L'Informatiu - 25-05-2022 Reproduir video

25-05-2022 L'Informatiu - 25-05-2022

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 25-05-2022

  25-05-2022

  Aula L'H 25 maig - 50 anys de l'Hospital Universitari de Bellvitge

 • Video: 23/05/2022

  23/05/2022

  Entrevista de L'Informatiu - Felipe Campos, dtor gral AEItaca

 • Video: 20/05/2022

  20/05/2022

  L'Informatiu - 20-05-2022

 • Video: 20/05/2022

  20/05/2022

  Entrevista de L'Informatiu -Cristina Cerro, alumna CFGS Promoció Igualtat de Gènere

 • Video: 19/05/2022

  19/05/2022

  Entrevista de L'Informatiu - Dr. Pol Andrés Benito, campanya "Elles contra l'ELA"

 • Video: 18/05/2022

  18/05/2022

  L'Informatiu. 18-05-2022 Edició 17h

El BC Tecla Sala, a una victòria de l'ascens a Copa Catalunya masculina

El conjunt d'Aleix Simó pujarà si guanya aquest diumenge el SAFA Claror

L'H i MWCapital promouen solucions TIC per millorar la qualitat de vida de les persones grans

Se seleccionaran fins a 10 propostes per desenvolupar projectes pilot

Hispack i Graphispag presents a Fira Granvia fins al 27 de maig

Mostren el poder del packaging per innovar processos industrials i hàbits de consum

Pas decisiu per fer el nou CUAP i l'ambulatori de Sant Josep

Acord unànime de Ple, que cedirà el solar de Josep Tarradellas a la Generalitat

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 18. 04. 2020

La comunitat islàmica de L'H es prepara per a un Ramadà diferent

El confinament impedirà compartir el trencament del dejuni i pregar dins la mesquita

La comunitat islàmica de L'Hospitalet encara els últims dies abans del Ramadà amb la preocupació i tristesa d'haver de passar el mes sagrat dels musulmans sota el confinament. Una celebració religiosa que es viu i comparteix en comunitat i que, enguany, s'haurà d'adaptar a les mesures d'aïllament decretades per la COVID-19.

 "Aquest any el Ramadà no serà el mateix", explica amb resignació Aziz Sabbani, secretari de la Comunitat Islàmica de L'Hospitalet, que lamenta que "sense poder anar a la mesquita la celebració perdrà el 80% del seu valor social i religiós". I és que amb l'estat d'alarma s'han hagut de tancar el centres de culte, precisament els espais on els musulmans viuen la major part del Ramadà. 

"A la mesquita ens reunim en comunitat per celebrar l'iftar -l'àpat de ruptura del dejuni- i la pregària del Tarawih -l'oració pròpia del Ramadà". Sabbani explica que la mesquita Al Fath de Santa Eulàlia arriba a congregar un miler de persones pel Ramadà, "tant dels fidels habituals com dels que no ho són". "Durant el Ramadà és quan més ens veiem tots els musulmans, i ara les activitats les haurem de fer cadascú a casa. A més, per a nosaltres les pregàries tenen molt més valor si les fem a la mesquita".

La celebració del Ramadà començarà dijous 23 i s'allargarà durant un mes. Tot i la situació de pandèmia, la comunitat islàmica té l'esperança que els últims dies de Ramadà, "els més importants i intensos", hagi començat el desconfinament progressiu i, almenys, puguin reunir-se a casa amics i familiars.

Pel que fa al dejuni, Sabbati explica que el confinament el farà "més fàcil d'aguantar", ja que moltes persones no treballen i pràcticament no han de sortir al carrer.  A més, recorda que les persones malaltes, gent gran, infants o dones embarassades no cal que facin el dejuni.

A banda de la reflexió, l'austeritat i la germanor, la caritat és una altre dels pilars bàsics del Ramadà. En aquest sentit, l'Aziz explica que cada any la mesquita de Santa Eulàlia ofereix l'àpat de l'iftar a persones sense recursos gràcies a la tasca dels voluntaris.

Enguany, malgrat el tancament de les mesquites, la solidaritat continua ben present dins la comunitat. A més de la campanya de donacions per als afectats de la COVID-19, que continua en marxa, també tenen previst repartir aliments durant el Ramadà a les persones més vulnerables. "Estem mirant la logística per fer els lliuraments de la manera més adequada. Potser a través dels comerços".

Diàleg interreligiós telemàtic sobre el Ramadà

Amb l'objectiu de fomentar l'entesa, el coneixement mutu i posar en valor la principal festa religiosa de molts veïns de la ciutat, el Fòrum L'Hospitalet - Espai Interreligiós organitza el proper dimarts 21 un diàleg sota el títol "El Ramadà a L'Hospitalet, una celebració ciutadana"

De fet, és la sisena trobada que el Fòrum L'Hospitalet celebra en motiu del Ramadà, i comptarà amb la participació de representants de diverses confessions religioses, testimonis de la tradició musulmana i un col·loqui final. Enguany però, es farà telemàticament a través de la plataforma Jitsi Meet a partir de les 18:30h. Aquelles persones que vulguin assistir-hi virtualment han de demanar-ne l'accés a forumlhospitalet@gmail.com.