Resum de L'Informatiu del 06 al 09 de juny Reproduir video

Resum de L'Informatiu del 06 al 09 de juny

Les notes de la selectivitat 2023 es coneixeran el 22 de juny

Prop de 42.000 alumnes catalans s'han presentat a les proves d'accés a la universitat

El grup municipal del Partit Popular critica que l'Ajuntament no hagi climatitzat les escoles

A l'abril es va aprovar d'urgència una partida de 2,5 M€ per fer-ho abans de l'estiu

Prop de 800 infants participen a la Festa del Civisme

Els agents cívics han impartit 39 tallers de civisme a 1000 alumnes de la ciutat durant el curs

L'ATC Hospitalense celebra la "Setmana de la dona al Club"

Xerrada sobre violència de gènere, exposició fotogràfica i torneig femení

Un centenar d'usuaris i voluntaris d'Avismón es retroben en un dinar de la Fundació

A L'H, atenen a 35 persones en situació de soledat no desitjada

Tenir vacances contractades abans del 29 de maig permetrà no ser a la mesa electoral el 23-J

Obert el període de consulta del cens electoral per a les eleccions generals

  • L'Hospitalet celebra la Diada del tricentenari del 1714
  • L'Hospitalet celebra la Diada del tricentenari del 1714
  • L'Hospitalet celebra la Diada del tricentenari del 1714
  • L'Hospitalet celebra la Diada del tricentenari del 1714

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia ciutat 11. 09. 2014

L'Hospitalet celebra la Diada del tricentenari del 1714

Durant l'acte institucional es recullen 800 litres d'oli i llet per a la Creu Roja

Unes 200 entitats de la ciutat han participat en la convocatòria institucional de la Diada Nacional de Catalunya a L'Hospitalet. L'acte central, durant el qual s'han recollit 800 litres de llet i oli per a la Creu Roja, ha estat la tradicional ofrena floral al monument a Rafael Casanova en l'any del tricentenari del 1714. 

La Diada d'enguany ha tingut un caràcter especial perquè commemorava el 300è aniversari de l'11 de setembre de 1714 i s'ha honorat la memòria dels caiguts en la defensa de Barcelona durant la guerra de Successió. L'acaldessa, Núria Marín, ha presidit l'acte institucional i ha fet l'ofrena al monument a Rafael Casanova en nom de la ciutat. Minuts abans, en nom de l'Ajuntament, l'han fet els representants dels grups polítics amb presència al Consistori.

A la rambla de la Marina, davant l'escultura que recorda el conseller en cap de Barcelona el 1714, han desfilat unes 200 entitats i organitzacions ciutadanes que han fet l'homenatge a la senyera i l'ofrena floral. Per primera vegada ha participat en la Diada una representació del Consell de Ciutat, màxim òrgan de participació ciutadana creat aquest any. Després de l'ofrena floral, els assistents han cantant l'himne 'Els segadors' i els Trabucaires de L'Hospitalet han fet una sonora galejada.

Com ja és habitual, durant la celebració de la Diada s'han fet diverses exhibicions de cultura popular. Per començar s'ha comptat amb l'actuació de l'orquestra de ministrils de l'Escola de Música-Centre de les Arts i amb un combo de pop-rock, també de l'escola. Els alumnes han interpretat 'Escolta Sefarad' de Salvador Espriu en versió cantada i recitada.

Posteriorment han actuat la Colla Jove de L'H, que ha fet un pilar devant el monument a Casalnova, i els Gegants de la Ciutat han ballat a la rambla de la Marina abans de marxar a l'Ajuntament on s'han fet el canvi de guàrdia. Els romans, Jaime I i la seva esposa, han sortit de la Casa Consistorial i hi han entrat el grecs, el Roc i l'Eulàlia,, que hi seran fins a les Festes de Primavera.

Per acabar ha tingut lloc i la tradicional ballada de sardanes amb la Cobla Nova de Vallès, que ha interpretat peces d'autors de la ciutat: 'Arrels' d'Antoni Albors; 'Tot Bellvitge' de Josep Pujol; 'Els gegants de L'Hospitalet' de Sebastià Figuerola; 'la colla de la tos' de Jaume Ventura i Tort; 'Carrer del Xipreret' de Jaume Raventós, i 'Sardana bonica' de Tomàs Gil.

Recollida d'aliments
Per segon any consecutiu, la celebració de la Diada i la important participació de la societat civil en aquest acte s'aprofita per fer una campanya de recollida d'aliments a favor de l'Assemblea de la Creu Roja a L'H. En aquesta ocasió es demanava als assistents portar oli i llet a la banc dels aliments d'aquesta ONG i la ciutadania ha respost portant 800 litres d'oli i de llet.

Antecedents històrics

La nostra ciutat té una vinculació especial amb els fets del 1714, la guerra de Successió que va suposar l'entrada dels Borbons com a monarques espanyols i la pèrdua de l'autonomia de la qual havia gaudit Catalunya sota el regnat dels Àustries. Precisament a la ciutat, el 1713 es va signar el Conveni de L'Hospitalet, que marcava les condicions de la retirada de les tropes de l'arxiduc Carles d'Àustria davant la imminent victòria de Felip V.

L'any passat, el Museu de L'Hospitalet va fer una exposició dedicada a aquest fet històric, que es pot veure encara fins el 21 de setembre a la Casa d'Espanya. Amb motiu del tricentenari del conveni, el document original es va traslladar a la ciutat des de l'Arxiu General de Simancas.