A punt de celebrar el segon aniversari –va obrir portes al carrer Llobregat durant del pont de la Constitució de 2020, en plena pandèmia- l’equip de la llibreria Llavorsfa un balanç ben satisfactori, sobre tot per la implicació que han assolit amb el veïnat de Collblanc i del conjunt de la ciutat.

La idea inicial que era obrir una llibreria centrada en la filosofia, la història i la política, però, finalment, va adoptar un plantejament més obert, de llibreria de barri. El pensament crític continua sent un tret de la llibreria Llavors, però també podem trobar les novetats editorials que d’aquí ben poc seran a la llista de regals del Nadal, una decisió que s’ha demostrat encertada.

Alicia Arévalo Bernal, llibretera de Llavors, ha assegurat que “l’essència del projecte perdura, però adaptada al barri, cosa que ens encanta perquè, tot i així portem els llibres que volem, i creiem que les veïnes i els veïns ens estan donant la raó

Llavors també aposta de valent per la literatura infantil i juvenil, però mirant d’evitar estereotips de gènere i les temàtiques que els reprodueixen i perpetuen, i també compta amb una àmplia selecció de novel•la gràfica i amb una secció dedicada a llibres d’autores i autors locals.

Un aspecte cabdal de Llavors son les activitats cíviques, com ara presentacions, tallers d’enquadernació i clubs de lectura, com el que dediquen a un dels pilars de la llibreria, el feminisme, el primer que va començar a funcionar. Com a possible novetat a curt termini, es plantegen fer un club de lectura feminista per a homes.

“Perquè a ells el masclisme els afecta d’una altra manera, però també hi ha punts febles que cal treballar, així que té sentit fer un club de lectura en què es puguin sentir còmodes per tractar aquests temes“, ha explicat Alicia Arévalo Bernal.

La llibreria Llavors també aposta per l’accés comunitari a la cultura i col•labora amb diversos projectes de La Col•lectiva, l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet.