L'Informatiu - 22-10-2020 Reproduir video

22-10-2020 L'Informatiu - 22-10-2020

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 22/10/2020

  22/10/2020

  Entrevista de L'Informatiu - Anna Simó, exmembre Mesa del Parlament

 • Video: 21-10-2020

  21-10-2020

  Aula L'H 21 d'octubre - La Xarxa Groga i l'inici de curs

 • Video: 21/10/20

  21/10/20

  Entrevista de L'Informatiu - Esther Soto, tècnica responsable del Cementiri Municipal

 • Video: 20/10/2020

  20/10/2020

  Entrevista de L'Informatiu - Javier Tapia, subdirector mèdic Hospital de Bellvitge

 • Video: 19/10/2020

  19/10/2020

  Entrevista de L'Informatiu - Sònia Pernas, oncòloga mèdica ICO

 • Video: 17-10-2020

  17-10-2020

  Resum de L'Informatiu del 13 al 16 d'octubre

 • Video: 14-10-2020

  14-10-2020

  Aula L'H 14 d'octubre - El programa Inspira STEAM

 • Video: 14/10/2020

  14/10/2020

  Entrevista de L'Informatiu - Felipe Campos, director general Associació Educativa Itaca

 • Video: 13/10/2020

  13/10/2020

  Entrevista de L'Informatiu - Ana Anguita, resp.participació comunitària Cooperativa Brotes

L'entitat esportiva Ingym busca un local per entrenar

Fins ara entrenaven a l'institut Bisbe Berenguer

Episodi d'alta contaminació per partícules

La Generalitat recomana moderar l'activitat a l'aire lliure

Anna Simó: "Aquesta sentència deixa una jurisprudència que afecta al debat parlamentari lliure"

Entrevista a l'hospitalenca i ex membre de la Mesa del Parlament de Catalunya

Educació referma que les escoles són segures i que les mesures són efectives

Explica que l'increment de grups confinats es deu a l'augment de contagis en la població general

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia ciutat 08. 10. 2020

Els veïns de Santa Eulàlia volen recuperar el Castell de la Pepa pel barri

Es compleixen 75 anys de la seva inauguració

Els veïns del barri de Santa Eulàlia volen que el Castell de la Pepa es recuperi pel barri. En concret des de l'Associació de Veïnes i Veïns de Som Santa Eulàlia reclamen que es transformi en un centre de formació. El Castell de la Pepa és de titularitat municipal i ja fa anys que no se li dóna cap ús i és un magatzem de certes peces del Museu de L'Hospitalet.

Alguns dels veïns que tenen accés des dels seus habitatges a la part interna del Castell alerten de l’estat d’abandonament de l’edifici. Així a les rates, coloms s’ha de sumar el problema a de la ocupació. De fet, a mitjans d'agost un grup de persones va forçar el pany i van entrar al seu interior. Les trucades dels veïns van alertar la policia que va expulsar els ocupes.

"Entre els colorms, les rates i el soroll, ha estat un estiu mogut" explica Maria Jesús García, una veïna que viu darrera el castell. "Algú s'hauria de responsabilitzar" conclou la veïna.

Des de l’Associació Perseu, que va tenir accés a l’interior del Castell l’any 2018, denuncien l’estat de l’edifici i de les humitats. "És un edifici singular i molt estimat pel barri" explica el portaveu de Perseu, l'Ireneu Castillo. "Val la pena visitar-lo, però ens preocupen les humitats de la part de dalt" i expressa la seva preocupació per l'estat de l'edifici.

Un castell que neix d'una història d'amor

Aquest any el Castell de la Pepa fa 75 cinc anys de la seva inauguració. Blas Fernández Lirola va trigar deu anys en alçar aquest edifici amb material que treia dels enderrocs de l'Eixample barceloní. Segons explica l'Ireneu Castillo, Blas Fernández Lirola va construir aquest castell per a la seva estimada, que es deia Pepa i per això el nom del Castell. 

Poc després d'acabar-lo, Blas Fernández Lirola el va cedir a l'Ajuntament, amb l'única condició que pogués mantenir el seu habitatge a la part de dalt de l'edifici. Aleshores, l'Ajuntament va canviar el nom del carrer, que es deia Agricultura, pel constructor del castell: Blas Fernández Lirola.

Reclamen que torni a ser un centre de formació

L'Associació de Veïnes i Veïns de Som Santa Eulàlia reclama a l'ajuntament que aquest edifici es recuperi pel barri. A més, concreten que hauria de ser un ús formatiu, en concret, en l'àmbit labora. I és que durant molts anys, al Castell de la Pepa hi havia una acadèmia que portava OSCUS i que encara es pot veure en un rètol.

"Es feien classes de perruqueria o mecanografia" explica membre de la Junta de l'AVV Som Santa Eulàlia, Cristóbal Ortega, "i això està a l'imaginari del veïnat". Els agradaria que aquest centre de formació el portés alguna entitat arrelada al barri.

Volen que entri al PEPPA

El gener del 2019 el ple de l'ajuntament ja va aprovar per unanimitat una moció del Partit Popular on es demanava la recuperació del castell per ús ciutadà i també que s'estudiï la seva incorporació al PEPPA, el catàleg d'edificis protegits de L'Hospitalet.

"És veritat que no és un edifici històric" explica Ireneu Castillo, "però està fet amb trossos d'edificis històrics" (referint-se al material que provenia de l'Eixample de Barcelona). "En el nou PEPPA que s'ha de posar en marxa, el Castell de la Pepa cap en alguna nova categoria pel que suposa de valor sentimental". Cristóbal Ortega està d'acord amb aquesta possible incorporació del Castell de la Pepa al catàleg del patrimoni de la ciutat. "Es podria fer una ruta per llocs interesants de Santa Eulàlia i passar per aquí davant explicant tota la història que hi ha darrera d'aquest castell".