Entrevista de L'Informatiu - Isabel Brao, infermera oncològica ICO L'H Reproduir video

18/04/2021 Entrevista de L'Informatiu - Isabel Brao, infermera oncològica ICO L'H

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 18/04/2021

  18/04/2021

  Entrevista de L'Informatiu - Isabel Brao, infermera oncològica ICO L'H

 • Video: 18-05-2021

  18-05-2021

  L'Informatiu - 18-05-2021

 • Video: 17/05/2021

  17/05/2021

  Entrevista de L'Informatiu - Clara Prats, biofísica del grup BIOCOM

 • Video: 17-05-2021

  17-05-2021

  L'Informatiu - 17-05-2021

 • Video: 14-05-2021

  14-05-2021

  LH Biodiversitat - Caixes Niu

 • Video: 14-05-2021

  14-05-2021

  En Primera Persona - Marta Reina - Una dona trans que va recórrer a la cirurgia de re assignació de gènere

Isabel Brao: "La pandèmia ens ha posat a tots a prova"

La infermera referent en càncer de pulmó a l'Institut Català d'Oncologia, a l'espai de l'Entrevista

L'Ajuntament de L'H rep un reconeixement com a administració oberta

Està entre els deu ajuntaments de més de 50.000 habitants que ha destacat la seva transformació digital

Alumnes de l'UAB plantegen propostes sobre la qualitat de vida del Districte II

Treball final del Màster d'Estudis Territorials i de la Població centrat en l'anàlisi de Collblanc-la Torrassa

L'empresa d'autobusos Grup Julià, amb seu a L'Hospitalet, corresponsable del bus turístic a Londres

Competirà per un mercat amb més de dos milions i mig de possibles usuaris

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 15. 04. 2021

Un estudi descobreix factors genètics que preveuen la gravetat de la Covid

En una investigació on participa l'Idibell

La Covid-19 ha provocat la mort a més de 2,9 milions de persones al món i l’han patida més de 136 milions. Els símptomes de la infecció varien molt, des de pacients que no presenten cap clínica fins a aquells que necessiten ingrés a l'UCI amb respiració assistida d'urgència. Aquesta investigació ha descobert que es poden preveure models que permetin detectar pacients amb risc de pitjor pronòstic

Fins ara es desconeixia quins factors eren els responsables del ventall de quadres clínics tan diferents que es presenten amb la Covid. L’estudi, liderat pels investigadors Manel Esteller y Aurora Pujol, i publicat a la revista EBiomedicine identifica tres factors epigenètics que podrien preveure la gravetat de la malaltia.

Els factors epigenètics serien una mena d’interruptors que desencadenarien els casos més greus de la Covid-19, i que segons l’estudi estarien relacionats amb una resposta immune massa forta, una resposta inflamatòria excessiva i uns desajustaments metabòlics.

S’ha estudiat més de 400 persones que havien donat positiu per al test de COVID-19 que no pertanyien a cap dels grups de risc i estudiar el seu material genètic en funció de si no havien tingut símptomes, o van ser molt lleus, o si, en canvi, havien estat ingressats a l'hospital requerint assistència respiratòria.
El doctor Manel Esteller, director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), Professor d'Investigació ICREA i Catedràtic de Genètica a la Universitat de Barcelona ,explica que “hem trobat que existeixen variacions epigenètiques en els positius pel virus que desenvolupaven un COVID-19 greu. Aquestes modificacions succeeixen principalment en gens associats amb una excessiva resposta inflamatòria i en gens que reflecteixen una tendència general a un pitjor estat de salut. El 13% de la població mundial presenta aquesta signatura epigenètica, per tant és la població de màxim risc per la qual haurem de tenir una preocupació especial”

D’altra banda, la doctora Aurora Pujol, Professora ICREA, genetista del Consorcio de Investigación en Red de Enfermedades Raras (CIBERER) i cap del Grup de Malalties Neurometabòliques de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), en declaracions als mitjans de comunicació de L’H ha assegurat que “amb aquestes eines avançades de medicina personalitzada que ens dóna l’estudi, tant del camp de la genòmica com de l’epigenòmica, és possible dissenyar models predictius que permetin prevenir ja que coneixem la probabilitat de Covid sever i per tant, millorar el seu tractament, evitar el col•lapse del sistema sanitari i vacunar selectivament a aquesta població”.