Entrevista de L'Informatiu - Lluís Esteve, coord. Pla Integral Florida-Les Planes Reproduir video

10/07/2020 Entrevista de L'Informatiu - Lluís Esteve, coord. Pla Integral Florida-Les Planes

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 10/07/2020

  10/07/2020

  Batecs 10 Jul. - VÈNCER EL CÀNCER des del laboratori

  Amb l'investigador de l'Idibell, Alberto Villanueva

 • Video: 10/07/2020

  10/07/2020

  Entrevista de L'Informatiu - Lluís Esteve, coord. Pla Integral Florida-Les Planes

 • Video: 10-07-2020

  10-07-2020

  L'Informatiu 10-07-2020

 • Video: 09/07/2020

  09/07/2020

  Entrevista de L'Informatiu - Liliana Reyes, coordinadora local CCOO

 • Video: 09-07-2020

  09-07-2020

  L'Informatiu 09-07-2020

 • Video: 08-07-2020

  08-07-2020

  Aula L'H 8 de juliol - La xarxa L'H Escoles Sostenibles. Reptes de futur després de la Covid-19

Recomanacions sanitàries entre música i teatre de carrer

De la mà dels Rolling Vibes Collective fins al 23 de juliol

El Pla Integral de les Planes-Blocs Florida no s'atura a l'estiu

Parlem amb el seu coordinador a l'espai de l'Entrevista

L'AESE dissenya un equip de molt talent

Tornarà a disputar la Copa Catalunya amb David Muñoz com a entrenador

L'oficina d'ocupació del carrer Girona reprén l'atenció presencial

Cal demanar cita prèvia per raons de seguretat

La Fundació La Vinya atén a més de 3.000 persones en situació d'exclusió social durant l'any 2019

L'entitat lamenta que la crisi sanitària hagi comportat més pobresa i vulnerabilitat

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 18. 04. 2020

La comunitat islàmica de L'H es prepara per a un Ramadà diferent

El confinament impedirà compartir el trencament del dejuni i pregar dins la mesquita

La comunitat islàmica de L'Hospitalet encara els últims dies abans del Ramadà amb la preocupació i tristesa d'haver de passar el mes sagrat dels musulmans sota el confinament. Una celebració religiosa que es viu i comparteix en comunitat i que, enguany, s'haurà d'adaptar a les mesures d'aïllament decretades per la COVID-19.

 "Aquest any el Ramadà no serà el mateix", explica amb resignació Aziz Sabbani, secretari de la Comunitat Islàmica de L'Hospitalet, que lamenta que "sense poder anar a la mesquita la celebració perdrà el 80% del seu valor social i relgiós". I és que amb l'estat d'alarma s'han hagut de tancar el centres de culte, precisament els espais on els musulmans viuen la major part del Ramadà. 

"A la mesquita ens reunim en comunitat per celebrar l'iftar -l'àpat de ruptura del dejuni- i la pregària del Tarawih -l'oració pròpia del Ramadà". Sabbani explica que la mesquita Al Fath de Santa Eulàlia arriba a congregar un miler de persones pel Ramadà, "tant dels fidels habituals com dels que no ho són". "Durant el Ramadà és quan més ens veiem tots els musulmans, i ara les activitats les haurem de fer cadascú a casa. A més, per a nosaltres les pregàries tenen molt més valor si les fem a la mesquita".

La celebració del Ramadà començarà diijous 23 i s'allargarà durant un mes. Tot i la situació de pandèmia, la comunitat islàmica té l'esperança que els últims dies de Ramadà, "els més importants i intensos", hagi començat el desconfinament progressiu i, almenys, puguin reunir-se a casa amics i familiars.

Pel que fa al dejuni, Sabbati explica que el confinament el farà "més fàcil d'aguantar", ja que moltes persones no treballen i pràcticament no han de sortir al carrer.  A més, recorda que les persones malaltes, gent gran, infants o dones embarassades no cal que facin el dejuni.

A banda de la reflexió, l'austeritat i la germanor, la caritat és una altre dels pilars bàsics del Ramadà. En aquest sentit, l'Aziz explica que cada any la mesquita de Santa Eulàlia ofereix l'àpat de l'iftar a persones sense recursos gràcies a la tasca dels voluntaris.

Enguany, malgrat el tancament de les mesquites, la solidaritat continua ben present dins la comunitat. A més de la campanya de donacions per als afectats de la COVID-19, que continua en marxa, també tenen previst repartir aliments durant el Ramadà a les persones més vulnerables. "Estem mirant la logística per fer els lliuraments de la manera més adequada. Potser a través dels comerços".

Diàleg interreligiós telemàtic sobre el Ramàda

Amb l'objectiu de fomentar l'entesa, el coneixement mutu i posar en valor la principal festa religiosa de molts veïns de la ciutat, el Fòrum L'Hospitalet - Espai Interreligiós organitza el proper dimarts 21 un diàleg sota el títol "El Ramadà a L'Hospitalet, una celebració ciutadana"

De fet, és la sisena trobada que el Fòrum L'Hospitalet celebra en motiu del Ramadà, i comptarà amb la participació de representants de diverses confessions religioses, testimonis de la tradició musulmana i un col·loqui final. Enguany però, es farà telemàticament a través de la plataforma Jitsi Meet a partir de les 18:30h. Aquelles persones que vulguin assistir-hi virtualment han de demanar-ne l'accés a forumlhospitalet@gmail.com.