Taquilla Inversa 16 gener: Anna Roig i Àlex Cassanyes amb Reproduir video

16-1-2020 Taquilla Inversa 16 gener: Anna Roig i Àlex Cassanyes amb "La Tendresse"

El Let's Festival i la pianista Laura Farré Rozada

 

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 16-1-2020

  16-1-2020

  Acústic Anna Roig i Àlex Cassanyes, "La Tendresse"

 • Video: 16-1-2020

  16-1-2020

  Entrevista: XVa edició del Let's Festival

 • Video: 16-1-2020

  16-1-2020

  Entrevista: La pianista i matemàtica Laura Farré Rozada

Alumnes de 4t d'ESO de l'escola Santa Marta volen aconseguir 100.000 euros per una causa solidària

Aniran destinats a projectes d'investigació del càncer infantil de Sant Joan de Déu

Prova de foc pel CB L'H davant del líder

Dissabte rep al Bàsquet Girona (20h)

Òmnium Cultural presenta la nova gestora provisional a L'H

Ha coincidit amb el primer permís penitenciari de Jordi Cuixart

El Sónar fa públic el cartell de la 27a edició

Destaca el directe de The Chemical brothers

Noves grades i paviment a la pista del Poliesportiu Municipal de les Planes

S'han aprofitat les vacances de Nadal per fer les millores

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia cultura 19. 07. 2019

L'exposició 'Parèntesi?' compara L'H de la Guerra Civil amb la del primer franquisme

Produïda pel Museu de L'Hospitalet i el Centre d'Estudis

Comparar com era L’Hospitalet durant la Segona República amb la ciutat dels primers anys del franquisme: què va canviar i, també, com vivia la població durant l’època. Aquests són els arguments de l’exposició Parèntesi?, que s’ha inaugurat aquest dijous a Casa Espanya i que es podrà veure fins al 3 de novembre.

L’exposició aborda les condicions socials i econòmiques, els aspectes polítics i l’oci i la cultura abans i després de la Guerra Civil a través de les vivències personals de quatre personatges ficticis que, a més, tenen una existència virtual a les xarxes socials mentre dura l’exposició. Maria Alarcón, Carmeta Fontanet, Eugeni Miralles i Ramon Vilardell són quatre personatges de diferents edats i substrats socials que podrien haver viscut a L’Hospitalet en aquella època.

Dividida en àmbits, la mostra aborda, entre d’altres, com vivien els hospitalencs durant la República i, després, durant la guerra, els bombardejos i la defensa passiva; un cop finalitzada la guerra, les estratègies de supervivència, la cartilla de racionament i l’estraperlo; les conseqüències polítiques d’haver donat suport a la República: la depuració dels treballadors desafectes; el canvi de nom dels carrers (alguns, com el de Castelao, han arribar a canviar fins a cinc vegades en mig segle) i la implantació de la simbologia franquista.

A l’exposició es poden veure diferents objectes d’ús quotidià i bèl·lics com granades de mà o el subfusell conegut com a Erma-Vollmer, utilitzat indistintament per l’exèrcit republicà i el franquista.

Les vivències i els pensaments que expliquen l’exposició arriben fins als nostres dies a través dels perfils dels quatre personatges ficticis a les xarxes socials. Els quatre tenen perfil de Twitter des del qual s’aniran posicionant-se políticament, parlaran de la guerra, la manca d’aliments, la conflictivitat laboral, la repressió, la cultura popular... A través dels seus comptes (Maria Alarcón, @Maria_PLH; Carmeta Fontanet, @Carmeta_PLH; Eugeni Miralles, @Eugeni_PLH, i Ramon Vilardell, @Ramon_PLH).

La mostra està produïda pel Museu de L’Hospitalet i el Centre d’Estudis de L’Hospitalet i comissariada per dos joves arqueòlegs, Cintia Alonso i Daniel Sáez. Es podrà veure a la Casa Espanya (carrer de Joan Pallarés, 38) fins al 3 de novembre. Amb aquesta mostra, el Museu de L’Hospitalet s’incorpora a l’exposició compartida “1939. L’abans i el després”, de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.