L'Informatiu - 26-11-2020 Reproduir video

26-11-2020 L'Informatiu - 26-11-2020

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 26/11/2020

  26/11/2020

  Entrevista de L'Informatiu - Dr. Rafael Máñez, cap Medicina Intensiva l'Hospital de Bellvitge

 • Video: 25-11-2020

  25-11-2020

  Aula L'H 25 novembre - La Covid en els infants. Preguntem al pediatra Fernando Parreño

 • Video: 24/11/2020

  24/11/2020

  Entrevista de L'Informatiu - Marian González, pta de Volem Signar i Escoltar

 • Video: 23/11/2020

  23/11/2020

  Entrevista de L'Informatiu - Daniel López, biofísic UPC

 • Video: 20-11-2020

  20-11-2020

  Programa especial d'encesa de les llums de Nadal 2020

 • Video: 20/11/2020

  20/11/2020

  Entrevista de L'Informatiu - Òscar Pino, coord. salut mental Hospital Benito Menni L'H

 • Video: 19-10-2020

  19-10-2020

  Entrevista de L'Informatiu - Jordi Serrallonga, divulgador científic

 • Video: 18-11-2020

  18-11-2020

  Aula L'H 18 de novembre - El Batxillerat Nocturn de l'institut Santa Eulàlia

 • Video: 17/11/2020

  17/11/2020

  Entrevista de L'Informatiu - Roberta Vassallo, coordinadora projecte ICI

Arriba el X Festival Django L'H, referent del jazzmanouche

Actuacions divendres, al Barradas i dissabte i diumenge, al Teatre Joventut

L'Hospitalet forma ciutadans per fer tasques de conciliació comunitària

Per potenciar la mediació entre els mateixos veïns per superar conflictes de convivència

La Generalitat obre, aquest divendres, el tràmit de l'ajut per a professionals de la cultura

La dotació pressupostària passa de 3,6 a 6,5 milions d'euros

Rafael Máñez: "Ningú estava preparat per a respondre a la pandèmia"

El cap de Medicina Intensiva de l'Hospital de Bellvitge a l'espai de l'Entrevista

L'Hospi presenta a Copisa com a principal patrocinador

L'acord és per a les dues properes temporades

L'equip de govern es manté ferm en recórrer les sentències del PDU Granvia

Retrets al PSC, durant el Ple de novembre, per tirar endavant un pla director sense consens polític

 • Situació crítica en l'atenció primària de L'H agreujada per la Covid

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia ciutat 21. 10. 2020

Situació crítica en l'atenció primària de L'H agreujada per la Covid

Queixes d'usuaris i professionals sobre la manca de recursos als CAP

Fa anys que el personal sanitari i la ciutadania denuncien la precarietat del sistema d’atenció primària, la primera línia sanitària i de prevenció. Ara, la Covid-19 ha acabat per col·lapsar els CAP tot i els esforços de l’administració. Al Diari de L'Hospitalet hem donat veu a usuaris, professionals i als responsables de l'Institut Català de la Salut.

Aconseguir cita presencial amb el metge de família habitual és una tasca pràcticament impossible des que es va iniciar l’epidèmia del coronavirus. Les llistes d’espera que denunciaven feia anys plataformes com Rebel·lió Bellvitge i la Marea Pensionista ara no existeixen. Perquè els CAP estan oberts però només atenen urgències, casos Covid i, com a molt, presten atenció telemàtica.

Els que no disposen d’accés a internet no tenen més recurs que el telèfon, i és molt difícil que et responguin, o fer llargues cues davant l’ambulatori per obtenir el document demanat o la promesa d’una trucada si no és coronavirus o un cas urgent.

Si la primera onada del coronavirus ens va agafar a tots desprevinguts, aquesta segona, tot i les mesures adoptades pel Departament de Salut de la Generalitat, tampoc permet que la ciutadania accedeixi amb normalitat als serveis d’atenció primària. “Portem temps alertant de la necessitat d’enfortir l’atenció primària i ara el sistema s’ha col·lapsat” afirma Miguel Mansergas, membre de Rebel·lió Bellvitge i líder veïnal de L’H.

