Segons les dades del tercer trimestre de 2021 de l’Incasòl, l’Institut Català del Sòl, el preu mitjà del lloguer a l’Hospitalet se situa a hores d’ara en 711 euros al mes, un preu 11 euros més barat que en les mateixes dates de l’any 2020, en ple esclat de la pandèmia de la Covid.  

No obstant això, en algunes zones de la ciutat, com els barris del Centre i Santa Eulàlia, els preus del lloguer serien força més elevats, al voltant de 900 i 1.000 euros, segons el Col·legi d’API’s.

Aquesta lleu baixada de preu, de l’1,5% s’ha registrat al cap d’un any de l’entrada en vigor, al setembre de 2020, de la Llei catalana de Contenció del Preu del Lloguer, que entre d’altres aspectes, estableix un preu de referència, en funció de les característiques de diverses zones i barris.

Míriam Caballero Cascales, de Finques Cascales i delegada territorial del Barcelonès Sud del Col·legi d’APIs, creu, però, que la contenció de preus no es pot atribuir directament a aquesta llei, sinó més aviat al fet que “el preu del lloguer és cíclic i després d’un cicle de pujades ara tocava una fase de baixada de preus“. Tot i així, ha afirmat que el preu del lloguer a l’Hospitalet “és alt”.

I segons un estudi de Tecnitasa, a partir de dades de l’Institut Nacional d’Estadística, a l’Hospitalet la mitjana de recursos que les famílies destinen a l’habitatge frega el 32%, dos punts per sobre del màxim recomanat pels organismes de referència. L’Hospitalet, Barcelona i Badalona estarien entre les 5 ciutats espanyoles en què aquest percentatge és més alt, juntament amb Palma de Mallorca i A Coruña.

Segons aquest mateix estudi, l’any passat es va recuperar el ritme de contractes de lloguer, una estadística que a Espanya havia caigut més d’un 20% durant l’any 2020, en plena aturada per la Covid. Míriam Caballero Cascales ha confirmat que “el nostre sector ha mantingut força activitat i les prespectiva és que continuï així també aquest any 2022″.

Pel que fa al mercat del lloguer, caldrà tenir en compte la històrica dada d’inflació, del 6,7, en la renovació de contractes. Tot i que en aquesta agència immobiliària recorden que sovint les propietats s’estimen més tenir garanties de pagament que no pas repercutir tot l’IPC en les quotes.