Entrevista de L'Informatiu - Anna Simó, exmembre Mesa del Parlament Reproduir video

22/10/2020 Entrevista de L'Informatiu - Anna Simó, exmembre Mesa del Parlament

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 22/10/2020

  22/10/2020

  Entrevista de L'Informatiu - Anna Simó, exmembre Mesa del Parlament

 • Video: 22-10-2020

  22-10-2020

  L'Informatiu - 22-10-2020

 • Video: 21-10-2020

  21-10-2020

  Clip Aula L'H 21 octubre - Dones de Ciència - Margarita Salas

  Amb la col·laboració del Batxillerat Artístic de l'Institut Bellvitge

 • Video: 21-10-2020

  21-10-2020

  Aula L'H 21 d'octubre - La Xarxa Groga i l'inici de curs

 • Video: 21/10/20

  21/10/20

  Entrevista de L'Informatiu - Esther Soto, tècnica responsable del Cementiri Municipal

 • Video: 21-10-2020

  21-10-2020

  L'Informatiu - 21-10-2020

L'entitat esportiva Ingym busca un local per entrenar

Fins ara entrenaven a l'institut Bisbe Berenguer

Episodi d'alta contaminació per partícules

La Generalitat recomana moderar l'activitat a l'aire lliure

Anna Simó: "Aquesta sentència deixa una jurisprudència que afecta al debat parlamentari lliure"

Entrevista a l'hospitalenca i ex membre de la Mesa del Parlament de Catalunya

Educació referma que les escoles són segures i que les mesures són efectives

Explica que l'increment de grups confinats es deu a l'augment de contagis en la població general

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 14. 10. 2020

Catalunya afronta una nova etapa de restriccions per aturar la segona onada de la pandèmia

Es tancaran bars i restaurants durant 15 dies a partir de la mitjanit del dijous

El Govern ha anunciat el tancament de bars i restaurants durant 15 dies a partir de les 00h del divendres. És una de les mesures aprovades pel Procicat per contenir la pandèmia que afronta una segona onada. Altres restriccions afecten les activitats esportives no professionals, el comerç i els equipaments culturals que han de reduir aforament.

Segons el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, són decisions "doloroses" però "del tot imprescindibles" per evitar acabar en un confinament total i justificades per unes xifres de contagis que van a l'alça. El paquet de mesures persegueix disminuir la mobilitat de la població i restringir la interacció social. En aquest sentit, Aragonès va fer una crida a la població: "coresponsabilitat per aturar la pandèmia, limitant al màxim les relacions i trobades socials fora de la unitat de convivència i promovent el teletreball sempre que es pugui".

Principals mesures:

 • Activitats socials. Queden limitades a les bombolles de convivència. Prohibides les trobades de més de 6 persones tant en l’àmbit públic com el privat. Cal limitar els desplaçaments no essencials.
 • Hostaleria i restauració. Bars i restaurants només podran oferir menjar per emportar. La recollida ha de ser amb cita prèvia o es pot fer lliurament a domicili
 • Comerç. Es limita l’aforament a un màxim d’un 30%. Es tanquen els centres d’estètica, excepte perruqueries. Els mercats no sedentaris també han de reduir aforament al 30%.
 • Esports. S’ajornen les competicions esportives no professionals. Se suspenen les competicions però no els entrenaments. Els gimnasos poden obrir amb aforament del 50% i es tanquen els espais esportius no supervisats
 • Cultura. Reducció del 50% de l’aforament a teatres, cinemes i concerts i, sempre s’haurà d’estar assegut i en seient preassignat. El equipaments han de tancar a les 23h.
 • Universitats. La docència teòrica passa a ser virtual, mentre que les classes pràctiques poden ser presencials.
 • Altres restriccions. Tancats els bingos, casinos i sales de joc. Els parcs infantils han de tancar a les 20h. Suspeses les fires comercials, els congressos i les convencions
 • Es manté la prohibició de fumar a la via pública o a l'aire lliure si no hi ha una distància de 2 metres. Aquesta limitació és aplicable per qualsevol altre dispositiu de tabac com ara pipes, catximbes o similars.

Segons va anunciar el Govern les policies locals remetran un informe diariament als Mossos d'Esquadra sobre els efectius afectats per Covid-19, les denúncies per incompliments de les mesures i altres incidents rellevants.

Les noves restriccions, que han d'aparèixer publicades al DOCG, han de ser ratificades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i en principi, es plantegen que durin 15 dies a comptar des de la matinada del dijous al divendres.

Ajuts per a la restauració
Per mitigar la situació del sector de la restauració, com un dels principals afectats, el Govern ha avançat que el proper dimarts aprovarà un decret llei que inclourà ajuts directes per valor de 40M€ adreçats als establiments que hagin patit un major impacte en la facturació i per als quals la restauració sigui l’única font d'ingressos. També aprovarà una línia extraordinària d’avals per cobrir necessitats de liquidat a curt termini a partir de 12.000 €. A més, per alleugerir les càrregues dels lloguers dels locals, s’ha previst incorporar dins el Codi civil català una clàusula que reguli el canvi imprevisible de les circumstàncies en els contractes.

Tot i això, el Grup Restauradors LH considera que les mesures són insuficients i demana també una moratòria d’impostos.

El món de l'Esport davant la suspensió de les competicions no professionals
Des de clubs i entitats esportives es parla de resignació davant d’aquestes noves mesures i volen que l’aturada sigui només de dues setmanes i que després es pugui tornar a celebrar les competicions amb normalitat.

Som a l'inici d'una segona onada
El Govern ha situat aquesta fase de la pandèmia com a l'inici d'una segona onada. Segons Aragonès, "ara tenim unes xifres molt preocupants: 362’16 punts i una taxa de contagi de 1’37".

Pel que fa als casos positius a la setmana es xifren en 12.000 i en els últims 7 dies, han ingressat 753 persones als hospitals del país, cosa que representa un augment d’un 11% només de Covid-19, segons dades facilitades per la Consellera de Salut, Alba Vergès. També ha concretat que 141 persones han ingressat a la UCI afectades per coronavirus, -un augment d’un 21%,- i ha alertat que l’ocupació de l’UCI d’algun centre ja s’acosta al 35%.