Resum de L'Informatiu del 27 al 31 de març Reproduir video

Resum de L'Informatiu del 27 al 31 de març

L'edifici del Mercat de la Florida acollirà l'equipament Florida 6.0

Serà el centre de transformació digital de L'Hospitalet

L'Hospi es planteja el partit contra la Montañesa com una final

En directe per Televisió L'H (diumenge, 12:30h)

El libre "Los sentidos de la memoria", del geriatra Feliciano Villar, ensenya com alentir l'oblit

Proposa una sèrie de tècniques i exercicis que ajuden a la memòria i que es poden fer a qualsevol edat

La participació en el cribratge contra el càncer colorectal és del 47 per cent a L'H

La Dra. Gemma Binefa, Cap de la Unitat de Cribratge del Càncer de l'ICO, a l'Entrevista de l'Informatiu

S'inaugura l'exposició "Els deportats hospitalencs als camps nazis"

Gràcies a una llarga investigació s'han trobat 66 casos

First (Literary) Dates o com socialitzar a través de la lectura

La Tecla Sala acull la final d'aquest projecte inspirat en el programa de cites a cegues

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia ciutat 13. 01. 2023

Finalitza l'enderroc de l'antiga fàbrica SAS, on s'hi ha de fer una zona verda

Els treballs s'han fet sota supervisió arqueològica per la proximitat de restes ibèriques i romanes

Ja s'ha acabat de demolir la nau abandonada de la fàbrica SAS. El solar que queda lliure, de més de 900 metres quadrats, es transformarà en un espai verd d'ús públic. Com que els terrenys queden just sobre les restes de la sitja ibèrica que hi ha a tocar del pont de la Torrassa, les tasques de demolició s’han realitzat amb el control arqueològic de la Generalitat de Catalunya i el suport del Museu de L'H.

El director del Museu de L'Hospitalet, Josep Maria Solias, explica que "l'enderroc de les estructures de la fàbrica s'ha fet per sobre de cota zero i amb seguiment arqueològic. I quan s'aixequi el paviment per fer-hi qualsevol actuació també caldrà fer el preceptiu control per part d'arqueòlegs".

Amb l’enderroc de la nau, els treballs que s’han fet fins ara han estat en superfície i no s'ha localitzat cap nova troballa històrica. L’expectativa arqueològica de la zona, però, amb vestigis propers com la pròpia sitja o el castell de Bellvís, podria posar al descobert restes romanes o ibèriques en una futura fase de les obres.

En aquest sentit, Solias diu que "si quan van construir la fàbrica van rebaixar el terreny segurament no apareixerà res, però, si no, probablement trobarem restes d'algun tipus d'assentament romà o ibèric, o dels dos tipus. No es pot saber a priori".

Una possible troballa que el Museu de L’Hospitalet no veu amenaçada amb les obres de transformació de l’espai. "Com que es tracta de fer un parc, si apareixen restes arqueològiques el més segur és que s'integrin sense major problema", assegura Josep Maria Solias.

La sitja ibèrica propera es va descobrir a mitjans dels anys 30. L’any 2020, amb motiu dels treballs de consolidació del talús de les vies del tren, es van fer unes excavacions en què van aparèixer restes romanes. En concret, un fragment de paviment hidràulic i petites peces de ceràmica d’entre els segles II i IV. Unes troballes que estan al dipòsit del Museu pendents de classificació i una possible exposició.

Per ara, no es preveuen nous treballs arqueològics a la sitja, que ja es considera excavada i amb totes les seves restes extretes.

Pel que fa al futur soterrament de les vies del tren, Solias diu que "les obres no afectaran el jaciment perquè seran per sota el substrat arqueològic".

Un nou espai d'ús ciutadà a la cornissa de la Torrassa

En el solar de la fàbrica SAS està previst instal·lar-hi arbrat i bancs, una àrea per a gossos, una zona per a la pràctica d'exercici físic i també s'habilitarà un mirador sobre Santa Eulàlia. A més, el recinte estarà delimitat per poder-lo tancar durant la nit.

El projecte és una reivindicació històrica del teixit veïnal de la Torrassa per guanyar més zones verdes. El procediment, però, s'ha allargat més de 5 anys perquè la nau, que es trobava abandonada, havia estat ocupada il·legalment els darrers anys.

Un cop enderrocada la nau, l'Ajuntament mantidrà reunions amb el veïnat per tal de concretar com serà el nou espai.