Entrevista de L'Informatiu - Quique Bassat, investigador ICREA ISGlobal Barcelona Reproduir video

11/06/2021 Entrevista de L'Informatiu - Quique Bassat, investigador ICREA ISGlobal Barcelona

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 11-06-2021

  11-06-2021

  LH Biodiversitat - Fauna i flora del Parc de Can Buxeres

 • Video: 11-06-2021

  11-06-2021

  En Primera Persona - Superació empresarial en temps de pandèmia

 • Video: 11/06/2021

  11/06/2021

  Entrevista de L'Informatiu - Quique Bassat, investigador ICREA ISGlobal Barcelona

 • Video: 11-06-2021

  11-06-2021

  L'Informatiu - 11-06-2021

 • Video: 10/06/2021

  10/06/2021

  Entrevista de L'Informatiu - Ana González, portaveu grup municipal L'H En Comú Podem

 • Video: 10-06-2021

  10-06-2021

  L'Informatiu - 10-06-2021

L'1 de juliol s'acaba el termini per demanar les Beques de Planeta Formació i Universitats

Amb un pressupost de més d'un milió d'euros per a la realització d'estudis homologats no obligatoris

"Seure o no seure" de Fina Balp arriba a l'espai Subsòl

L'exposició aplega una vintena de cadires

L'Hospitalet reforça el servei municipal de neteja viària

Coincidint amb els mesos d'estiu i de més ús de l'espai públic

Concentració a la plaça de la Vila en protesta pels darrers assassinats de violència masclista

Una seixantena de persones s'hi han aplegat en un acte organitzat per l'Ajuntament

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 07. 06. 2021

L'hospital de Bellvitge aplica amb èxit un nou protocol preoperatori

El programa ERAS intensifica els preparatius un mes abans de la intervenció quirúrgica

L’hospital de Bellvitge aplica des de 2018 un protocol preoperatori, anomenat ERAS, que posa l’accent en la informació prèvia a l’operació, des d’un mes abans, i en les passes a fer després de la intervenció, tot plegat amb l’objectiu de reduir l’estrés dels pacients i accelerar la recuperació. També s'ha reduït el temps d'estada a l'hospital.

En la fase prèvia del protocol ERAS s’incideix en la nutrició, en les pautes d’alimentació i en la dieta, en la preparació física i psicològica i en els hàbits saludables sobre consum de tabac i alcohol.

El Víctor Dalit Allepuz, és un veí del Prat, de 66 anys, que ben aviat s’haurà de sotmetre a una intervenció quirúrgica de l’aparell digestiu, la primera vegada que entrarà a un quiròfan. Li han informat de com anirà tot plegat i, com que ja havia deixat de fumar per iniciativa pròpia, li han recomanat adoptar nous hàbits saludables. "La manera en què m'estan acompanyant em fa veure que hi entenen i també em fa estar més tranquil", ha dit.

També, a partir de les evidències científiques, es desfan algunes creences errònies. José Jerez, coordinador del programa ERAS, ha esmentat "el dejú, perquè el fet que nosaltres li diguem al pacient que s'ha de prendre un suplement d'hidrats de carboni poques hores abans de la intervenció al pacient li costa d'assumir, però nosaltres tenim comprovat que va bé".

Al quiròfan s’apliquen tècniques que redueixen els efectes de l’agressió física que implica una operació quirúrgica. I pel que fa al post operatori, s’afavoreix que les persones es mantinguin actives, cosa que també ha permès reduir els dies d’estada a l’hospital d’entre un 65% i un 25%.

Tot i així, la doctora Esther Kreisler Moreno, cap clínia de cirurgia colorectal, ha puntualitzat "que l'objectiu principal és prestar una millor atenció al pacient i que la reducció de l'estada mitjana a l'hospital no és un objectiu en si mateix, sinó una conseqüència".

Després del quiròfan, es mira d'aconseguir que les persones intervingudes recuperin el més aviat possible l'autonomia personal i es comencin a moure per l'hospital des del primer dia. Una vegada a casa, sempre podran contactar amb professionals de referència.

Des de 2018, més de 1.500 pacients han estat donats d’alta a l’hospital de Bellvitge seguint el protocol ERAS. Arran de l’experiència de diversos països del Nord d’Europa, el van començar a cirurgia colorectal, i ara també s’aplica a cirurgies plàstica, ortopèdica i toràcica, traumatologia i urologia.