L'Informatiu - 22-10-2020 Reproduir video

22-10-2020 L'Informatiu - 22-10-2020

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 22/10/2020

  22/10/2020

  Entrevista de L'Informatiu - Anna Simó, exmembre Mesa del Parlament

 • Video: 21-10-2020

  21-10-2020

  Aula L'H 21 d'octubre - La Xarxa Groga i l'inici de curs

 • Video: 21/10/20

  21/10/20

  Entrevista de L'Informatiu - Esther Soto, tècnica responsable del Cementiri Municipal

 • Video: 20/10/2020

  20/10/2020

  Entrevista de L'Informatiu - Javier Tapia, subdirector mèdic Hospital de Bellvitge

 • Video: 19/10/2020

  19/10/2020

  Entrevista de L'Informatiu - Sònia Pernas, oncòloga mèdica ICO

 • Video: 17-10-2020

  17-10-2020

  Resum de L'Informatiu del 13 al 16 d'octubre

 • Video: 14-10-2020

  14-10-2020

  Aula L'H 14 d'octubre - El programa Inspira STEAM

 • Video: 14/10/2020

  14/10/2020

  Entrevista de L'Informatiu - Felipe Campos, director general Associació Educativa Itaca

 • Video: 13/10/2020

  13/10/2020

  Entrevista de L'Informatiu - Ana Anguita, resp.participació comunitària Cooperativa Brotes

L'entitat esportiva Ingym busca un local per entrenar

Fins ara entrenaven a l'institut Bisbe Berenguer

Episodi d'alta contaminació per partícules

La Generalitat recomana moderar l'activitat a l'aire lliure

Anna Simó: "Aquesta sentència deixa una jurisprudència que afecta al debat parlamentari lliure"

Entrevista a l'hospitalenca i ex membre de la Mesa del Parlament de Catalunya

Educació referma que les escoles són segures i que les mesures són efectives

Explica que l'increment de grups confinats es deu a l'augment de contagis en la població general

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia ciutat 15. 10. 2020

Ricard Gutiérrez: "L'Hospitalet és un lloc molt interessant per la fauna"

El biòleg hospitalenc especialitzat en zoologia ens parla d'aus migratòries i del canvi climàtic

Ara fa uns dies es va celebrar el dia internacional de les aus migratòries. Amb la intenció de sensibilitzar sobre les amenaces a les quals s’enfronten aquests animals, en gran part degut al canvi climàtic, hem parlat al programa setmanal Veïns amb Ricard Gutiérrez, biòleg especialitzat en zoologia que treballa al departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. 

Amb motiu de celebració del dia internacional de les aus migratòries, cal aprofitar per fomentar el coneixement del món dels ocells i la seva interrelació amb els humans, que al cap i a la fi comparteixen l’espai amb aquests animals en un mateix hàbitat urbà. També és necessari incidir en la problemàtica del canvi climàtic, que tant està afectant el ritme d’algunes aus modificant les seves rutes tal i com afirma el nostre entrevistat.

Ricard Gutiérrez és un biòleg especialitzat en zoologia, tot i que la seva veritable passió son els ocells i s’ha convertit en un expert en ornitologia i espècies rares. A més de treballar en conservació de la biodiversitat a la Generalitat de Catalunya, ha estat director de les Reserves Naturals del Delta del Llobregat i ha dirigit la xarxa d’espais naturals protegits. També col•labora a revistes europees especialitzades, és coautor de la llista d’ocells d’Espanya i ha escrit centenars de publicacions i articles científics.

Pel que fa al desconeixement ciutadà del món de les aus, Ricard Gutiérrez assegura al programa Veïns que sabem més d’ocells del que sembla i que “és un tema que s’hauria d’anar potenciant perquè sembla que no, però L’Hospitalet és un lloc interessant per la fauna”

El biòleg reconeix que camina per Santa Eulàlia mirant el cel i nombrant les espècies que sobrevolen la ciutat. I és que, tot i que l’àmbit urbà ha perjudicat algunes classes d’aus, altres s’hi han pogut adaptar a la metròpoli fins convertint-se en espècies invasores, com ara les cotorres. Segons l’especialista, la ciutat funciona com a refugi d’espècies degut al seu microclima, procés climàtic que afavoreix aquest fenomen.

A nivell local, L’Hospitalet ha patit la pèrdua de diverses espècies degut a la col•lonització del terreny al llarg dels últims anys. A més, la manca de vegetació no afavoreix la situació i, a l’entrevista, Ricard Gutiérrez aprofita per manifestar aquesta problemàtica: “necessitem arbres, parcs i espais verds per aquests ocells, que també són ocells urbans”. De fet, la presència d’algunes aus afavoreix la el•liminació de virus i bactèries a zones urbanes, a més de tenir efectes terapèutics en la ciutadania, que especialment durant el confinament ha pogut millorar el seu estat d’ànim gràcies al cant i observació dels ocells.

En últim lloc, cal remarcar la preocupació entorn el canvi climàtic i el seu impacte en les aus migratòries. Ricard Gutiérrez explica que aquesta alteració climàtica provoca que molts ocells acabin per viatjar a ubicacions diferents de les seves àrees de distribució habituals, fet que causa que moltes d’aquestes aus acabin per quedar-se a les ciutats.

Pots veure l’entrevista completa al programa Veïns, fent clic aquí.