L'Informatiu - 24-05-2022 Reproduir video

24-05-2022 L'Informatiu - 24-05-2022

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 07-12-2022

  07-12-2022

  L'Informatiu - 07-12-2022

 • Video: 05-12-2022

  05-12-2022

  L'Informatiu - 05-12-2022

 • Video: 02-12-2022

  02-12-2022

  L'Informatiu - 02-12-2022

L'AESE organitza el seu primer Torneig de Bàsquet Cadet Masculí Ciutat de L'H

Comença divendres i la final es disputarà diumenge al matí

Millores energètiques en 15 centres educatius de la ciutat

La Generalitat destinarà 4,1 milions d'euros procedents de fons europeus

El Centre Catòlic fa balanç de la primera part de la competició

Ara mateix, el conjunt de Raúl Rubio ocupa posició de promoció de descens

Nova actuació integral de neteja viària a Bellvitge i Gornal

Fins el 15 de desembre a cinc espais del barri

El TPK convoca noves residències artístiques

L'entitat cedeix un espai estable de creació i facilita activitats de formació

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia reportatges 26. 06. 2014

Merche García: "Tots els infants han de tenir les mateixes oportunitats"

Som L'H entrevista a la directora de l'Esplai la Florida

L’Esplai la Florida acaba de celebrar 30 anys i ha rebut la distinció ciutadana de l’Ajuntament per la seva tasca educativa i social. El programa Som L’H de Televisió de L’Hospitalet ha entrevistat la seva directora, Merche García, que porta més de 25 anys a l’entitat. 

Merche García va començar de molt joveneta fent de voluntària a l’Esplai la Florida. Avui n’és la directora, en l’any del 30è aniversari de l’entitat, quan ha rebut la distinció ciutadana de l’Ajuntament. La seva experiència a l’Esplai li va canviar la vida i va decidir deixar les ciències i estudiar educació social.

Per a García, el més important és que tothom tingui les mateixes oportunitats. “Tots els serveis de l’Esplai estan oberts a tots els infants, tant els que tenen problemes econòmics com els que no. La nostra tasca és transparent però tenint cura que els infants de famílies sense recursos també tingui l’atenció que necessiten”.

L’Esplai la Florida es troba en unes amplies instal·lacions del carrer del Pedraforca, on treballen 30 professionals i 40 voluntaris que atenen uns 200 infants i joves cada dia per educar-los en valors en el temps de lleure. “Educar els nanos a ser responsables, solidaris, a compartir, a tenir esperit crític, a tenir més qualitat humana. S’educa en tots els espais de la vida, però nosaltres tenim el temps de lleure per dedicar-ho a educar exclusivament en valors. Per exemple, si fem esport no ho fem perquè guanyi el millor, sinó perquè tothom pugui participar”.

Merche García recorda els inicis de l’Esplai l’any 1984, una entitat impulsada per voluntaris i lligada a l’Associació de Veïns que es va obrir en un espai petit de 120 metres quadrats al carrer del Llorer, que va ser seu de l’entitat fins a l’any 2007.

“Des del 1984, l’esplai ha anat millorant, les activitats tenen la mateixa base perquè nosaltres des del principi treballem l’educació en valors i les activitats són el mitjà per poder educar. Quan vas adquirint més experiència, més recursos i més equip educatiu, tot va millorant. Després, hem anat incorporant més activitats en funció de la situació social del barri”.

Merche García afirma que es nota quan un infant ha anat a un esplai. “Quan veus com parla i quines actituds té davant la vida ho veus, i garebé mai ens equivoquem perquè aquests nanos tenen la seva motxilla una mica més plena amb experiències que altres no han viscut”.

L’Esplai la Florida ofereix serveis de centre obert, espai familiar, reforç escolar, ludoteca, tasta-oficis, tallers diaris i programes socials com el Projecte Clau, que va néixer en aquesta entitat. “Hi havia nanos que quan sortien de l’escola no tenien cap adult a casa que se’n cuides, no tenien un referent adult. Les escoles, els serveis socials i l’esplai vam començar a pensar una solució perquè l’infant no es quedes al carrer o sol a casa, on entraven amb la seva clau. Ara anem a recollir aquests infants a escola i vénen a l’esplai per fer activitats com qualsevol altre”.

Per als joves, destaca el projecte JAPI “perquè ens preocupen els joves que no aconsegueixen el títol d’ESO i deixen d’estudiar. Abans de la crisi es posaven a treballar a la construcció però ara es queden al carrer. Els ajudem a tornar a estudiar amb un tasta-oficis perquè triïn durant un any el que es agrada i tornin al circuit escolar. Aquest curs, el 90% van tornar a les classes”.

A resposta de l’espectadora María Gómez, García explica que obren durant el mes d’agost des de l’any 2012. “Els serveis municipals d’Educació i de Serveis Socials ens van comunicar que alguns infants tenien dificultats per menjar a casa. Durant el curs escolar aquesta necessitats està coberta i també amb els casals d’estiu de juliol, però l’agost i la primera quinzena de setembre quedaven sense servei de menjador. Ara, oferim casal a l’agost i un menjar equilibrat”.

La directora destaca que “des de l’Esplai, mai hem treballat sols. Això que ara es diu treballar en xarxa nosaltres fa molts anys que ho fem. Cap entitat pot anar sola pel món perquè els problemes són globals i hem de treballar pel bé comú sense cap protagonisme. L’Esplai sempre ha treballat amb l’Associació de Veïns, la Comissió de Festes i sentim que en formem part de totes. També amb el Consell de l’Esplai, l’Espai de Ciutadania, el projecte La Caixa Proinfància, l’Ajuntament, la Generalitat... Això enriqueix”.