L'Informatiu - 24-05-2022 Reproduir video

24-05-2022 L'Informatiu - 24-05-2022

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 04-07-2022

  04-07-2022

  L'Informatiu - 04-07-2022

 • Video: 01-07-2022

  01-07-2022

  L'Informatiu 01-07-2002

 • Video: 30-06-2022

  30-06-2022

  L'Informatiu - 30-06-2022

Les noves tendències del sector del cafè arriben a L'H

L'empresa catalana Syra Coffee trasllada la seva planta torrefactora a la ciutat

L'H torna a acollir un espectacle dins del Festival Grec

Àlex Rigola porta l'obra "Ofèlia" a Can Trinxet

Augmenten els contagis de Covid a les portes de les vacances

Els analistes consideren que la situació no és crítica

Fílmax Gran Via bat el record de persones disfressades de Minions

Els cinemes del centre comercial Gran Via 2 realitzen un esdeveniment especial per l'estrena de Minions: El Origen de Gru

Efrén García seguirà dirigint al CF Can Buxeres

L'equip disputarà la 3a Catalana

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia reportatges 19. 03. 2014

Jaume Reventós, memòria d'un agitador cultural

L'Hospitalet recupera al llarg d'aquest 2014 el llegat d'aquest home culte

La ciutat dedica aquest 2014 una sèrie d’actes que volen fer present un dels seus personatges més influents en la seva història cultural durant la segona meitat del segle XX: Jaume Reventós. Recuperem aquest llegat Reventós.

Jaume Reventós i Martí (1923-1993): compositor musical, pintor, escriptor, editor, col·leccionista d’art, fundador dels Amics de la Música l’any 1947, organitzador d’esdeveniments... Agitador cultural de l’Hospitalet de la segona meitat del segle XX.

El seu llegat cultural a la ciutat inclou l’intangible: la seva feina en entitats i l’organització d’esdeveniments artístics, com les primeres representacions d’òpera a la ciutat o uns premis nacionals de pintura. Però el seu llegat també inclou bens materials: els seus quadres, les seves composicions musicals, la col·lecció d’art de més de 600 peces que va formar junt al seu germà.

Gairebé tot ha estat donat a la ciutat, abans o després. L’últim, les seves partitures, que estaven en mans dels Amics de l’Opera de L’Hospitalet. Una bona part, sardanes inspirades en el seu barri i amb títols ben escaients, com El mercat del Centre o La plaça del Repartidor.

Jaume Reventós era un home polifacètic: l’artista transdisciplinari més propi d’altres èpoques. Reventós pintava quadres, filmava documentals d’afeccionat (i fins i tot una pel·lícula amb argument, Desig, la primera feta a la ciutat), escrivia i editava llibres en la seva coneguda impremta Gràfiques Reven, i també organitzava esdeveniments culturals en els que portava destacats personatges del món artístic, literari i musical de les dècades entre 1950 i 1980.

Entre aquest afany organitzador, cal destacar el Premi de Pintura Ciutat de L’Hospitalet (1965-1974); els Festivals de Primavera, que van permetre veure a la ciutat operes com El barber de Sevilla o Madame Butterfly; i innumerables vetllades musicals i cinèfiles així com conferències d’intel·lectuals prestigiosos.

El col·leccionista

I com a artista convençut i amb certs mitjans, també va estar atent al que es feia al seu voltant i, junt al seu germà, va aixecar una col·lecció d’obres d’art d’unes 600 peces, que junt amb les obres acumulades en els seus concursos de pintura pels Amics de la Música de L’Hospitalet van formar el fons inicial del Museu de L’Hospitalet i també una part substancial del fons artístic de la ciutat.

En la dècada de 1970, Reventós pateix un accident vascular cerebral que, segons explica el seu cosí i marmessor, Josep Tubau, va afectar el seu caràcter. Qui el va tractar en aquest últim període de la seva vida, potser ja fora del seu temps però encara ben actiu, en va treure una visió marcada pel seu caràcter.

La seva aportació al món cultural de la ciutat var ser reconeguda a títol pòstum amb la medalla de plata de la ciutat. Enguany, una sèrie d’actes recuperen la seva obra, el seu llegat i la seva memòria. Els actes d’homenatge estan organitzats pels Amics de l’Òpera, la Coordinadora Sardanista de L’Hospitalet, l’Ateneu de Cultural Popular, la Talaia (Comissió de Festes del centre) i l’Ajuntament.