El lliurament de premis de les Jornades Científiques i Tecnològiques ha tornat a marcar el punt pràcticament final al curs escolar. Després de la tasca de recerca i redacció feta al llarg del curs i de les presentacions fetes setmanes enrere, a Tecla Sala, el Centre Cultural la Bòbila ha acollit el lliurament de guardons entre 30 treballs finalistes d’estudiants de Batxillerat d’arreu de la ciutat.

Hi havia 7 categories, Ciutat, Igualtat, Sostenibilitat, Experimental, Tecnològica, Expressió i Social, amb temes d’actualitat, com els assistents virtuals a la llar i la cripto moneda bitcoin, entre d’altres. 

Rishamdeep Rishamdeep, alumna de l’institut Bisbe Berenguer, ha explicat que “m’interessa molt el món de l’economia, de l’empresa, així que volia fer alguna cosa relacionada amb l’àmbit de les criptomonedes“.

De la seva banda, David Puertas Gómez, alumne de l’institut Bellvitge, ha asseyalat que “volia dissenyar un assistent virtual com Siri o Gooble Home, però que permetés també enviar correus mitjanánt la veu, fer anotacions a Google Calendar i fer recerca per internet també amb la veu“.

Els guanyadors dels premis en cadascuna de les categories han estat:

• Ciutat

Premi per a l’Estudi arquitectònic d’una església romànica, d’Alan Civera.

• Igualtat

Premi per a El llarg camí cap a la igualtat a través dels ulls de Montserrat Roig, d’Adreea Dumitru.

• Sostenibilitat
Premi per a Moda i sostenibilitat, de Violeta Peredo i Jialing Wu.

• Experimental

1r premi, Nous tractaments contra el càncer d’ovari intervenint sobre el cicle cel•lular tumoral, de Berta Saperas.

2n premi, Daltonisme ocult, de Cameron Woroniecki.

• Tecnològic

1r premi, Mike. Creació d’un assistent virtual, de David Puertas.

2n premi, Ocells de metall, de Salma Acha.

• Expressió

1r premi, Intervenció d’art mural a l’Institut, de Lucia Vela.

2n premi, Anàlisi artístic del videojoc GRIS, d’Ana Clara Sousa.

• Social

1r premi, Viure sota l’ocupació. La realitat palestina, de Nada Itrab.

2n premi The gost in the Machine cryptocurriencies and bitcoin, de Rishamdeep Rishamdeep.

Els premis en metàl·lic eren de 250 o 500 euros. Tot i així l’objectiu principal és fomentar les vocacions científiques.

Així, David Puertas Gómez té previst estudiar enginyeria informàtica “perquè el meu objectiu és muntar la meva pròpia empresa relacionada amb la tecnologia i la ciència“.

I la Rishamdeep Rishamdeep confirmava amb sentit de l’humor la seva vocació orientada al món de l’economia i els negocis, i afegia que, tot i haver perdut 5 dels 10 euros que va invertit en bitcoins, “amb els 250 euros del segon premi he compensat les pèrdues, així que no va ser tan mala inversió“.

D’altra banda, el Centre d’Estudis Dolmen i l’institut Rubió i Ors han rebut, respectivament, un premi i una menció especial.

En aquesta 22ena edició, el jurat ha destacat l’elevada presència de treballs fets i tutoritzats per dones. El tinent d’alcaldia d’Educació, David Quirós Brito, indicava que “el fet que la majoria de les guardonades siguin dones reforça l’aposta per la igualtat d’oportunitats i fa que aquest món de la ciència no estigui masculinitzat”.

Les Jornades Científiques i Tecnològiques 2022 han comptat amb una ponència de Jordi Bonet, directiu de ‘Vitralls Bonet’, que, a l’acte al Centre Cultural la Bòbila, va comentar la renovació tecnològica d’aquesta empresa de la ciutat.