L'Informatiu - 04-07-2022 Reproduir video

04-07-2022 L'Informatiu - 04-07-2022

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 04/07/2022

  04/07/2022

  Entrevista de L'Informatiu - Daniel López-Codina, investigador del grup BIOCOM

 • Video: 04-07-2022

  04-07-2022

  L'Informatiu - 04-07-2022

 • Video:

  Resum de L'Informatiu del 27 de juny a l'1 de juliol

 • Video: 01-07-2022

  01-07-2022

  Entrevista de L'Informatiu - Manuel Piñar, reelegit president de la FAAVV

 • Video: 01-07-2022

  01-07-2022

  L'Informatiu 01-07-2002

 • Video: 30-06-2022

  30-06-2022

  Entrevista de L'Informatiu - José García, vicepresident DEPANA. La del ZEPA Delta Llobregat

 • Video: 30-06-2022

  30-06-2022

  L'Informatiu - 30-06-2022

 • Video: 29-06-2022

  29-06-2022

  Aula L'H 29 de juny - Estudi sobre els joves de la Florida i el seu barri. ApS d'Integració Social de l'Ins Vilumara

 • Video: 29-06-2022

  29-06-2022

  Entrevista de L'Informatiu - Fran Belver, 1er Tinent d'alcalde i portaveu municipal PSC

SATSE reclama més seguretat a una zona de pàrquing de l'hospital de Bellvitge

El sindicat d'infermeria denúncia, entre d'altres mancances, que no hi cap sistema d'il·luminació

Les noves tendències del sector del cafè arriben a L'H

L'empresa catalana Syra Coffee trasllada la seva planta torrefactora a la ciutat

L'H torna a acollir un espectacle dins del Festival Grec

Àlex Rigola porta l'obra "Ofèlia" a Can Trinxet

Augmenten els contagis de Covid a les portes de les vacances

Els analistes consideren que la situació no és crítica

Fílmax Gran Via bat el record de persones disfressades de Minions

Els cinemes del centre comercial Gran Via 2 realitzen un esdeveniment especial per l'estrena de 'Minions: El Origen de Gru'

 • Matilde Marcé:

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia ciutat 20. 09. 2012

Matilde Marcé: "El català ha estat un dels eixos de la meva vida"

Va rebre recentment una distinció ciutadana

Matilde Marcé va néixer l’any 1928. La longevitat tant del seu pare com de la seva mare li fan tenir confiança de superar la barrera centenària i continuar fent tot allò que més li agrada: escriure sobre L’Hospitalet, engrescar els socis de la seva entitat, l’Ateneu de Cultura Popular, i fer proselitisme del català com a llengua pròpia del país.

La Matilde ha rebut recentment una distinció ciutadana per part de l’Ajuntament per tot un seguit de mèrits, entre els quals potser es podria posar l’accent en la tasca de professora de català que va dur a terme en l’última etapa de la vida activa, fins que es va jubilar. També ha destacat en la seva faceta com a cronista de L’Hospitalet, ja que n’ha escrit fins a sis llibres sobre temes diversos, sempre relatius a la ciutat, i ara en prepara un sobre la història de la parròquia de Sant Josep, que commemora el 50è aniversari.

El DIARI L’HOSPITALET publica aquest mes de setembre una entrevista a fons amb la Matilde Marcé, en la qual se li pregunta, en primer lloc pel valor que li dóna a l’escriptura, al fet d’escriure. “Mai m’he considerat una escriptora en el més alt sentit de la paraula, però sí que he tingut aquesta inquietud des de sempre. A banda, sempre he cregut que és important conèixer les pròpies arrels per poder projectar el que volem ser”, respon.

L'exili

Matilde Marcé també va haver de passar la frontera i va patir, doncs, l’exili. El seu pare, que tenia una empresa d’exportació de verdures, va rebre amenaces per part d’un empleat, va marxar a França. Quan la Matilde i la seva mare van anar a França per aplegar la família, la Guerra Civil va esclatar i llavors va ser la militància política dels pares la que va aconsellar restar a França. No va ser fins l’any 1945 que van tornar a L’Hospitalet.

Sobre aquest particular la Matilde Marcé explica que “diria que ho vaig viure com una mena d’aventura” i que no va ser fins que no es va fer una mica més gran que va prendre “plena consciència de com va ser de gros”. Tot i així, “ de ben petita sí sabia que era catalana per l’ambient polític que hi havia a casa, sobretot per la família de la meva mare”.

En tornar a l’Hospitalet, la Matilde acabarà el Batxillerat al Liceu Francès, treballarà al negoci familiar i a d’altres feines, però, finalment, serà professora de català, una dedicació que, finalment, ha acabat marcant la seva vida. “Sempre he escrit en català, però també és cert que volia fer-ho sense faltes d’ortografia”, testimonia la Matilde Marcè. I va ser tant decisiu aquell curs de català que va ser una professora la que “em va despertar el sentiment patriòtic i em va refermar en la idea que el català és un dels eixos de la meva vida”.

Professora de català

En l’entrevista al DIARI L’HOSPITALET, la Matilde Marcè també explica que “vaig pensar que era necessari continuar aquesta tasca, que era un talent que tenia i que l’havia de posar al servei dels altres”. Així que, després d’haver estat professora de català durant els últims 17 anys de la seva vida laboral, afirma que, sens dubte, “ha valgut la pena”.

Pel que fa a la situació del català, Matilde Marcé considera que, tot i que s’ha avançat prou, “cadascú de nosaltres pot fer més per la plena normalització de la llengua”. I esmenta un exemple recurrent: “ Els catalans sempre ens passem al castellà, malgrat sapiguem positivament que el nostre interlocutor entén el català”. I conclou: “No tinc la solució, però sí que copso que el català no ha assolit el nivell que necessita com a llengua pròpia de Catalunya”.

Quan a la Matilde Marcé li van portar un full d’inscripció per fer-se sòcia de l’Ateneu de Cultura Popular, el primer que va detectar van ser algunes faltes d’ortografia, una anècdota en què es fonen dos dels fonaments de la seva vida: el català i una entitat a la qual li ha dedicat moltes hores i de la que n’és presidenta des de l’any 2006. Marcè recorda que la difusió del català i la cultura catalana és una senya d’identitat de l’Ateneu, però enfatitza que “l’Ateneu mai no ha estat una entitat tancada, som oberts a tothom”.

Matilde Marcè també ens avança que està enllestint un nou llibre sobre la parròquia de Sant Josep, que a finals d’aquest any 2012 clourà els actes commemoratius dels seu 50è aniversari.