• Un llibre, una aventura, un saló

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia cultura 02. 10. 2012

Un llibre, una aventura, un saló

En marxa la fira professional Liber a Granvia L'Hospitalet

Els desafiaments i les oportunitats del llibre digital protagonitzaran la 30ª edició de la Fira Internacional Liber, el saló espanyol més important del món editorial, que està dedicat als professionals del sector i que té lloc del 3 al 5 d'octubre al recinte hospitalenc de Fira de Barcelona.

L’editorial Norma acaba de publicar el còmic La Doce, del dibuixant belga François Schuiten (1956). Tracta d’una locomotora de tren tipus 12, de vapor, i de les persones que la condueixen, d’allò antic i de la modernitat. A primera vista és un còmic normal, en paper i en blanc i negre, però les seves pàgines oculten una sorpresa.

El dibuix en blanc i negre, que imita les formes dels llibres il•lustrats més clàssics, es combina amb el que es denomina realitat augmentada. El lector pot obrir les pàgines de les guardes i situar algun dels dibuixos davant de la webcam del seu ordinador. Immediatament el seu navegador d’internet el traslladarà a una versió tridimensional creada per Dassault Systemes, empresa que ha treballat en recreacions tridimensionals de l’antic Egipte o dels carrers de París. La Doce és un exemple dels reptes que analitzarà el saló espanyol Liber.

La fira i la crisi

La crisi econòmica i la digitalització han obligat a la indústria editorial a revisar el seu model de negoci. La cadena de valor del llibre està canviant, igual que els hàbits de lectura o l'ofici d'escriure. En aquest context, del 3 al 5 d'octubre se celebra al recinte Granvia L’Hospitalet de Fira de Barcelona, la Fira Internacional del Llibre, Liber.

Aquesta fira acompleix 30 anys amb la vista posada en els mercats exteriors del llibre en espanyol i presentarà les oportunitats de negoci, tendències, tecnologies i serveis que reinventen l'activitat del món editorial. Paraguai serà, aquesta edició, el convidat d'honor. El saló està reservat als professionals del sector editorial.

Sense oblidar el llibre en paper, encara hegemònic en el negoci editorial mundial, les Jornades Liber del saló enguany analitzaran com el llibre electrònic, l’e-book, ha revolucionat la forma d’editar i comercialitzar els llibres, i d’entendre l’activitat editorial present i futura.

Més de 100 experts analitzaran en una cinquantena de ponències, tallers i taules rodones la magnitud creixent i els detalls d’aquesta transformació de la seva indústria (72,6 milions d'euros de negoci digital, 2,8% del negoci editorial total i amb un 576% més de títols editats desde 2009) .

El saló ha estat inaugurat pel ministre d’Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert i la ministra de Cultura de Paraguai, Graziela Bartolozzi, acompanyats pel conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, i per l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín.

Imprimir