Resum de L'Informatiu del 27 al 31 de març Reproduir video

Resum de L'Informatiu del 27 al 31 de març

L'edifici del Mercat de la Florida acollirà l'equipament Florida 6.0

Serà el centre de transformació digital de L'Hospitalet

L'Hospi es planteja el partit contra la Montañesa com una final

En directe per Televisió L'H (diumenge, 12:30h)

El libre "Los sentidos de la memoria", del geriatra Feliciano Villar, ensenya com alentir l'oblit

Proposa una sèrie de tècniques i exercicis que ajuden a la memòria i que es poden fer a qualsevol edat

La participació en el cribratge contra el càncer colorectal és del 47 per cent a L'H

La Dra. Gemma Binefa, Cap de la Unitat de Cribratge del Càncer de l'ICO, a l'Entrevista de l'Informatiu

S'inaugura l'exposició "Els deportats hospitalencs als camps nazis"

Gràcies a una llarga investigació s'han trobat 66 casos

First (Literary) Dates o com socialitzar a través de la lectura

La Tecla Sala acull la final d'aquest projecte inspirat en el programa de cites a cegues

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia ciutat 25. 01. 2023

A L'Hospitalet hi ha 854 pisos buits de bancs i fons d'inversions

La PAH Ciudad de L'Hospitalet vol que es cedeixin a famílies vulnerables

Segons dades de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya a les que han pogut accedir els mitjans de comunicació de L’Hospitalet, d’aquests pisos, 240 habitatges estan llestos per entrar a viure i no s'han aconseguit mobilitzar cap al lloguer social. La majoria d’habitatges es troben a la part nord de la ciutat, en especial als barris de Florida-Les Planes. 

Els grans propietaris, els que tenen més de 15 habitatges, estan obligats per llei a indicar quants immobles tenen sense habitar o ocupats. Segons aquestes dades, dels més de 850  pisos de L'Hospitalet, prop de 240 es troben buits i en condicions d'entrar a viure, una setentena estan buits però s'han de rehabilitar i uns 365 es troben ocupats.

Pel que fa a la distribució geogràfica, la majoria dels pisos es troben a La Florida-Les Planes (307 pisos, el 35% del total a L’Hospitalet), un de cada quatre a Collblanc- La Torrassa (209 pisos-24%) i ja per sota, a la zona de Pubilla Cases/Can Serra i Sanfeliu (186 pisos-21%). Pel que fa als pisos de grans tenidors ocupats a L'Hospitalet, el quaranta per cent es concentren a la Florida-Les Planes.

Un dels casos d’ocupació de pis de gran tenidor és el de l’Eva Larrea. Viu a Pubilla Cases amb les seves dues filles petites i la seva mare que té una gran discapacitat. L'Eva està lluitant per tornar a signar un lloguer social pel pis on fa quatre anys que hi viu. Pertany a un gran tenidor, la Sareb, el conegut com banc dolent. “Sóc mare soltera de dos filles de sis i set anys i em vaig trobar al carrer i no tenia on viure” explica Eva, “i donant una volta pel barri ens van comentar que hi havia un pis que ho estaven venent (d’ocupació)”.

L'Eva va entrar com a ocupa en un pis que s’anava a desnonar. Va rebre l’ajuda de PAH Ciudad de L’Hospitalet i va poder signar un lloguer social de 250 euros amb la Sareb per ser família vulnerable. A la part més dura de la pandemia, va ser acomiadada de la seva feina i, gairebé sense ingressos, no va poder pagar. Un cop ja ha tornat a treballar, vol signar un nou lloguer social, però des de la Sareb no contesten.

“El problema és accedir a ells” i explica com li van dir que enviés la información a un correu d’un document on no hi havia cap. També recorda com des de la Sareb es van passant la responsabilitat entre els diferents treballadors però no li donen resposta.

Aquesta manca de resposta, també es trasllada a la comunitat de veïns d’on viu, a qui la Sareb no paga els rebuts de l'escala dels dos pisos que té en propietat al mateix edifici. La Sareb, que està controlada per l'estat, és el gran tenidor que més pisos buits o ocupats acumula a L'Hospitalet. És propietari de 355 pisos, d'aquests un 136 buits i amb condicions d'habilitat, una cinquantena s'han de rehabilitar i uns cent seixanta es troben ocupats.

Al 2017, la Sareb va signar un acord amb l'Ajuntament per cedir 50 pisos per famílies vulnerables. Des de la PAH Ciudad de L'Hospitalet, afirmen que aquesta xifra és insuficient, i com als altres grans propietaris, demana que en cedeixin tots els pisos buits davant l'emergència habitacional.

“La Sareb té un munt de pisos preparats per viure. Va signar un acord amb l’Ajuntament de L’Hospitalet, li va donar cinquanta i així és va quedar la cosa. On són els altres pisos que anaven a donar?” es pregunta l’Estrella Ambrojo, portaveu de la PAH Ciudad de L’Hospitalet. “A la llista de l’Ajuntament de L’Hospitalet hi ha entre 300 i 400 persones que necessiten reallotjament urgent. Hi ha pisos buits i llestos per entrar, hi ha una cosa que no ens quadra”.

A més de la Sareb, a L'Hospitalet, els pisos buits es troben en mans de dos grans propietaris més: Budmac, del fons d'inversió Blackstone, amb 138 pisos i Divarian, dels fons d'inversió Cerberus, amb 122 pisos. Des de la PAH, diuen que amb amb els fons d'inversió és més difícil negociar un lloguer social que amb els bancs. Per incentivar la sortida d'aquests més de dos-cents pisos a on ja es pot entrar a viure pel lloguer social, l'Ajuntament de L'Hospitalet i la Generalitat van començar al març el programa d'Inspecció d'Habitatges Buits. El procés és lent i als dos primers mesos es van detectar dos habitatges.