar la problemàtica per conscienciar a la població.

L'entitat ha emès un comunicat denunciant que es tracti la salut mental com un tabú i reivindicant la importància de la prevenció del suïcidi.

Malgrat que el confinament dur ja hagi finalitzat, els experts alerten que les contínues restriccions a l’oci nocturn i a les activitats culturals encara estan afectant negativament la salut mental dels joves.

“Pels adolescents el confinament va ser com tallar les ales a algú que comença a volar". Explica Anna Romeu, presidenta de la Secció de Psicologia de les Emergències del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, qui afegeix que “com que les restriccions continuen, ells han seguit patint perquè no s’han pogut relacionar de manera natural”.

En contraposició, l’ús de les pantalles ha augmentat moltíssim, mitjançant les relacions personals. A la llarga, segons alerta Romeu, això pot provocar “un canvi en la manera d’interactuar i en les habilitats socials i educatives”.

Anna Romeu també adverteix que els adolescents han estat criminalitzats i durament criticats, el que ha provocat que el col·lectiu no se senti valorat, quan “se’ls hi ha demanat els sacrificis més grans de la pandèmia”.

Contra l’estigma

En aquest sentit, l’Associació d’Estudiants de L’Hospitalet ha emès un comunicat posant en relleu la importància de la prevenció del suïcidi. Lamenten que “moltes xarxes facin silenci davant les altes taxes de suïcidi en persones jove” i rebutgen que es tracti la salut mental com un tema tabú.

“Com a entitat hem de fer alguna cosa. Hem d’intentar frenar l’estigma”. Afirma Isa Serrano, presidenta de l’Associació. “Som el futur de la ciutat i hem de ser conscients de la problemàtica per actuar en consciència”.

Isa Serrano considera que els centenars de voluntaris que participen en les activitats de l’entitat són un reflex de la realitat de la ciutat. Afirma que de vegades ha notat el desànim i que l’espurna d’oci de l’estiu ha estat molt benvinguda.

Des de l’entitat juvenil expliquen que el “silenci sobre el suïcidi perpetua la primera causa de mort no natural a Espanya” i afirmen que molts trastorns de salut mental es podrien prevenir amb intervencions oportunes i integrals. A més, fan una crida als joves que necessitin ajuda per contactar amb l’entitat i buscar ajuda professional.

De cara al futur, la vacunació pot ser un punt d’inflexió que contribueixi a revertir la situació. Anna Romeu, presidenta de la Secció de Psicologia de les Emergències del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya considera que “és la nostra gran esperança. La vacunació pot ajudar-nos a tornar a la normalitat i ara que està permesa a partir dels dotze anys s’ha d’animar que tothom pugui relacionar-se”.

Vulnerabilitat dels pacients amb Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC)

Un altre dels col·lectius més afectats per la pandèmia és el format pels pacients amb TOC. Un estudi liderat per l’IDIBELL i l’Hospital de Bellvitge ha conclòs que durant el confinament, els pensaments relacionats amb el suïcidi van ser més freqüents entre les persones que pateixen aquest trastorn.

L’estudi, publicat a la revista acadèmica European Psychiatry, ha analitzat les dades de 127 pacients durant la fase inicial de la pandèmia. Els investigadors van posar la lupa en els canvis experimentats, afirmant que un 65% dels pacients amb TOC van descriure un empitjorament dels seus símptomes i aquest deteriorament va ser molt significatiu entre el 31% dels entrevistats.

Entre els símptomes més greus destaquen els pensaments relacionats amb el suïcidi o l’obsessió per infectar-se pel virus que ha comportat també una fixació per mantenir els hàbits d’higiene personal i evitar el contacte físic.