L'Informatiu - 01-06-2023 Reproduir video

01-06-2023 L'Informatiu - 01-06-2023

Jugateques Ambientals als parcs de les Planes, Bellvitge i Can Buxeres

Parlem a l'Entrevista de l'Informatiu amb Núria Machuca, tècnica de promoció i conservació de l'espai públic de l'AMB

El guitarrista Juan Antonio Moya presenta "Idílico" a l'Auditori Barradas

L'hospitalenc estrena dissabte el seu segon disc

L'equip femení de la FE L'H Atlètic de menys a més

Finalitza en 4a posició a la 2a Catalana

'Hola Estiu!' El festival de música dels alumnes de Planeta Formació

Amb actuacions de DJ's i bandes musicals a l'Auditori Barradas

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia ciutat 23. 03. 2023

El Ple dona suport a la millora dels serveis socials dels municipis

Nova moció per adoptar mesures contra les ‘okupacions' delictives

El Ple municipal ha aprovat plantejar a les administracions millores per posar fre a la saturació dels serveis socials. Ha estat a proposta de CCOO que ha motivat una moció conjunta de PSC, ERC i L'HECP. També ha aprovat mocions sobre les okupacions il·legals i sobre eliminar l’obligatorietat de cita prèvia per fer gestions presencials a l’Ajuntament, entre d'altres propostes. 

En el torn de participació ciutadana ha pres la paraula la coordinadora de CCOO a L’H, Liliana Reyes, per demanar la millora dels serveis socials dels municipis i dotar-los dels recursos suficients per abordar les necessitats de la ciutadania i per facilitar la tasca dels treballadors.

“La situació dels serveis socials s’ha vist agreujada des de la crisi del 2008 -ha dit la representant sindical- i no està sent possible donar resposta a les necessitats d’emergència social de moltes famílies”. “Els professionals acaben rebent el malestar de la ciutadania” i “aquest estrés posa en risc la seva salut”. Per tot plegat, Reyes ha demanat a les administracions que “revisin el catàleg de serveis socials de cada municipi” i ampliïn el finançament. També ha instat la Generalitat a assumir les seves competències i responsabilitats.

Cal tenir en compte que a través del contracte programa, l'administració autonòmica finança el 66% del cost de la contractació dels professionals dels equips bàsics de serveis socials municipals i els programes que desenvolupen. Els ajuntaments aporten el 34% restant.

Aquesta reivindicació ha estat recollida pels grups del PSC, ERC i L’HECP que han presentat una moció conjunta exigint a totes les administracions que hi actuïn. A la Generalitat se li demana que executi el II Pla estratègic de serveis socials 2021-2024; que revisi i actualitzi la cartera de serveis socials, per donar resposta a les noves necessitats socials, i doti d'una partida els pressupostos per als contractes programa 2022-2025.

El mateix text demana als ajuntaments i entitats supramunicipals que apostin per la gestió directa i la recuperació dels serveis de la cartera; implantin oficines d'informació i tràmits que descongestionin els serveis socials i eliminin les llistes d'espera; adeqüin els espais de treball i d'atenció a la ciutadania i creïn espais de participació amb professionals i sindicats per adaptar les polítiques de serveis socials municipals a les necessitats del territori, entre d’altres mesures.

El regidor de Drets Socials, Jesús Husillos, ha destacat que toca reivindicar l’esperit de la moció en el marc del Dia Internacional del Treball Social que es va commemorar ahir 22 de març. “S’ha anat desnaturalitzant el paper dels serveis socials en totes les administracions en els darrers anys perquè hem pogut veure com tràmit o rere tràmit que el legislador no sabia a on col·locar anava a les esquenes dels serveis socials. Això ha anat complicant la gestió”.

Husillos ha anunciat que l’Ajuntament treballa en habilitar una nova oficina de tràmits des d’on gestionar i agilitzar temes com els ajuts a la pobresa energètica, els permisos residencials, entre d’altres.

Des d’ERC, el portaveu Antoni Garcia, ha afegit que “tenim un sistema de serveis socials saturats i això és una mostra que l’actual estat del benestar està en crisis i que les receptes neoliberals només fan que agreujar la situació. Aquests propostes posen deures a les diferents administracions per no deixar ningú enrere".

Des del grup de L’HECP, la regidora Laura Alzamora, ha demanat que "s’ha de fer un esforç per part de l’Ajuntament i de la Generalitat encara més gran per invertir en el benestar de les persones".

Per part del PP, Sonia Esplugas, tot i sumar-se a la moció parcialment, ha demanat autocrítica als partits que l’han subscrit. “Són els partits que han aprovat els pressupostos de la Generalitat”, ha dit, “uns pressupostos que ens porten a una societat més pobre i més dependent”. També ha etzibat a CCOO per no haver donat l’oportunitat al PP de valorar la seva reivindicació prèviament.

En la mateixa línia el portaveu de CS, Miguel García, també ha lamentat que CCOO no s’hagi adreçat a Ciutadans per demanar el suport a la moció. Tot i això l’ha aprovat, però dient que “aquests partits que promouen la moció són els responsables de la situació dels serveis socials”. "Des del 2015 que CS reclamem l’actualització de la cartera de serveis", ha continuat.

Altres mocions

També s'ha aprovat parcialment a iniciativa d'ERC i amb l'adhesió de L'HECP dos punts de la moció de suport als llogaters dels pisos de CaixaBank que denuncien manca de manteniment, pujades "abusives" i la no renovació dels contractes. Així, el text insta a la Generalitat a desplegar els protocols previstos en la llei del dret a l'habitatge referents a l'assetjament immobiliari.

Pel que fa a les mocions individuals, a proposta de CS s'ha aprovat el text que demana l'adopció de mesures contra les ocupacions d'immobles a L'Hospitalet. El portaveu Miguel García ha demanat que " el govern local elabori d'una vegada per totes el Pla Municipal contra l'Ocupació il·legal, aprovat el 2020 després d'una proposta de CS”, i que actuï directament i de forma urgent davant “les ocupacions il·legals que produeixen alteracions en la convivència i que estudiï crear una unitat de la Guàrdia Urbana destinada a la prevenció, control i seguiment dels immobles ocupats o susceptibles d'ocupació".

A iniciativa de L'HECP ha tingut el suport parcial del Ple la moció en defensa de la memòria democràtica i la reparació de danys a les víctimes del cop militar i la dictadura franquista. El text insta l'Ajuntament a fer un inventari que esmenti els llocs de memòria democràtica que tenen una funció commemorativa, d'homenatge, didàctica i reparadora, així com celebrar el 14 d'abril de cada any un acte institucional en memòria de la Segona República.

Finalment, el Ple ha donat el vistiplau a la iniciativa presentada pel PP i que demana al govern municipal permetre la realització de tràmits o consultes a aquelles persones que no disposin obligatòriament de cita prèvia. Segons ha puntualitzat l’alcaldessa Núria Marín després de la pandèmia les regidories de districte i les oficines d’atenció al ciutadà ja estan prestant una atenció híbrida: amb cita prèvia i sense.