Un total de 1.078 alumnes de L’Hospitalet no han pogut accedir a una plaça pública de formació professional, amb dades de matriculació ordinària a la mà. Han quedat desateses un 42’77% de les preinscripcions a Grau Superior i un 33’79% de les de Grau Mitjà i moltes famílies han optat per l’escolarització privada. CCOO i El Casalet Moviment d’Ensenyament de L’H consideren insuficient les mesures adoptades pel Departament d’Educaicó i demanen a l’Ajuntament la cessió d’espais per poder incrementar l’oferta.

Segons Rodrigo Plaza, responsable de l’FP a CCOO, durant els darrers anys ha augmentat la demanda de places públiques d’FP “en primer lloc per un creixement demogràfic de l’alumnat, en segon lloc per un retorn al sistema educatiu per la destrucció de llocs de treball i en tercer lloc per les expectatives que han creat les campanyes institucionals de promoció de l’FP”. Plaza assegura que L’Hospitalet s’ha vist afectada per la manca de planificació del Departament d’Educació quant a l’oferta pública de la formació professional  “creant expectatives que no s’han cobert amb una suficient planificació”.

Les mesures que ha pres el Departament d’Educació per pal·liar aquesta manca de places han estat augmentar les ràtios a les aules, de 30 a 33 alumnes en el cas de L’Hospitalet, i un increment de matrícula il·limitat en els cicles de Grau Mitjà a l’Institut Obert de Catalunya (IOC), un centre públic d’ensenyament a distància. CCOO i El Casalet Moviment d’Ensenyament de L’Hospitalet no estan d’acord amb aquestes mesures i demanen que el Departament d’Educació inverteixi els fons per augmentar l’oferta pública sense augmentar les ràtios.

“Hem de tenir present que l’alumnat de Grau Mitjà és menor d’edat majoritàriament i no pot accedir a aquests estudis perquè els requisits del IOC són per majors d’edat”, apunta el responsable de l’FP a CCOO. També, al comunicat que han redactat totes dues organitzacions, incideixen en què l’augment de les ràtios incrementa el risc de contagi en pandèmia i no està recomanat per l’OMS, a més de disminuir la qualitat educativa.

Moltes famílies no han esperat a les solucions que ofereix el Departament d’Educació i han matriculat els seus fills en un centre privat. Aquest curs caldrien 33 nous grups d’oferta pública per respondre a l’elevada demanda, ja que els darrers catorze anys l’alumnat d’FP ha augmentat en un 60%.

Des del Casalet i CCOO es fa una crida a treballar conjuntament amb l’Ajuntament i els diferents agents econòmics i socials de L’Hospitalet per garantir el dret a la formació dels joves i que les seves opcions de futur siguin les més adients. En aquesta línia, demanen a l’Ajuntament que posi a disposició els espais necessaris per poder incrementar l’oferta de places públiques.