Els professionals sanitaris també ha donat la senyal d’alerta. El Sindicat de Metges de Catalunya va convocar una vaga que va ajornar a mig camí davant l’alerta sanitària creixent. Altres s’han unit en la plataforma Rebel·lió atenció primària. Lourdes Prieto, auxiliar administrativa del CAP de la Florida i delegada de CGT, forma part d’ella. Reclama “destinar un 25% del pressupost de la Generalitat a sanitat, ara només és el 16%”.

La situació a L’H
A la ciutat hi ha 12 àrees bàsiques de salut que atenen a 274.939 usuaris a 10 CAP. L’Institut Català de la Salut (ICS) gestiona 8 d’aquests ambulatoris (a més del CUAP d’urgències i l’atenció primària de salut mental) i els altres dos pertanyen al Consorci Sanitari Intergral (CSI).

Segons l’ICS, en els 8 centres de primària que gestiona a L’H treballen 306 metges (sense incloure ginecòlegs i professionals de salut mental) i 199 infermeres (tampoc disposem de xifres d’auxiliars d’infermeria). “Tenim una de les millors ràtios de Catalunya”, afirmen. El sindicat UGT xifra el total del personal de l’ICS a primària a la ciutat en 910. Més concretes són les dades del CSI sobre els dos CAP que dirigeix amb 133 empleats: personal sanitari, gestors Covid, treballadors socials i administratius.

Però no hi ha suficient. Maite Fernández, infermera del CAP Can Serra i secretària general d’atenció primària de CCOO L’H, confirma que “la situació de saturació als CAP és de fa temps. Estem curts de professionals segons les ràtios europees. I la pandèmia ha acabat per provocar un desgast físic i psicològic enorme. No podem més”.

María Luz Valle, delegada per a l’atenció primària d’UGT L’H i auxiliar de clínica del CAP la Torrassa comparteix amb Maite Fernández que falta personal, material sanitari i també rastrejadors, el que l’ICS anomenada gestors Covid, que són 22 per a la ciutat i 10 per a les escoles. Valle posa l’accent en la situació dels pacients crònics i en la gent gran. “Ara es comencen a reemprendre els controls a malalts crònics però arriben tard perquè ha estat mesos sense atenció. La major part, gent gran que no té accés a La meva salut”.

Telemedicina
Fins ara, la web La meva salut i el telèfon són les principals vies de contacte amb els CAP. Les consultes telemàtiques van funcionament però el telèfon no funciona. “L’usuari té la sensació que no l’atenen però el tipus de centraleta dels CAP fa que un bon nombre de trucades no hi entrin. Esperem tenir nous equips d’aquí a final d’any”, anuncia Rocío Moreno, directora del Servei d’Atenció Primària Delta Llobregat.

Moreno afirma que la telemedicina ha vingut per quedar-se en un sistema mixt amb visites presencials.

Noves mesures
Per alleujar els CAP, l’ICS acaba d’obrir un a Unitat de Notificació i Seguiment Covid a L’H. “Aquesta unitat fa seguiment dels casos lleus que no requereixen atenció presencial i de la notificació de resultats PCR de contactes i casos. Això permetrà descarregar els CAP de part del treball burocràtic i ocupar aquests temps amb l’activitat habitual de l’atenció primària”, diu la directora dels CAP de l'ICS.

També l’Ajuntament ha posat al servei de Salut equipaments ara tancats, com els casals d’avis, per fer proves PCR i du a terme la campanya de vacunació de la grip. L’ICS afirma que ens els darrers mesos han fet 105 contractes per a l’atenció primària de L’Hospitalet. “A més, s’està treballant en un augment de les plantilles d’atenció primària i en noves formes de treball per donar la resposta a la pandèmia i a les necessitats habituals de la població. Ara, sobretot, treballem en salut pública per controlar els brots i evitar situacions com les de març passat”, afirma Rocío Moreno.