Els pressupostos de la Generalitat ja són al Parlament. Aquesta setmana se n’ha iniciat la tramitació i es preveu que s’aprovin al març. L’H rebrà 52.067.961 euros. Els agents socials i les formacions polítiques que han establert l’acord pressupostari en fan la valoració.

Pel que fa les inversions en educació, destaquen les partides destinades a la construcció de l’escola Ernest Lluch amb una inversió de més de 4 milions d’euros pel període 2020-2021; i la construcció de l‘escola Paco Candel, amb una inversió inicial de 266.000€.

Després dels desperfectes causats pel temporal Glòria i la suspensió de les classes a l’escola Busquets i Punset, ha quedat en evidència la necessitat d’actualitzar i reformar alguns centres escolars. La partida per a manteniment de les escoles serà de 145.000 euros.

Des de Xarxa Groga, Núria Muñoz assegura que estan “força contents pels pressupostos que arriben per a l’escola Ernest Lluch, que ja fa molts anys que s’espera. També estem contents per la primera partida pressupostària per la Paco Candel. Tot i així esperem que encara arribi més finançament perquè queden pendents moltes escoles del Pla d’urgència que s’han de reparar, adequar i actualitzar”.

Des de l’Associació de Pares i Mares d’alumnes de l’escola Paco Candel asseguren, de la mà del seu president, Christian Gil, “estar expectants davant dels pressupostos. Volem mantenir la cautela”.

Inversió en sanitat a la ciutat

Pel que fa al capítol pressupostari destinat a Sanitat, la inversió total es xifra en més de 10 milions d’euros repartits entre l’ampliació de l’Hospital de Bellvitge (2.800.600€), inversiones a l’ICO Hospital Duran i Reynals (5.912.000€), a la construcció del CAP de Santa Eulàlia (1.354.000€) i a l’estudi per a la reforma del CAP de Rambla Just Oliveras (60.000€). 

El president de la Federació d’Associacions de Veïns, Manuel Piñar, creu que en l’àmbit de la sanitat, els pressupostos es queden curts ja que hi ha alguns compromisos pendents que no surten. Piñar ha explicat que volen parlar amb la consellera de salut.

Transport i Fira de Barcelona

Pel que fa al transport, els pressupostos recullen diners per la futura estació de la línia 5 de metro, l’Ernest Lluch, amb més de tretze milions en els propers anys. Aquesta és una infraestructura que es va iniciar al 2008 i que per la crisi econòmica es va aturar. Amb aquesta partida podria entrar en funcionament a l’estiu de l’any vinent.

També s’inclou als pressupostos l’amplicació de la Fira de Barcelona a què es destinen 19,6 milions d’euros.

Els nous comptes de la Generalitat tenen com a principal novetat que recuperen el nivell de despesa del 2010, que és l’any que es van destinar més diners en un pressupost públic abans que arribessin les retallades.

Aquesta setmana ha començat el tràmit de presentació d’esmenes i el ple definitiu on els comptes es podrien aprovar seria el del dimecres 18 de març.

Valoració d’ERC i En Comú Podem

La tramitació inicial dels pressupostos de la Generalitat ha estat possible per l’acord entre els grups d’Esquerra Republicana de Catalunya i d’En Comú Podem, al Parlament.

Regidors locals de les dues formacions han valorat els pressupostos. El regidor d’ERC, Coque García, considera que és important que hi hagi pressupostos després de tres anys de pròrroga. A més els pressuposts que ara comencen la tramitació, augmenten la inversió en 3.000 milions d’euros. Coque García ha destacat que són uns pressupostos que permetran polítiques socialment més justes. Com a exemple ha parlat de l’augment de la inversió en educació.

La portaveu d’ECP de L’H, Ana González ha destacat que els pressupostos de la Generalitat posen en primer pla les necessites de les persones. “Els valorem positivament, tot i que reconeixem que no són suficients. Si els haguéssim fet nosaltres hauríem posat encara més èmfasi en intentar solucionar les situacions de precarietat dels ciutadans”.