En el marc de les obres de reforma de la plaça Espanyola que s’hi estan duent a terme des del mes de juny, s’han iniciat els treballs de restauració de l’emblemàtica font d’aquest espai central del barri de la Torrassa. Les tasques de restauració de la font inclouen treballs de neteja, pintat, reparació d’esquerdes i reintegració d’elements. Es preveu que els treballs finalitzin el proper mes de març.

Les tasques de restauració previstes per a la conservació de l’estructura original de la font inclouen treballs de neteja i pintat de l’element de ferro de la part superior; neteja i reintegració, si és necessari, de les peces ceràmiques de la teulada; neteja amb vapor d’aigua i raspalls de tota la superfície; neteja de les cubetes; repàs de les zones pintades; reintegració volumètrica i pictòrica de les zones on s’han perdut elements, i reparació de les esquerdes i fissures.

La regidora del districte II, Olga Gómez, apunta que “és una rehabilitació integral amb neteja i reparació per posar-la en condicions i donar-li la importància que té pel barri i per la ciutat”.

El projecte també inclou la renovació de paviments i embornals i l’ampliació de la xarxa de reg; la instal•lació de nou mobiliari urbà (bancs, papereres…), i, a més, diverses actuacions de desplaçament de mobiliari a altres ubicacions de la plaça per millorar la circulació i la mobilitat dels vianants.

Està previst que les obres de la remodelació de la plaça Espanyola finalitzin al mes de març.

Una font del 1903

La plaça Espanyola, inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, va ser urbanitzada a principis del segle XX i té com a element característic la font, element protegit que data de 1903 i que va ser construïda per pal•liar la manca d’aigua que hi havia en aquesta zona.

Des d’aleshores, la font s’ha convertit en un símbol del barri, i en un punt de referència per a tots els seus habitants, especialment a partir dels anys vint, amb l’arribada de ciutadans procedents, majoritàriament, de Murcia, que venien a L’Hospitalet per treballar a les obres de construcció del Metro i de l’Exposició Universal de 1929.

En els anys de la República, la CNT tenia una seu a la Plaça Espanyola, i la font va ser el punt des d’on van partir moltes de les revoltes populars durant la Guerra Civil. Ja en els anys del Franquisme, els únics actes festius permesos pel règim es celebraven també a la Plaça Espanyola, al costat de la font. Arribada la democràcia, les convocatòries polítiques i socials d’aquells primers anys de llibertat també sortien des de la Plaça Espanyola.
La remodelació que s’està fent al conjunt de la plaça inclou, entre altres treballs, la reordenació dels espais, especialment la zona central; l’ampliació i millora de l’àrea de jocs infantils situada al costat del carrer del Montseny, on s’instal•la un jardí vertical, i l’ampliació de l’arbrat, amb nous exemplars.