• El Ple municipal aprova els pressupostos 2010 marcats per l'austeritat

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia ciutat 21. 12. 2009

El Ple municipal aprova els pressupostos 2010 marcats per l'austeritat

Tots els grups subscriuen una declaració de suport als familiars i amics dels cooperants segrestats a Mauritània

El Ple municipal ha aprovat, amb els vots favorables del govern local, PSC i ICV-EUiA i el vot contrari de l’oposició PP i CiU, els pressupostos de l’Ajuntament per a 2010, que seran de 204 milions d’euros. Elaborats amb criteris d’austeritat i contenció en les despeses, els comptes municipals han disminuït d’un 2,4% respecte a l’exercici anterior. No obstant, les polítiques socials continuaran sent les partides econòmiques més importants, amb un increment del 12%. De fet, dos de cada tres euros es destinaran a les polítiques d’atenció a les persones.

La tinenta d’alcalde d’Economia i Hisenda, Mercè Perea, ha destacat, però, que el 65% del pressupost municipal - més de 122 milions - es destinarà a serveis relacionats amb les persones: atenció social, educació, sanitat, família, cultura, esport, seguretat, manteniment de la ciutat i convivència.

Mercè Perea ha ressaltat, per exemple, l’increment d’un 12% en els serveis d’atenció a persones en situació de dependència, i del servei d’atenció domiciliària a la gent gran i els programes educatius, amb increments pressupostaris al voltant del 9%.

En el capítol d’inversions, l’Ajuntament preveu una partida de prop de 15 milions d’euros, que es destinaran al manteniment de la ciutat, a la millora dels barris i la construcció de nous equipaments. A aquests 15 milions caldrà afegir 20 milions provinents del Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat local del Govern central.

La tinenta d’alcalde d’Economia, Mercè Perea, ha dit que les prioritats en l’actual context de crisi econòmica seran la cohesió social i la promoció econòmica per mirar de crear ocupació, amb l’objectiu d’atendre les necessitats socials de la ciutadania.

El portaveu del PP, Juan Carlos del Río, ha justificat el vot contrari del seu grup perquè, segons el seu parer, el pressupost del govern no fomenta l’economia productiva i no ajudarà a crear ocupació i a remuntar la crisi.

De la seva banda, la regidora de CiU, Anabel Clar, ha criticat que el govern local faci propaganda incloent-hi despeses corrents i estructurals de programes i serveis socials com l’atenció directa a la ciutadania.

Impostos congelats

Pel que fa a la procedència dels recursos de l’Ajuntament, més de 116 milions, un 57%, seran ingressos propis, aplicació dels impostos i taxes municipals.

Justament, avui també s’han aprovat, definitivament, les ordenances fiscals per a 2010, també amb el “sí” del PSC i ICV-EUiA, les forces del govern local i la negativa del PP i CiU.

Els impostos principals de l’Ajuntament, l’IBI, l’Impost de Béns Immobles, l’Impost de Vehicles, l’Impost de Construccions i Obres i l’Impost d’Activitats Econòmiques mantindran el seu tipus impositiu, motiu pel qual el govern local ha parlat de congelació dels impostos i de contenció de la pressió fiscal a la ciutat. També quedaran congelats les taxes i els preus públics depenents de l’Ajuntament.

Com a mesura per fer front a la crisi, s’ampliarà el fraccionament del pagament dels impostos i s’aplicaran noves bonificacions als comerços afectats per obres i als discapacitats que facin obres d’adaptació a les seves llars.

El portaveu d’ICV-EUiA, Alfonso Salmerón, ha destacat que el govern local ha volgut ser sensible a les necessitats de la ciutadania en temps de crisi.

Per tancar aquest debat econòmic, l’alcaldessa Núria Marín, ha dit que l’atenció als col•lectius més afectats per la crisi serà una qüestió prioritària per al govern local, reflectida en el pressupost de 2010.
Marín ha recordat que les plusvàlues que han generat les grans operacions urbanístiques que s’han fet en els últims anys i les empreses que s’han instal•lat a la ciutat han generat una quantitat de recursos que permetran que L’Hospitalet suporti més bé els efectes de la crisi.

Marín també ha fet una crida a la unitat d’acció de totes les forces polítiques del Consistori per mirar de sortir d’aquesta crisi.

A petició de CiU, l’alcaldessa Núria Marín, ha dit que el Pressupost de l’Ajuntament es podrà consultar a la plana web municipal.

Noves escoles bressol

A banda del pressupost, el ple municipal d’avui també ha endegat el procés administratiu i urbanístic per a la construcció de dues noves escoles-bressol, la Casa dels Contes i la Casa del Parc, a Santa Eulàlia i la Torrassa, respectivament.

Igualment, s’ha donat el vist-i-plau a la pròrroga del Pla Municipal sobre el VIH SIDA, que tindrà vigència fins l’any 2015.

Declaració de suport als cooperants segrestats

El ple de l’Ajuntament també ha aprovat una declaració de suport als familiars i amics dels tres cooperants de l’ONG Barcelona Acció Solidària segrestats a Mauritània, inclosa la veïna de L'Hospitalet, Alicia Gámez. El Consistori, tal com expressava l’alcaldessa Núria Marín, també ha reiterat que continuarà propiciant la cooperació amb els països en vies de desenvolupament.

Mocions


En el capítol de mocions, s’ha aprovat una conjunta, però, amb el vot negatiu del PP, de suport institucional a l’editorial “La dignitat de Catalunya”, que la majoria de la premsa catalana va publicar setmanes enrere. El PP ha reclamat que es respecti el dret a la discrepància dels catalans que no comparteixen alguns aspectes de l’Estatut i que no es pressioni el Tribunal Constitucional.
Sí s’ha votat per unanimitat una moció en què es reclama a la presidència espanyola de la UE que potenciï el paper dels poders locals.

A proposta del PP, l’Ajuntament demanarà a la Generalitat que faci estudis sobre l’impacte que poden tenir en l’àmbit de la salut pública la central de cicle combinat del Port de Barcelona i les antenes de telefonia mòbil.

D’altra banda, per via d’una moció d’urgència aprovada per unanimitat, l’Ajuntament de L’Hospitalet ha demanat al Govern espanyol que faci les gestions necessàries per a la posada en llibertat del director executiu de Greenpeace Espanya, Juan López Uralde, detingut la setmana passada quan desplegava una pancarta a la cimera de Copenhagen de lluita contra el canvi climàtic, de les Nacions Unides.

Abans de tancar la sessió plenària, l’alcaldessa Núria Marín, ha desitjat a tothom que passi unes bones festes.
 

Imprimir