Taquilla Inversa Resum Estiu (3) Reproduir video

05-08-2022 Taquilla Inversa Resum Estiu (3)

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 05-08-2022

  05-08-2022

  Taquilla Inversa Resum Estiu (3)

 • Video: 04-08-2022

  04-08-2022

  Taquilla Inversa Resum Estiu (2)

 • Video: 28-07-2022

  28-07-2022

  Taquilla Inversa Resum Estiu (1)

 • Video: 21-7-2022

  21-7-2022

  Entrevista: el Bellvitge Music Festival escalfa motors

 • Video: 21-7-2022

  21-7-2022

  Acústic: Martina Burón

 • Video: 21-7-2022

  21-7-2022

  L'Altra Mirada: els altres superherois

 • Video: 21-7-2022

  21-7-2022

  Reportatge- Anabel Espada: "El còmic ja no és un producte de segona"

 • Video: 21-7-2022

  21-7-2022

  El Mora: "Que viva la PEPPA"

 • Video: 21-7-2022

  21-7-2022

  Reportatge: Associació d'artistes "Drapaire-Art"

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia cultura 17. 02. 2015

Alumnes de l'institut Eugeni d'Ors coneixen un màquina de xifrar missatges secrets

Es feia servir a la II Guerra Mundial

L'Enigma era una màquina d'escriure que servia per xifrar i desxifrar missatges secrets. Va ser molt important a la II Guerra Mundial. Els alumnes de l'Eugeni d'Ors l'han coneguda de primera mà i han vist la importància d'aquests enginys en la història més recent. 

L'Enigma disposava d'un mecanisme de xifrat rotatori que permetia xifrar i desxifrar missatges. Alguns dels seus models van ser molt utilitzats a Europa des dels inicis del anys 20 del segle passat. El seu moment àlgid va ser durant la segona gran guerraEl exèrcits se la van fer seva. Els serveis governamentals alemanys en van treure molt de profit.

Oscar Font, aficionat a la criptografia, ha fet una demostració pràctica de com funcionava l'Enigma a un grup d'alumnes de batxillerat de l'institut Eugeni d'Ors. "L'enigma es va començar a vendre a les empreses, que la feien servir per encriptar els missatges. Les ambaixades també la utilitzaven. Ara bé, amb la Segona Guerra Mundial, va arribar el moment de màxim esplendor d'aquesta màquina. La van millorar. La que han vist els alumnes, la NEMA, va ser de les més modernes", explica Font.

Malgrat que els alemanys la creien inviolable, el matemàtic britànic Alan Turing va trencar-ne la clau i va desxifrar molts missatges secrets. Oscar Font, ha dit que "Turing va veure que la màquina tenia una petita feblesa. Va comprovar que tocant una lletra aquesta es convertia en qualsevol altra lletra menys en ella mateixa"

Font ha afegit que a partir d'aquí, el matemàtic anglès va aconseguir fer una màquina que li permetia conèixer quins eren els rotors de cada dia.

Els alumnes de l'Eugeni d'Ors han seguit amb atenció les explicacions de l'Oscar Font. És el cas de la Paola Aguilera. "M'ha sorprès veure la importància que l'Engima ha tingut a la història. Va produir grans canvis. I el fet que Alan Turing desxifrés el seu mecanisme va ajudar a la derrota dels alemanys. M'ha semblat molt interessant".

Laura Nyi és una altra alumna de l'Eugeni d'Ors. "M'ha semblat espectacular. Va ser una avenç tècnic que va poder canviar la història. En poder neutralitzar l'Enigma els aliats van poder acabar abans la guerra".

L'Oscar Font ha acabat la xerrada amb un missatge per als alumnes. "En els moments de crisi només la imaginació és més important que el coneixement", una frase del científic més important del segle XX, Albert Einstein.

L'Enigma a la Guerra Civil Espanyola i la II Guerra Mundial

No fa molts anys que es va conèixer que el bàndol franquista va fer servir més de vint màquines Enigma. L'ús d'aquesta màquina va permetre al general Franco mantenir una comunicació secreta amb els seus generals. L'encarregat d'ensenyar als militars a fer servir l'Enigma va arribar a dir que el grau de seguretat de les màquines era de més de mil milions de possibilitats.

Abans de començar la Segona Guerra Mundial i, especialment, en el decurs del conflicte, l'Enigma va jugar un paper molt destacat. L'any 1939, els alemanys van augmentar la complexitat dels seus equips Enigma. Van augmentar a cinc els rotors i van deixar d'enviar dues vegades les tres lletres corresponents a la configuració individual al principi de cada missatge, el que eliminava el mètode original de l'atac.

Els polonesos, un cop van ser envaïts, van treballar amb criptògrafs britànics en les transmissions alemanyes.

Aquí sorgeix la figura d'Alan Turing. Tancats a la mansió de Bletchey Park, a la Gran Bretanya, diversos experts es van enfrontar als problemes presentats per les moltes variacions alemanyes de l'Enigma. Finalment, a l'estiu del 1940, desxifradors britànics van entregar al primer ministre britànic, Winston Churchill, informació secreta de la invasió de l'Operació Lleó Marí.

Un cop acabada la guerra, britànics i nord-americans van vendre les màquines Enigma a molts països que creien en la seguretat d'aquestes. Fins els anys 60 no es va revelar que s'havia aconseguit desxifrar l'Enigma durant la Segona Guerra Mundial.