L’Hospital Universitari de Bellvitge ha organitzat una jornada en la qual ha reunit els 16 pacients que porten un cor mecànic actualment en seguiment per la Unitat d’Insuficiència Cardíaca Avançada. L’objectiu ha estat donar visibilitat al dia a dia d’aquests pacients i normalitzar el fet de dur un implant ventricular. En el que porten d’aquest any 2023, l’Hospital de Bellvitge ja ha fet dues intervencions d’aquest tipus i l’any passat en va fer una desena.

L’Hospital Universitari de Bellvitge es marca com a objectiu assolir un ritme de 10 intervencions anuals, una dada que s’ha destacat en el decurs d’una jornada que ha aplegat pacients i professionals sanitaris.

Els implants ventriculars, son una mena de bombes que es col·loquen al ventricle esquerre amb una intervenció a l’abdomen i que ajuden a bombar la sang de forma contínua cap a la resta del cos a través d’un cable per sota de les costelles.

Fins fa pocs anys, les persones amb cardiopaties greus o terminals no tenien opcions viables de tractament, però els dispositius de cor mecànic han estat un punt d’inflexió. De fet, la supervivència al cap d’un any és del 85%, del 80% al cap de dos anys i del 60% després de 5 anys.

Carmen Ruiz, portador de cor mecànic, ha explicat de forma ben gràfica que “això m’ha donat la vida, estava morta i m’ha donat la vida. Estic rejuvenida, feliç, contenta i amb ganes de buscar-me un nòvio nou”. La jornada ha inclòs sessions pràctiques sobre com funciona el dispositiu i sobre les cures que cal fer.

Laia Vilalta, infermera de la Unitat d’Insuficiència Cardíaca Avançada de l’Hospital de Bellvitge, ha explicat que “mirem d’educar tant els i les pacients com les seves famílies perquè el tema de les cures ha de ser un rol compartit“.

La tecnologia sanitària ha evolucionat força i aquests dispositius son ara més petits i més fàcils d’implantar, cosa que implica una millora significativa en la qualitat de vida de les persones portadores. Un dels objectius de la indústria mèdica és aconseguir que no calgui introduir un cable al cos per fer anar aquests dispositius ventriculars i que es puguin carregar sense fils.

El doctor José González Costelo, coordinador de la Unitat d’Insuficiència Cardíaca Avançada de l’Hospital de Bellvitge, que d’aquesta manera “evitaríem la infecció i seria un gran guany per a la qualitat de vida d’aquests pacients”.

L’Hospital Universitari de Bellvitge ha esvenigut una referència en aquest àmbit de l’atenció sanitària i està ajudant a desenvolupar les tècniques d’implant de dispositius d’assistència ventricular i els tractaments associats a l‘hospital Son Espases, de Palma de Mallorca.