Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia cultura 11. 01. 2013

L'Arxiu proposa una foto del Pont d'en Jordà com a document del mes

Feta per Alexandre Merletti el dia de la inauguració l'any 1935

Una fotografia de la inauguració del Pont d’en Jordà, que uneix Santa Eulàlia i la Torrassa, és el document del mes que proposa per a aquest gener l’Arxiu Municipal. La foto, pressa l’any 1935, amaga algunes anècdotes d’interès i ens permet endinsar-nos en la realitat dels mesos anteriors a la Guerra Civil a la ciutat.

A la foto apareixen les autoritats del moment, el dia de la inauguració del pont d’en Jordà, també conegut com a pont de la Torrassa o del Metro. No hi surt, però, el seu principal impulsor, en Josep Jordà, de qui el pont va prendre el nom.

En el moment de prendre la foto, la dreta governava el país i havia imposat un batlle militar a L’Hospitalet després dels aldarulls dels Fets d’octubre de 1934. Josep Jordà, que havia estat regidor i fins i tot alcalde accidental un breu lapse de temps l’any 1930, era considerat massa d’esquerres i no va ser convidat a l’acte...

El militar que exercia de batlle en el moment de la inauguració era el comandant Alfredo Martín Velasco, que veiem al centre de la foto en el seu paper de màxima autoritat municipal. Martín Velasco era el responsable del quarter de la Remunta i un any després seria afusellat en fracassar a Catalunya el cop d’Estat del general Franco, al qual s’havia afegit.

La foto que proposa aquest mes l’Arxiu Municipal de L’Hospitalet va ser pressa el 7 d’abril de 1935 pel fotoperiodista Alexandre Merletti, que va exercir la professió des de principis del segle XX fins la dècada de 1940.

Amb aquesta iniciativa del document del mes, que amb aquest arriba ja al número 36, l’Arxiu Municipal pretén difondre els seus amplis fons documentals. El document s’exposa a la web de l’arxiu junt un petit informe detalla on es descriu en el seu context. 

Imprimir