L’Hospital Universitari de Bellvitge es referma com a centre de referència en matèria de trasplantaments d’òrgans i se situa com l’hospital de Catalunya amb més intervencions d’aquest tipus en població adulta, amb un clar predomini de trasplantaments de ronyó, 3 de cada 4 del total.

L’any 2021, a l’Hospital de Bellvitge es van dur a terme 259 trasplantaments d’òrgans entre població adulta: 193 de ronyó, 41 de fetge i 25 trasplantaments de cor. Els 193 trasplantaments renals representen un augment del 30% en relació amb l’any 2020 i suposa que 1 de cada 4 trasplantaments de ronyó a Catalunya es fan als quiròfans de l’Hospital de Bellvitge.

Pel que fa al trasplantament de ronyó de Bellvitge també és capdavanter en les tècniques innovadores. El doctor Nicolás Manito, cardiòleg i director del Programa de Trasplantaments de l’Hospital de Bellvitge, ha explicat que té molta importància “el trasplantament renal de donant viu”, que vol dir que un familar fa donació d’un dels seus dos ronyons i això permet que al pacient que el rep no li calgui diàlisi perquè no ha d’estar en llista d’espera”.

L’Hospital de Bellvitge encapçala el rànquing de trasplantaments de cor. Una fita de l’any 2021 ha estat el primer trasplantament de cor d’un donant en asistòlia assistida controlada a Catalunya. El repte de futur és trasplantar òrgans d’animals, com ja s’ha fet amb un cor de porc als Estats Units.

El doctor Manito ha indicat, però, que, a banda de qüestions estrictament mèdiques, com les possibles infeccions que pugui transmetre un porc, el rebuig i les implicacions ètiques, el gran escull a hores d’ara és econòmic “perquè cal recordar que la intervenció que coneixem ha costat 500.000 dòlars i això, ara com ara, és un cost inassumible per a la sanitat pública catalana”.

L’Hospital de Bellvitge és l’hospital català que registra més donacions de cadàver, 58, i més donacions de ronyó de donants vius, amb un total de 40, en aquest cas juntament amb l’Hospital Clínic. I, per primera vegada, és el segon hospital amb més donacions de teixits, amb 300 persones donants. En el camp dels teixits, però, és el primer en obtenció de vàlvules cardíaques.

Segons l’Organització Catalana de Trasplantaments, després de la davallada de 2020 per la Covid, l’any passat la xifra de trasplantaments a Catalunya va remuntar, amb un increment del 6,4%.