Entrevista de L'Informatiu - Cristina Torre, sec. acció sindical CCOO Catalunya Reproduir video

26/01/2021 Entrevista de L'Informatiu - Cristina Torre, sec. acció sindical CCOO Catalunya

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 26/01/2021

  26/01/2021

  Entrevista de L'Informatiu - Cristina Torre, sec. acció sindical CCOO Catalunya

 • Video: 26-01-2021

  26-01-2021

  L'Informatiu - 26-01-2021

 • Video: 25/01/2021

  25/01/2021

  Entrevista de L'Informatiu - Enric Álvarez, investigador del grup BIOCOM

 • Video: 25-01-2021

  25-01-2021

  L'Informatiu - 25-01-2021

 • Video: 22-01-2021

  22-01-2021

  En Primera Persona - Cursos de castellà a persones nouvingudes de la Fundació Akwaba

 • Video: 22-01-2021

  22-01-2021

  Batecs 22 Gen. - PASSIÓ PER LA CONDUCCIÓ de pares a fills

  Amb l'Autoescola Gomar

Nous negocis en temps de pandèmia: aventura o oportunitat?

El Govern anuncia nous ajuts per autònoms, PIMES i treballadors en ERTO

ERC presenta una moció per crear una operadora energètica municipal i abaratir el preu de la llum

Els republicans també volen impulsar una guia per millorar l'accessibilitat als comerços

En Comú Podem insta l'estat a que reguli el preu dels lloguers

També demana que la ciutat s'adhereixi a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana

L'hospital COVID de Bellvitge, a punt

Comptarà amb 48 boxes d'urgències i 64 llits

 • Residències de gent gran i discapacitats de L'H, en plena lluita contra la Covid-19
 • Residències de gent gran i discapacitats de L'H, en plena lluita contra la Covid-19

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 03. 04. 2020

Residències de gent gran i discapacitats de L'H, en plena lluita contra la Covid-19

Un centre de Bellvitge i un de Can Serra confirmen positius

Residències de gent gran i de disminuïts de la ciutat continuen confirmant casos positius de coronavirus entre els seus residents. Des de LHdigital, hem parlat amb la Residència Feixa Llarga Laia González, que arrossega 13 diagnosticats, entre ells alguns morts, i una important part del personal en quarentena, i amb la Residència Can Serra per a persones amb discapacitat psíquica profunda, on aquest divendres han confirmat 9 casos.

La Residència de Gent Gran Feixa Llarga a Bellvitge va cancel·lar les visites el 13 de març i es va muntar un dispositiu intern per controlar un possible cas de coronavirus. “Quatre dies després comencem a detectar els primers casos de febre”, explica la directora del centre, Conxita Barbeta, “i s'implementen mesures d'aïllament: cada resident es queda a la seva habitació”.

En aquests primers dies es van derivar a urgències 13 persones, les quals van donar positiu de coronavirus. Després d'uns dies de tractament, set persones van tornar a la residència i algunes d'aquestes van morir. “A les famílies les tenim informades i diariàment s'envia un correu electrònic on s'explica com està la situació. A més, si qualsevol resident té dècimes de febre, pateix vòmits o se sent malament, es truca a la família perquè estiguin assabentats”, explica la directora.

En aquesta residència no tenen cap problema pel que fa a equips de protecció ja que tot el personal té mascaretes FPP2, guants, pantalles protectores i gel antisèptic. També tenen concentradors d'oxígen pels casos que no són derivables a l'hospital.

On tenen dificultats és amb el personal. “Tenim 37 persones de baixa per quarentena o amb algun símptoma i aleshores han de quedar-se a casa”, explica la directora. “Hem pogut substituir a part del personal gràcies a la borsa de treball de l'Ajuntament i de la Generalitat, però en necessitem més. Des d'aquí tot el reconeixement a la plantilla que ho està donant tot”

A la residència hi ha 73 interns amb una edat avançada, la mitjana és de 87 anys. Tenen patologies cròniques i una alta dependència. De moment, no se li han passat test a tots els residents i per tant, podria haver-hi algun cas més, reconeix la directora. Estan a l'espera que el departament de Salut els enviï en els propers dies un test de laboratori que és més fiable que la prova ràpida.

Es detecten 9 casos positius a un centre de Can Serra

En el cas de la Residència per a Disminuïts Psíquics Profunds Can Serra, ubicada a la carretera d’Esplugues, 18, del Districte V, fins el dijous no comptabilitzaven cap diagnòstic de coronavirus entre els residents, però aquest divendres se n’han diagnosticat un total de 9. En el centre resideixen 58 interns que son atesos per 38 professionals i a tots ells se'ls ha realitzat el test de diagnòstic, segons afirma Ramon Vives, director general d'Asproseat (l'empresa que gestiona el servei).

Davant la nova situació, Vives explica que “hem demanat urgentment a la Generalitat EPIS de major protecció per al personal i esperem que en les pròximes hores ens arribin. També hem sol·licitat la intervenció de l'UME de l’exèrcit per desinfectar el centre”.

Vives comenta que, per part dels professionals de la Residència, s’ha actuat en tot moment sota estrictes mesures de protecció i seguint tots els protocols i estaven satisfets perquè la situació fins dijous “la teníem controlada sense cap contagi. Això malauradament canvia d’un dia per l’altre. I tot que no hem de dir que tinguem una situació crítica, sí que és preocupant”.

El director general d’Asproseat ha lloat l’actuació de l’Ajuntament. “Vull posar en valor el suport i l’atenció que hem rebut de treballadors municipals que ens han aportat material i tests per realitzar-los al personal i als residents. I agraeixo que la pròpia alcaldessa des de fa dies s’ha interessat per al nostra situació”. Respecte les famílies, els ha volgut demanar “tranquil·litat i confiança en els professionals del centre”, per als qui prega que no se’ls afegeix més pressió.

Les famílies dubten que hagin fet proves a tots els residents i treballadors

Una familiar d'una resident del centre ha explicat als mitjans de comunicació municipals que dubten que s'hagin fet prova a tots els residents i treballadors. La informació que els ha arribat és que hi havia 38 test: 10 van anar a usuaris amb símptomes i la resta la van repartir entre altres residents. "Si resideixen 58 usuaris i van arribar 38 test ràpids, no s'han pogut fer proves a tots" expliquen.

"Nosaltres també demanem proves pels treballadors" exigeix aquest familiar. S'han posat en contacte amb una cuidadora i els ha confirmat que no els hi han fet proves, i això, segons els familiars, posaria en qüestió les declaracions del director d'Asproseat, Ramon Vives, on deia als mitjans de comunicació municipals que s'havien fet proves a tots els residents i treballadors.

També els ha arribat la informació que en els propers dies, alguns residents i treballadors que hagin tingut símptomes, faran proves més fiables al Servei d'Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SUVEC). 

En aquests dies han enviat diferents tweets a polítics municipals per demanar més actuacions en aquesta residència davant el perill que el virus s'escampés. “En cap moment, hem dubtat dels professionals. Estem molt contents amb ells perquè es dediquen de ple als residents”, vol puntualitzar el familiar, “volíem ajudar-los perquè treballin en les millors condicions”.